HomeHL-GreeceΗ φήμη για το άνοιγμα συνόρων και τα επεισόδια με τους πρόσφυγες στα Διαβατά

Η φήμη για το άνοιγμα συνόρων και τα επεισόδια με τους πρόσφυγες στα Διαβατά

Σκηνικό Ειδομένης έξω από το κέντρο φιλοξενίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια φήμη πως τα σύνορα ανοίγουν πυροδότησε τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών στα Διαβατά την Πέμπτη με το ίδιο σκηνικό να επαναλαμβάνεται και χθες.

Μέχρι αργά τη νύχτα εκατοντάδες πρόσφυγες παρέμεναν έξω από τη δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇ - ÐÁÑÁÌÅÍÏÕÍ ÏÉ ÐÑÏÓÖÕÃÅÓ ÐÏÕ ÓÕÃÊÅÍÔÑÙÈÇÊÁÍ ÊÉ ÅÓÔÇÓÁÍ ÓÊÇÍÅÓ ÅÎÙ ÁÐÏ ÔÏ ÊÅÍÔÑÏ ÖÉËÏÎÅÍÉÁÓ ÓÔÏ ÐÑÙÇÍ ÓÔÑÁÔÏÐÅÄÏ ÁÍÁÃÍÙÓÔÏÐÏÕËÏÕ ÓÔÁ ÄÉÁÂÁÔÁ (ÌÏÔÉÏÍÔÅÁÌ/Á×ÉËËÅÁÓ ÐÁÃÏÕÑÔÆÇÓ)

Για δεύτερη μέρα παρέμειναν χθες στον άτυπο καταυλισμό που έχουν στήσει δίπλα στη δομή φιλοξενίας Διαβατών Θεσσαλονίκης πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι μετέβησαν από χθες στο σημείο ανταποκρινόμενοι σε ψευδές κάλεσμα από το διαδίκτυο που έκανε λόγο για άνοιγμα των συνόρων.

Οι συγκεντρωθέντες έστησαν τις σκηνές τους και άναψαν φωτιές προκειμένου να διανυκτερεύσουν, ενώ σε παρακείμενο σημείο που έχει μετατραπεί σε χωματερή, ξέσπασε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να επέμβει άμεσα η πυροσβεστική που παραμένει με οχήματα στην περιοχή.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις αρμοδίων να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνται, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ελάχιστοι από τους πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες, δέχθηκαν να μεταφερθούν πίσω, στους χώρους φιλοξενίας τους, με ναυλωμένα λεωφορεία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος, στο σημείο παραμένουν, οικογένειες και μεμονωμένοι, οι περισσότεροι κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι διέμεναν σε δομές φιλοξενίας, διαμερίσματα, ή ξενοδοχεία. Τόνισε, δε, ότι εξακολουθούν να επιθυμούν να περάσουν τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, παρόλο που το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τους προειδοποίησε για τους κινδύνους του εγχειρήματος. Ένταση επικράτησε νωρίτερα έξω από τη δομή φιλοξενίας. Πρόσφυγες που συγκεντρώθηκαν στο σημείο αρκετές ώρες νωρίτερα, επιχείρησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Ακολούθησε σύγκρουση με τις δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η αστυνομία προχώρησε σε μια προσαγωγή, η ένταση εκτονώθηκε, ενώ έξω από τη δομή φιλοξενίας παραμένουν αστυνομικές δυνάμεις.

Πρόσφυγες έκλεισαν το Σταθμό Λαρίσης

Σε κατάληψη του Σταθμού Λαρίσης προχώρησαν χθες πρόσφυγες με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Με τα εισιτήρια στα χέρια πρόσφυγες διαμαρτύρονταν και ζητούσαν να μεταφερθούν στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Γυναίκες και παιδιά κάθισαν πάνω στις γραμμές, ώστε να εμποδίσουν τη διέλευση των τρένων στο σημείο, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα τους, ενώ στο σημείο έφτασαν και ΜΑΤ.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση