HomeHL-CultureEκλεψαν το αυτοκρατορικό δαχτυλίδι του Ναπολέοντα

Eκλεψαν το αυτοκρατορικό δαχτυλίδι του Ναπολέοντα

Στα χέρια των αρχών ένας ύποπτος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου στο Παρίσι ένας άνδρας ύποπτος για την κλοπή ενός πολύτιμου δαχτυλιδιού που ανήκε στην Αυτοκράτειρα Ευγενία, σύζυγο του Ναπολέοντα Γ’. Το κόσμημα, που υπολογίζεται πως κοστίζει εκατομμύρια ευρώ εκλάπη από το αυτοκίνητο του τιτουλάριου 7ου πρίγκιπα του Μονφόρ, Ζαν Κριστόφ Ναπολέοντα Βοναπάρτη Η’ την περασμένη Δευτέρα.

Ο απόγονος της οικογένειας Βοναπάρτη που μένει μόνιμα στο Παρίσι και εργάζεται ως αναλυτής τραπεζικών επενδύσεων για λογαριασμό της Morgan Stanley βρισκόταν στην γαλλική πρωτεύουσα με την αρραβωνιαστικιά του κοντέσα Ολυμπία Φον Άρκο-Ζίνεμπεργκ.

Το χρονικό της αυτοκρατορικής κλοπής

Ο 32 ετών Ναπολέων κατευθύνονταν προς το ξενοδοχείο όπου διέμεναν στην γαλλική πρωτεύουσα, προκειμένου να συναντήσουν τους γονείς τους. Το ζευγάρι στάθμευσε το αυτοκίνητο σε δρόμο κοντά στο ξενοδοχείο. Ο δράστης βρήκε έτσι την ευκαιρία να αρπάξει μια τσάντα από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Σε αυτή, εκτός από το δαχτυλίδι, το ζευγάρι είχε επίσης χρήματα και πιστωτικές κάρτες.

Ο Ζαν Κριστόφ Ναπολέων και η Φον Άρκο-Ζίνεμπεργκ απευθύνθηκαν αρχικά στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, ζητώντας τους να παρακολουθήσουν όσα κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας του κτιρίου. Λίγο αργότερα, το ζευγάρι αντιλήφθηκε πως ο κλέφτης χρησιμοποιούσε μια από τις πιστωτικές κάρτες που έκλεψε προκειμένου να απολαύσει ένα γεύμα με σούσι, αλλά και να εξασφαλίσει πολυτελή διαμονή σε άλλο ξενοδοχείο του Παρισιού, για το οποίο πλήρωσε 342 ευρώ.

Τα διαμάντια της Αυτοκράτειρας Ευγενίας

Το δαχτυλίδι φαίνεται πως φτιάχτηκε τον 20ο αιώνα. Σύμφωνα με τις περιγραφές αποτελείται από επτά μικρές μέλισσες, διακοσμημένες με πολύτιμες πέτρες και ένα μεγαλύτερο διαμάντι 40 καρατίων. Οι πολύτιμοι λίθοι ανήκαν, σύμφωνα με τον ίδιο τον Ζαν Κριστόφ Ναπολέοντα στην Αυτοκράτειρα Ευγενία.

Η Δόνια Μαρία Ευγενία Ιγνατία Αυγουστίνη δε Πάλαφοξ-Πορτοκαρέρο δε Γκούθμαν υ Κερκπάτρικ , 16η κόμισσα του Τέμπα και 15η μαρκησία του Αρδάλες, πιο γνωστή ως Ευγενία του Μοντίχο ή και Μοντίγιο, ήταν η τελευταία βασίλισσα των Γάλλων (από το 1853 έως το 1871), ως σύζυγος του Αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ’.

Ο Ναπολέων Γ’, πρώτος πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας και τελευταίος αυτοκράτορας της Γαλλίας / Φωτογραφία: adoc-photos/Getty Images

Η αυτοκράτειρα λέγεται ότι ασκούσε μεγάλη επιρροή στον σύζυγό της, ως προς τις πολιτικές αποφάσεις του, όσο εκείνος παρέμεινε στην εξουσία. Η Ευγενία του Μοντίχο υπήρξε η πρώτη προσωπικότητα, το όνομα της οποίας δόθηκε σε αστεροειδή που εντοπίστηκε το 1857. Ο αστεροειδής Ευγενία μάλιστα διαθέτει έναν δορυφόρο, ο οποίος και ονομάστηκε «Μικρός Πρίγκιπας», από το διάσημο παραμύθι του Σεντ-Εξιπερί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Figaro, το δαχτυλίδι βρέθηκε στην κατοχή ενός 30χρονου Αιγυπτίου, γνωστού στις αστυνομικές αρχές για κλοπές.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση