HomeHL-WorldΣε Γαλλία και Γερμανία αναζητεί λύση στο αδιέξοδο του Brexit η Τερέζα Μέι

Σε Γαλλία και Γερμανία αναζητεί λύση στο αδιέξοδο του Brexit η Τερέζα Μέι

Τι θα ζητήσει σήμερα από Μακρόν και Μέρκελ ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, από τους οποίους αναμένεται να ζητήσει παράταση στο Brexit. Την ίδια ώρα, οι υπουργοί της έχουν συνομιλίες με την αντιπολίτευση των Εργατικών, προσπαθώντας να βρουν λύση στο αδιέξοδο.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έχει ήδη πάρει μία αναβολή αλλά η Μέι θα ζητήσει ακόμα περισσότερο χρόνο, ενώ βρίσκεται σε επαφές και με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος θέλει τη Βρετανία κοντά στην ΕΕ μετά το Brexit.

«Η πρωθυπουργός δεν έχει μετακινηθεί από τις κόκκινες γραμμές ώστε να οδηγηθούμε σε συμβιβασμό» δήλωσε ο Κόρμπιν ενόψει των νέων συνομιλιών που θα έχει σήμερα το κόμμα του με την κυβέρνηση.

Την ώρα που η Μέι θα μεταβαίνει σε Βερολίνο και Παρίσι, με φόντο την αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι Βρετανοί βουλευτές θα συζητούν την πρότασή της για καθυστέρηση στο Brexit όχι μέχρι τις 12 Απριλίου, που έχει ήδη συμφωνηθεί, αλλά έως τις 30 Ιουνίου.

Μία εβδομάδα και κάτι μετά την επίσημη ημερομηνία του Brexit, η Τερέζα Μέι χαρακτηρίζεται η πλέον αδύναμη ηγέτης της Βρετανίας, καθώς προειδοποιεί πως η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ μπορεί να μη συμβεί ποτέ, με δεδομένο πως ακόμα καμία προτεινόμενη συμφωνία δεν έχει υπερψηφιστεί από το βαθιά διχασμένο κοινοβούλιό της.

Για να περάσει η συμφωνία, η Μέι χρειάζεται τις ψήφους των Εργατικών. Αλλά εκείνοι επιμένουν στην παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση, την ώρα που η πρωθυπουργός θέλει ανεξάρτητη εμπορική πολιτική για τη χώρα της.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο την εφημερίδα Telegraph, στις συνομιλίες των δύο πλευρών περιλαμβάνεται τόσο η τελωνειακή ένωση όσο και η διεξαγωγή επιβεβαιωτικού δημοψηφίσματος επί οποιασδήποτε συμφωνίας διαμορφωθεί.

Εάν η Βρετανία δεν έχει αποχωρήσει από την ΕΕ έως τις 22 Μαΐου, θα πρέπει να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές 2019. Εάν δεν δοθεί νέα αναβολή στο Brexit, η χώρα αποχωρεί από την ΕΕ το βράδυ της Παρασκευής χωρίς συμφωνία- και άρα χωρίς «μαξιλαράκι» για τυχόν οικονομικούς κραδασμούς.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση