HomeΚΡΗΤΗΠρώτο Επιστημονικό Debate Φοιτητών Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης

Πρώτο Επιστημονικό Debate Φοιτητών Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης

Τι κοινό έχουν ένας νεφρός, ένας γιατρός και ένας εγκέφαλος;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Πρώο Επιστημονικό Debate Φοιτητών Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Απριλίου στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Δύο ομάδες φοιτητών Ιατρικής πρόκειται να συζητήσουν κατά το πρότυπο debate της Οξφόρδης ηθικά διλήμματα που απασχολούν τη σύγχρονη Ιατρική κοινότητα. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Σκοπός της εκδήλωσης, που οργανώνεται για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι να αναδείξει τον ηθικό προβληματισμό της καθημερινής κλινικής πράξης και παράλληλα να δώσει τη δυνατότητα σε μελλοντικούς ιατρούς να εντρυφήσουν στα ζητήματα αυτά και ακολούθως να διαλεχθούν με βάση τον ορθό λόγο και την επιστημονική βιβλιογραφία.

Η διαδικασία του debate έχει ως εξής: Ο πρώτος ομιλητής παρουσιάζει την θέση της εκάστοτε ομάδας (6’), ο δεύτερος και ο τρίτος ομιλητής παρουσιάζουν τα επιχειρήματα των ομάδων τους (5’ + 5’) και τέταρτος ομιλητής συνοψίζει χωρίς να παραθέτει νέα επιχειρήματα (4’). Οι ομιλητές των δυο ομάδων εναλλάσσονται διαδοχικά. Οι τρεις πρώτοι ομιλητές μπορούν να δεχθούν ερωτήσεις από τους ομιλητές της αντίπαλης ομάδας. Τη συζήτηση συντονίζει το Προεδρείο ενώ το κοινό ψηφίζει πριν και μετά από κάθε ερώτημα προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ομάδες κατάφεραν να μεταβάλλουν την άποψη του κοινού με την επιχειρηματολογία τους. Η Κριτική επιτροπή αποφαίνεται στο τέλος του debate και ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με τους παρισταμένους.

Η προετοιμασία των φοιτητών έγινε υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Γαστρεντερολογίας Ι. Μουζά και του Ειδικευόμενου Νευροχειρουργού Χ. Τσιτσιπάνη με τη συνδρομή του Η. Θεοδωρόπουλο από τις Εικονικές Δίκες «Πρωταγόρας». Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Α. Βάκης, Ι. Δαλέζιος, Ε. Δαφνής, Ε. Παπαδάκη και Ι. Τσιαούσης. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας και το Φοιτητικό Επιστημονικό Περιοδικό NovelMeds με κύριους οργανωτές τους φοιτητές Ιατρικής Ι. Κασιώλα και Χ. Τσαγκάρη. Στην οργάνωση της ημερίδας και στις ομάδες λόγου και αντιλόγου συμμετέχουν και οι φοιτητές Ιατρικής Θ. Αγγελόπουλος, Δ. Δεσσέ, Ε. Καστρίτση, Α. Μιχαήλ, Α. Μουστάκα, Β. Παπακώστα, Γ. Παπαδάκης, Γ. Σαριδάκης, Α. Τρίκκος και Α. Χριστοφης.

Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να καλλιεργηθεί η κουλτούρα της δομημένης λεκτικής αντιπαράθεσης (debate) στο χώρο της Ιατρικής και των Επιστημών Υγείας με τη διοργάνωση παρόμοιων και πλουσιότερων δράσεων στο μέλλον.

Διαφήμιση
Διαφήμιση