HomeHL-WorldΗ ΕΕ καλεί τον στρατάρχη Χάφταρ να σταματήσει την επίθεσή του στη Λιβύη

Η ΕΕ καλεί τον στρατάρχη Χάφταρ να σταματήσει την επίθεσή του στη Λιβύη

Στα πρόθυρα νέου εμφυλίου η χώρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ να σταματήσει την στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολη, και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να αποφευχθεί ένας εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.

«Απευθύνω έντονη έκκληση προς όλους τους Λίβυους ηγέτες και συγκεκριμένα στον Χάφταρ να σταματήσουν όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

«Δεν υιοθετήσαμε συμπεράσματα, αλλά υπήρξε σαφής συναίνεση για να ζητήσουμε τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη», ανέφερε.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξήγησε στη συνέχεια ότι η έκκληση απευθύνεται ουσιαστικά στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης. «Ποιος εξαπέλυσε μια επίθεση αν όχι ο Χάφταρ;» υπογράμμισε. «Τα κράτη μέλη ήταν εξαιρετικά ενωμένα», ανέφερε.

«Στο παρελθόν υπήρξαν διάφορες διαιρέσεις και απόψεις», σημείωσε η Μογκερίνι, «αλλά αυτή τη φορά όλα τα κράτη μέλη έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να ενωθεί η ΕΕ όταν οι περιφερειακοί παράγοντες δείχνουν λιγότερη εμπιστοσύνη στην υποστήριξη της διαδικασίας του ΟΗΕ ».

«Πρέπει να αποφύγουμε μια στρατιωτική κλιμάκωση που μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο», επέμεινε. «Είναι απολύτως απαραίτητο η διαδικασία να παραμείνει στον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και κανενός άλλου».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση