HomeHL-CultureΞεκινούν οι εργασίες του συνεδρίου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών

Ξεκινούν οι εργασίες του συνεδρίου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών

Πρόκειται για την πέμπτη διοργάνωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την προσεχή Παρασκευή ξεκινούν οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΙΑΚΕ), με κεντρικό θέμα «Η διεπιστημονικότητα ως γνωστική, εκπαιδευτική και κοινωνική πρόκληση». Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης από 5 έως 7 Απριλίου 2019 (Galaxy Hotel, Λ. Δημοκρατίας 75, Ηράκλειο).

Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεγάλη συνεδριακή και επιστημονική εκδήλωση, με  ιδιαίτερα απαιτητικές προδιαγραφές, η οποία πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά στην πόλη του Ηρακλείου. Έρχεται να προστεθεί στα τέσσερα μεγάλα προηγούμενα πανελλήνια και διεθνή συνέδρια του ΙΑΚΕ και στις λοιπές πετυχημένες δράσεις του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Το αίτημα της διεπιστημονικότητας εμφανίζεται ως επίκαιρη πρόταση και ταυτόχρονα πρόκληση στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο, στις δομές του πολιτισμού, στην οικονομία και στην ευρύτερη κοινωνία.  Κεντρικός σκοπός του Συνεδρίου είναι η διερεύνηση αυτής της πρόκλησης, πρότασης και πρακτικής, στο επίπεδο του ατόμου και της συλλογικότητας, στα πεδία της επιστημονικής έρευνας, της εκπαίδευσης, της πολιτικής και της κοινωνίας. Θεματικές περιοχές στις οποίες θα εστιάσουν οι συνεδριακές εργασίες είναι: Θεωρητικές προσεγγίσεις για τη διεπιστημονικότητα, εκπαιδευτική θεωρία και πράξη, επιστήμη και έρευνα, κοινωνική πρακτική και ανάπτυξη.

Στο Συνέδριο αναμένεται να λάβουν μέρος σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της εκπαίδευσης, της έρευνας, του πολιτισμού και της πολιτικής, ως προσκεκλημένοι ομιλητές, εγγεγραμμένοι εισηγητές και σύνεδροι. Στις εργασίες περιλαμβάνονται παράλληλες συνεδρίες, ολομέλειες, εισηγήσεις, συμπόσια, εργαστήρια και αναρτημένες ανακοινώσεις. Επιπρόσθετα, εντάσσονται διαγωνισμός πρωτότυπων εργασιών, παράλληλες εκδηλώσεις πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα κ.ά.

Από το πρόγραμμα του Συνεδρίου προκύπτουν εντυπωσιακά ποσοτικά δεδομένα ως προς τις συμμετοχές, τον τεράστιο όγκο και την ποικιλία στη μορφή των εργασιών, Οι εργασίες θα αναπτυχθούν σε 6 αίθουσες παράλληλων συνεδριών, οι οποίες έχουν οργανωθεί με βάση τις θεματικές περιοχές του Συνεδρίου. Κάθε συνεδρία περιλαμβάνει 5 εισηγήσεις. Κατά το διήμερο των κυρίως εργασιών θα πραγματοποιηθούν 8 συνεδρίες στις παράλληλες αίθουσες, όπου θα παρουσιαστούν 215 εισηγήσεις από περίπου 350 εισηγητές. Στις εργασίες εντάσσονται, επιπλέον, 9 εργαστήρια βιωματικής και συμμετοχικής μορφής. Ακόμη, περιλαμβάνονται 34 εισηγήσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν ως αναρτημένες ανακοινώσεις. Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιηθεί θεματικό Συμπόσιο από το Πανεπιστήμιο του Salzburg, στο οποίο μετέχουν εισηγητές από διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Τέλος, θα πραγματοποιηθούν 6 ολομέλειες όπου θα παρουσιαστούν 14 εισηγήσεις από επίσημους προσκεκλημένους εισηγητές. Συνολικά θα παρουσιαστούν πάνω από 270 εισηγήσεις σε 57 επιμέρους συνεδρίες. Σύμφωνα και με την εμπειρία των προηγούμενων ετών αναμένεται να λάβουν μέρος συνολικά περίπου 400 εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να το παρακολουθήσουν περίπου 1000 σύνεδροι.

Για την προετοιμασία και την υλοποίηση του Συνεδρίου εργάστηκε 30μελής Οργανωτική Επιτροπή υπό τον συντονισμό του Δ.Σ. του ΙΑΚΕ. Στην Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου μετέχουν πάνω από 90 διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης πάνω από 150 επιστήμονες με αυξημένα προσόντα είναι οι διαθέσιμοι κριτές, οι οποίοι θα αξιολογήσουν τα κείμενα των εισηγήσεων και των επιστημονικών εργασιών. Οι εργασίες του Συνεδρίου υποστηρίζονται, επίσης, από πολυμελείς ομάδες συντονιστών των γραμματειών και των προεδρείων και πολυπληθείς γραμματείες και ομάδες εργασίας, καθώς επίσης από το τμήμα ξένων γλωσσών και μεταφράσεων του ΙΑΚΕ. Για τη γραμματειακή υποστήριξη του Συνεδρίου έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 80 εθελοντές. Για τα προεδρεία των συνεδριών θα αξιοποιηθούν συνολικά περίπου 270 σύνεδροι και στελέχη από την τοπική κοινωνία.

Στα έντυπα του Συνεδρίου περιλαμβάνεται η ψηφιακή έκδοση των περιλήψεων του Συνεδρίου και έντυπο πολυσέλιδο πρόγραμμα. Η διαδικασία της έκδοσης των Πρακτικών με τα πλήρη κείμενα των εισηγήσεων θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Συνέδριο, όταν οι κριτές θα ολοκληρώσουν την επιστημονική αξιολόγηση των εργασιών που έχουν υποβληθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν το πρωί της Παρασκευής 5 Απριλίου 2019, ώρα 9:00, ενώ για πρακτικούς λόγους η επίσημη έναρξη θα γίνει το βράδυ της ίδιας ημέρας, ώρα 20:00. Κεντρικός προσκεκλημένος ομιλητής κατά την ολομέλεια της επίσημης έναρξης είναι ο Καθηγητής Γιάννης Πανούσης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, πρ. Πρύτανης ΔΠΘ, πρ. Υπουργός, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Πέραν των διεπιστημονικών αληθειών». Η επίσημη λήξη του Συνεδρίου θα γίνει το Σάββατο 6 Απριλίου 2019, ώρα 20:00.

Το ΙΑΚΕ προσκαλεί τον εκπαιδευτικό και επιστημονικό κόσμο του Ηρακλείου και κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσει τις εργασίες του Συνεδρίου. Η παρακολούθηση των εργασιών είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο, δημοσιεύονται στις ιστοσελίδες του Ι.Α.Κ.Ε: http://www.iake.gr  και http://iake.weebly.com , όπου έχει ανακοινωθεί και το αναλυτικό πρόγραμμα.  

Διαφήμιση
Διαφήμιση