HomeHL-9Χιονοστιβάδες πρωτόγνωρων διαστάσεων στα βουνά των Χανίων

Χιονοστιβάδες πρωτόγνωρων διαστάσεων στα βουνά των Χανίων

Στοιχεία – σοκ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο βαρύς χειμώνας με τις συνεχόμενες χιονοπτώσεις δημιούργησαν αρκετά προβλήματα στα βουνά των Χανίων και συγκεκριμένα στα Λευκά Όρη.

Ένα απ’ αυτά ήταν οι χιονοστιβάδες, πρωτόγνωρων διαστάσεων, που σημειώθηκαν στην περιοχή σαρώνοντας στο… διάβα τους δέντρα και ότι άλλο έβρισκαν μπροστά τους.

Αυτό επεσήμανε η διοίκηση του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων (ΕΟΣ) σε χθεσινή εκδήλωση στο ΚΑΜ.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναλύθηκαν οι λόγοι που φέτος οι χιονιοστιβάδες ήταν τόσο πολλές και τόσο έντονες (σε όγκο) στα Χανιά. Χιονοστιβάδες δημιουργήθηκαν στην περιοχή Γούρνες, στην ανατολική πλευρά των Λευκών Ορέων, από την πλευρά της κορυφής Σπαθί, όπου όπως ανέφερε το μέλος του ΕΟΣ Μιχάλης Βουράκης, έπεσαν εκατομμύρια κυβικά χιονιού και εάν υπήρχαν κατοικίες εκεί θα είχαν καταστραφεί ολοσχερώς. Επίσης χιονοστιβάδες δημιουργήθηκαν στα Κεραμειά, στην περιοχή του Αθυμόλακα πάνω από το Ψυχρό πηγάδι, στα Σφακιά μετά τη περιοχή Μουτσερά κ.α

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σταύρος Μπαδογιάννης, στις Άλπεις χιονοστιβάδες καταστρέφουν πολύ συχνά ολόκληρα χωριά, ωστόσο στα Χανιά τα χωριά είναι σε πολύ χαμηλότερα σημεία από εκεί που καταλήγουν οι χιονοστιβάδες, γι’ αυτό και δεν κινδύνεψαν κατοικίες ή περιουσίες αλλά καταστροφές υπέστησαν δέντρα και στάνες.

Τι συνέβη φέτος

Στα βουνά των Χανίων, χιονοστιβάδες, δημιουργούνται σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Μπαδογιάννης, φέτος με τις συνεχείς χιονοπτώσεις έπεσαν πάρα πολλά στρώματα χιονιού το ένα πάνω στο άλλο, σε κοντινά διαστήματα (χιόνιζε ανά δεκαήμερο), κάτι που έχει συμβεί πάνω από 30-40 χρόνια. Με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, το ένα σώμα του χιονιού με το άλλο να μην γίνονται ένα, κι έτσι « όπου υπήρχαν κλίσεις, το χιόνι δεν συγκρατούνταν και αποκολλιούνταν από το προηγούμενο στρώμα καθώς οι χιονιστιβάδες κατηφόριζαν από τις πλαγιές. Δεν ήταν συμπαγές το χιόνι. Από τη φόρα που είχαν και την μεγάλη απόσταση που διένυαν, αποκολλιούνταν μεγάλα κομμάτια στο μέγεθος ενός τραπεζιού. Από την χιονοστιβάδα στις Γούρνες πρέπει να αποκολλήθηκαν εκατοντάδες κομμάτια χιονιού. Μέσα σε αυτή τη χιονοστιβάδα είδαμε κορμούς δέντρων που είχε παρασύρει στο διάβα της τα οποία ήταν… 4 μέτρα ύψος και φαίνονταν μέσα στο χιόνι μόνο οι κορφές τους, σαν στίγματα».

haniotika-nea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση