HomeHL-World«Τhe Guardian»: Το εκλογικό σοκ είναι η αρχή του τέλους για τον Ερντογάν;

«Τhe Guardian»: Το εκλογικό σοκ είναι η αρχή του τέλους για τον Ερντογάν;

Mετέτρεψε τις δημοτικές εκλογές σε δημοψήφισμα για την ηγεσία του, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέτρεψε τις δημοτικές εκλογές της σε δημοψήφισμα για την ηγεσία του, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

«Τα αποτελέσματα, που δείχνουν ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) υποχωρεί σε εθνικό επίπεδο και χάνει τον έλεγχο σε επτά από τις 12 μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, είναι μία απόρριψη στο πρόσωπο του Ερντογάν.

Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα αντιδράσει ο Τούρκος πρόεδρος», επισημαίνει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει:

«Ο άνθρωπος που κυριάρχησε στην τουρκική πολιτική σκηνή από το 2003 δεν ξέρει να χάνει, δεν έχει συνηθίσει την ήττα. Δεν μπορεί να δεχτεί καμία κριτική.

Ο Ερντογάν έχει σίγουρα ευθύνη. Όπως συνηθίζει άλλωστε, μόνος του σκηνοθέτησε την εκστρατεία του κυβερνώντος κόμμα ΑΚΡ…. Εκμεταλλεύτηκε τη θέση του ως προέδρου πραγματοποιώντας σχεδόν καθημερινά συγκεντρώσεις επί δύο μήνες πριν από τις εκλογές. Υποστήριξε ότι η νίκη του κόμματος ΑΚΡ ήταν «ζήτημα εθνικής επιβίωσης» και ισχυρίστηκε ότι οι αντίπαλοί του είχαν διασυνδέσεις με τρομοκράτες.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών είναι το μεγαλύτερο πολιτικό σοκ της Τουρκίας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016», όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

«Όπως και στο παρελθόν, το κυβερνών κόμμα AKP θα ξεκινήσει νομικές προκλήσεις ενάντια στη νίκη των αντιπάλων με τη βοήθεια ενός εύθραυστου δικαστικού σώματος, επιδιώκοντας να τους βάλει στο περιθώριο προτού αναλάβουν καθήκοντα ή αμφισβητήσουν την καταλληλότητα των τοπικών εκλογικών διαδικασιών.

Ο Ερντογάν είναι ιδιαίτερα αποφασισμένος να «κόψει» τη χαρά των πολιτών σε σε κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου το κόμμα HDP αναδείχθηκε νικητής.

Είναι αξιοσημείωτη η εμφάνιση του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), με τη νίκη στην Άγκυρας και άλλων πόλεων. Ο βετεράνος ηγέτης του Κόμματος, Κεμάλ Κιλιντζάρογλου επέζησε από την ατελείωτη γελοιοποίηση και εκφοβισμό του κυβερνώντος κόμματος AKP.Έχει λάβει ως ένα βαθμό την εκδίκησή του. Οι επιτυχίες του κόμματος CHP θα δώσουν ώθηση σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και θα ανανεώσουν την ελπίδα για δημοκρατία στην Τουρκία.

Είναι αυτή η αρχή του τέλους για τον Ερντογάν; Είναι πολύ νωρίς να πούμε κάτι τέτοιο. Ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με γενικές εκλογές το 2023. Έχει αποδείξει ξανά και ξανά τη δύναμή του και την κομματική του υποστήριξη-κυρίως από τους αγρότες – που παραμένει ισχυρότατη, περίπου στο 44% περίπου. Αλλά υπάρχει ένα «σκληρό» χαρτί πέρα από τον έλεγχό του: η κατάσταση της οικονομίας – ένας καθοριστικός παράγοντας στις δημοτικές εκλογές.

Οι ανεπιτυχείς προσπάθειες του Ερντογάν να παρεμποδίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων, να ενισχύσουν τις δαπάνες υποδομών υψηλού κύρους και να αγνοήσουν τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους συνέβαλαν στην ύφεση της Τουρκίας επιδεινώνοντας το νόμισμα, τον πληθωρισμό και το πρόβλημα της ανεργίας. Οι τιμές των τροφίμων που εκτινάσσονται στα ύψη, προκαλούν προβλήματα σε οποιονδήποτε πολιτικό, οπουδήποτε. Η τιμή των κρεμμυδιών θα μπορούσε επίσης να ανατρέψει τον Ερντογάν».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση