HomeHL-9Χιλιαδες κοσμου στο φεστιβαλ Κρητικής κουζίνας

Χιλιαδες κοσμου στο φεστιβαλ Κρητικής κουζίνας

“Aναβίωσε”την εποχή του Μινωα και του Ερωτόκριτου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με κυραιαρχο”φοντο”την λαϊκή παράδοση,τις παλιές συνταγές της γιαγιάς,της Μινωικής Κρήτης και του Ερωτόκριτου,πλημμύρισε απο αρώματα,χρωματα γεύσειςτο Διεθνές εκθεσιακο κεντρο Κρήτης στις Γούρνες Ηρακλειου,στο 7ο φεστιβαλ Κρητικής κουζίνας που πραγματοποιηθηκε με επιτυχια με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Στο φεστιβαλ που εχει καταστεί επιτυχημένος θεσμός αναδείχθηκαν στην κορυφαία διοργανωση απο τους πολιτιστικούς συλλογους του νησιού τα Κρητικά προϊόντα, η αυθεντική Κρητική κουζίνα ως πρότυπο της Κρητικής διατροφής και η λαϊκή μας παράδοση.

Το φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας που ειχε ελευθερη είσοδο “μαγνήτισε» χιλιάδες πολίτες που εντυπωσιάστηκαν από τα αρώματα και τις σπάνιες γεύσεις των Κρητικών παραδοσιακών φαγητών που μαγείρευαν επί τόπου δεκάδες μέλη γυναίκες και άντρες από 58 πολιτιστικούς συλλόγους της Κρήτης.

Πάμπολες ήταν οι παλιές συνταγές που αναβίωσαν στο χώρο του φεστιβάλ για την παρασκευή Μινωικών φαγητών αλλά και άλλων γεύσεων της Κρητικής παραδοσιακής κουζίνας. Το καθιερωμένο πια αντάμωμα των Πολιτιστικών Συλλόγων,οπως ανεφεραν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτακης και η πρόεδρος του φεστιβαλ Λένα Ηγουμενακη, έχει ως στόχος, να παραδοθεί στην επόμενη γενιά ο γνήσιος γαστρονομικός πλούτος της Κρήτης.

Στην προσπάθεια δε αυτή συστρατεύονται όλο και περισσότεροι σύλλογοι και φορείς αλλά και άνθρωποι που ασχολούνται με τον πολιτισμό. Ειδικά για φέτος, «έτος Ερωτόκριτου», υπηρξε ειδικό αφιέρωμα στην ιστορία, στην είσοδο του εκθεσιακού κεντρου όπου στήθηκε ένα γεμάτο μεγαλο τραπέζι με τα υλικά και τα πιάτα του 17ου αιώνα,αναβιώνοντας την γαστρονομία της εποχής.

Στ Αρναουτακης: Στηρίζουμε κάθε δράση που αναδεικνύει τα Κρητικά προιοντα-κουζίνα, την παράδοση.

“Η Περιφέρεια στηρίζει διοργανώσεις και δράσεις που αναδεικνύουν και προβάλλουν τα Κρητικά προϊόντα, την Κρητική κουζίνα, το πρότυπο της Κρητικής διατροφήςυ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης από το βήμα του Προεδρείου του φεστιβάλ δίδοντας παράλληλα συγχαρητήρια στους οργανωτές, στα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων,τις επιτροπές του φεστιβαλ, και σε όλους τους συμμετέχοντες.

Στην διάρκεια του φεστιβαλ τιμήθηκε για την βοήθεια και προςφορα της στο φεστιβαλ η γνωστή-έγκριτη Shef Ντινα Νικολαου,βραβείο που παρελαβε απο τον Περιφερειάρχης Κρήτης.

Την κ Νικολαου οπως και ολα τα μέλη της κριτικής επιτροπής ευχαριςτηςαν τόσο ο κ Αρναουτακης,όσο και η κα Ηγουμενακη,ενω απο την πλευρα της η κα Νικολαου ευχαριστησε θερμα για την διάκριση τονιζοντας το ενδιαφέρον και την στήριξη της στο φεστιβαλ.

Στην μεγαλη επιτυχια του φεστιβαλ,και στο έντονο ενδιαφέρον μικρων και μεγάλων αναφερθηκαν σε δηλώσεις τους η Πρόεδρος Λένα Ηγουμενακη και η γραμματέας Ιωάννα Τσουκια,επιςημαινοντας οτι”Το φεστιβάλ με επιτυχία διασώζει, αναπαράγει, ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της λαογραφίας, καθώς οι τοπικές κουζίνες σε όλη την Ελλάδα διασυνδέονται με την τοπική, λαϊκή παράδοση, και το φεστιβάλ μας αυτό το καταφέρνει με απόλυτη επιτυχία. Υπάρχει ένα σφαιρικό «δέσιμο» της παράδοσης μας με τις λαϊκές μας δοξασίες, τα κειμήλια,τα υφαντά, τα σκεύη, και τη μαγειρική».

Κάθε σύλλογος παρουσιασε με αγάπη και μεράκι την αυθεντική διατροφική και κοινωνική παράδοση του τόπου απ ολες τις περιοχές της Κρήτης,ενω όλοι οι επισκέπτες γευστηκαν τα νόστιμα εδέσματα.Επισης είχαν την ευκαιρία να νιώσουν μουσικά ακούσματα από τον Νεκτάριο Σαμόλη και το συγκρότημα του και παρουσίαση παραδοσιακών Κρητικών χορών από τον Λαογραφικό όμιλο »Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης» και το Νηπιαγωγείο «Τα μελισσάκια μας »

Παράλληλα στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε μια χαρούμενη «ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΤΣΑ» που φιλοξενισε τους μικρούς επισκέπτες, όπου με την καθοδήγηση παιδαγωγών αλλά και γιαγιάδων, από διάφορους συλλόγους, εφτιαξαν παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης.Παραλληλα στο «ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΑΓΑΠΗΣ» με καλούδια προσφεραν οι Σύλλογοι και φίλοι του φεστιβάλ,οπως και ο «Οδηγός Μαγειρικής».

Ο οδηγός -βιβλιο που εκδόθηκε με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης,περιεχει το σύνολο των συνταγών που παρουσιάστηκαν στα πέντε πρώτα Φεστιβάλ, συνοδευόμενες από πλούσιο και ανεκτίμητο ιστορικό και λαογραφικό υλικό, που εμπιστεύθηκαν στο Φεστιβάλ 77 πολιτιστικοί σύλλογοι, και φορείς, από όλη την Κρήτη.

Τα έσοδα απο τις πωλήσεις,οπως ειπε η πρόεδρος,θα διατεθούν για την αγορά εξοπλισμού, της Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων του ΠΑΓΝΗ.

Τα μέλη του προεδρειου του Φεστιβάλ, ευχαριστούν θερμά τους 58 πολιτιστικούς συλλόγους, συλλόγους γυναικών και τοπικούς φορείς που συμμετειχαν και αυτούς που παραβρέθηκα καθώς και τους επίτιμους προσκεκλημένους, από Σίφνο και Κύπρο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση