HomeHL-Sports25ος αγώνας δρόμου πεζοπορίας Κουδουμά

25ος αγώνας δρόμου πεζοπορίας Κουδουμά

Την Κυριακή 14 Απριλίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την Κυριακή 14 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ο φυσιολατρικός λαϊκός αγώνας δρόμου και πεζοπορίας επί ανωμάλου εδάφους.
Ένας αγώνας 25 ετών του Δήμου Γόρτυνας με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης,της Περιφερειακή Εν. Ηρακλείου, της Ιεράς Μονής Κουδουμά, του Ο.Υ.Κρήτης, του Λ.Α.Σύλογος Ι.Μ.Κουδουμά & την υποστήριξη των Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Συλλόγων της περιοχής.

Λαϊκός αγώνας δρόμου και πεζοπορίας επί ανωμάλου εδάφους 22,5 χλμ με χαρακτηριστικό τα 9χλμ ανηφόρα από την εκκίνηση στο χωριό Στέρνες στα 310μ. υψόμετρο, μέχρι την ορεινή περιοχή Σώπατα στα 1100μ. και την κατηφόρα 13,5 χλμ με τερματισμό την Ι.Μ. Κουδουμά δίπλα στη θάλασσα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον οργανωτή, τον σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος, τους συμμετέχοντες θα καλωσορίσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στερνών μαζί με το Σύλλογο Γυναικών Στερνών και εκπρόσωποι του Δήμου Γόρτυνας στο γραφείο της πρώην Κοινότητας. Παράλληλα ξεκινούν οι εγγραφές για όσους δεν κάνουν την εγγραφή τους ηλεκτρονικά, ενώ οι πεζοπόροι επισπεύδουν την αναχώρησή τους καθώς οι ώρες πορείας εκτιμώνται από 4 έως 6. Οι δρομείς ολοκληρώνουν την προθέρμανση και στις 10:00 αμέσως μετά τη Κυριακάτικη πρωινή Θεία Λειτουργία, ο πάτερ του Ι.Ν. Εισοδίων δίνει την εκκίνηση με το χτύπημα της καμπάνας. Την άγρια ομορφιά της διαδρομής διαδέχεται η γαλήνη του τερματισμού στο προαύλιο του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Κουδουμά.

Η διαδρομή είναι σε όλο το μήκος της χωματόδρομος και έχει μετρηθεί με χειροκίνητη ρόδα. Στα αξιοθέατά της και κατά την ανωφέρεια, περιλαμβάνονται ο κάμπος της Μεσαράς, τα Λασιθιώτικα βουνά (Αφέντης Χριστός 2.141μ. και Σπαθί 2.148μ.), ο Ψηλορείτης (2.456), ο Κέδρος (1.776μ.), ο Γιούχτας (811μ.), κατά το υψηλότερο σημείο της διακρίνεται η κορυφή των Αστερουσίων Όρεων Κόφινας στα 1231μ. (στην αρχαιότητα μινωϊκό ιερό κορυφής), και καθ’ όλη τη διάρκεια της κατηφόρας κυριαρχεί το απέραντο Λιβυκό Πέλαγος με τις πανέμορφες νότιες παραλίες, ανατολικά οι Τρεις Εκκλησιές, δυτικά ο Αγ. Ιωάννης, Σαλαμιάς, Λέντας, Καλοί Λιμένες και στο βάθος το ακρωτήριο Λίθινο. Από το 10° χλμ ο δρομέας κατηφορίζει στις νότιες πλαγιές των Αστερουσίων με το μοναδικό πευκοδάσος του Κουδουμά που καλύπτει έκτασης 15.000 στρεμμάτων, ενώ ολόκληρη η περιοχή που έχει συμπεριληφθεί στο Δίκτυο Natoura 2000, συγκεντρώνει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, πολλά ενδημικά και προστατευόμενα είδη και αρπακτικά πουλιά με πιο χαρακτηριστικό τον γυπαετό. Σήμανση ανά 1χλμ με μπλέ πινακίδα και κίτρινο αριθμό. Σταθμοί τροφοδοσίας νερού, πορτοκαλάδας, ανά 3 χλμ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση