HomeHL-EconomyΝομιμοποιήσεις σε αιγιαλό και παραλία προωθεί το υπ. Οικονομικών

Νομιμοποιήσεις σε αιγιαλό και παραλία προωθεί το υπ. Οικονομικών

Η ρύθμιση περιλαμβάνει ακόμη και ακίνητα χωρίς άδειες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νομιμοποιήσεις και άλλου είδους διευθετήσεις λίγους μήνες πριν τις εκλογές, προσφέρει η κυβέρνηση στο πιάτο ιδιοκτητών και μισθωτών, ολοκληρώνοντας το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Με καθυστέρηση ετών, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί όλες τις ρυθμίσεις που δίνουν ανάσα σε πλήθος ακινήτων με υπερβάσεις στους όρους δόμησης ακόμη και χωρίς άδειες καθώς επίσης και σε κτίσματα που χτίστηκαν και μετά την ημερομηνία της 27ης Ιουλίου του 2011 που αποτελεί την κόκκινη γραμμή όλων των προηγούμενων νόμων για την αυθαίρετη δόμηση.

Οι νέες ρυθμίζεις ορίζουν επίσης ότι η έκταση που θα εκχωρείται για ομπρέλες και ξαπλώστρες δεν θα υπερβαίνει τα 300 τ.μ και εφόσον υπάρχουν και άλλες παραχωρήσεις δεν θα μπορεί να καλύπτει πάνω από το 60%. Το ποσοστό κάλυψης θα υποχωρεί στο 30% εφόσον πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή.

Παράλληλα, ως κατώτατο όριο στο πλάτος της παραλίας, καθορίζονται τα 30 μέτρα μέχρι τα 50 μέτρα, ενώ ο ισχύον νόμος αναφέρει αόριστα τα 50 μ.

Ως βασική προϋπόθεση για τις νομιμοποιήσεις αυθαίρετων κτισμάτων το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι θα πρέπει να έχουν συνάψει στο παρελθόν σύμβαση με το Δημόσιο, τον ΕΟΤ, τη Γ.Γ. Αθλητισμού ή κάποιον δήμο, βάσει αναπτυξιακών νόμων. Το χρηματικό αντάλλαγμα, θα ανανεώνεται ανά πενταετία, διευκολύνοντας πλήθος εταιρειών από τον τουρισμό, την βιομηχανία κ.α.

Η διαδικασία νομιμοποίησης

Για την εξαίρεση από την κατεδάφιση των έργων ή την χορήγηση άδειας θα πρέπει να υπάρχει νόμιμος διακανονισμός της αποζημίωσης που καθορίζεται από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία έως και πέντε έτη αναδρομικά. Η ετήσια αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης, θα υπολογίζεται με βάση, το αντίστοιχο αντάλλαγμα για τη χρήση του χώρου του έργου, προσαυξημένο κατά ένα τρίτο.

Ο ιδιώτης εντός διμήνου θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση για εξαίρεση από την κατεδάφιση ή αδειοδότηση των αυθαίρετων κατασκευών. Εάν απορριφθεί, θα έχει περιθώριο τριών ετών για να τα κατεδαφίσει.

Το σχέδιο νόμου, προβλέπει ότι η διατήρηση παράνομων κτισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους έργων, μπορεί να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι αυτά έχουν κατασκευαστεί έως τις 28.7.2011, συνδέονται λειτουργικά με τα νομίμως κατασκευασθέντα έργα και ότι δεν είναι επικίνδυνα.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μπορεί να εξαιρείται από την κατεδάφιση, μια ευρεία γκάμα έργων που κατασκευάστηκαν μετά την 28.7.2011 (Εθνικής Άμυνας και ασφάλειας, εθνικής σημασίας, υποδομής δικτύων κοινής ωφέλειας, ΑΠΕ, διεθνούς, εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, δημοτικών οδών κ.α).

Στο μενού των παραχωρήσεων χρήσης, οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν νησίδες, βραχονησίδες, ύφαλους, θαλάσσιες εκτάσεις κ.α για εξυπηρέτηση γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών, υδατοκαλλιεργητικών, ναυταθλητικών, τουριστικών σκοπών, ενέργειας, ΑΠΕ κλπ. Η παραχώρηση θα γίνεται πάντα έναντι ανταλλάγματος.
Όσον αφορά στις παραχωρήσεις για απλή χρήση του αιγιαλού (ξαπλώστρες, ομπρέλες) θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων.

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι δεν παραχωρείται η χρήση του αιγιαλού, όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των τριών μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των 150 τετραγωνικών μέτρων.

Σήμερα, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας οι παραχωρήσεις μπορούν να φτάνουν τα 500 τ.μ. ενώ η ενδιάμεση απόσταση ελεύθερης ζώνης πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 μέτρων σε μήκος.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση