HomeΕΛΛΑΔΑ“Ηνίοχος 2019”: πολυεθνική αεροπορική άσκηση στο Αιγαίο

“Ηνίοχος 2019”: πολυεθνική αεροπορική άσκηση στο Αιγαίο

Τα ελληνικά μαχητικά θα σαρώσουν τον εναέριο χώρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πρωταπριλιά και δεν είναι ψέμα σήμερα, τα πρώτα F-35 πετούν πάνω από το Αιγαίο και δεν είναι τουρκικά αλλά θα βρίσκονται στο πλάι των γαλάζιων φτερών της πολεμικής μας αεροπορίας.

Πρόκειται βεβαίως για τα F-35 της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας, που μαζί με τα Μιράζ των Εμιράτων, 32 αμερικανικά και Ισραηλινά f-16 και βέβαια την Ελλάδα η οποία και με τους τρεις διαφορετικούς τύπους μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτει, δηλαδή τα Μιράζ 2000, τα f-16 και τα Phantom, Θα μετάσχουν στην Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2019», που ξεκινά στην 117 πτέρυγα μάχης, στην Ανδραβίδα και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Απριλίου.

Ο στόχος της άσκησης είναι να παρέχει ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν ένα σύνθετο, πολλαπλών απειλών περιβάλλον μάχης, ώστε να μεγιστοποιήσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της πολεμικής αεροπορίας.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η άσκηση θα λάβει χώρα σε όλο το ελληνικό FIR, από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο.

Κι αυτό που κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την άσκηση είναι η ταυτόχρονη παρουσία στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στο λιμάνι της Λεμεσού του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle. Η αποτρεπτική ισχύς, ειδικά των Γάλλων στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να ενισχυθεί μέσα και από τις νέες πολυεπίπεδες συμφωνίες συνεργασίας που εκείνοι έχουν ήδη συνομολογήσει και αναμένεται να επισημοποιήσουν με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το ενδιαφέρον για την ελληνική πολεμική αεροπορία είναι ότι οι πιλότοι μας θα μάθουν να πετάνε και δουν πώς συμπεριφέρονται τα πανίσχυρα μαχητικά 5ης γενιάς, με ότι συνεπάγεται αυτό για το συγκριτικό πλεονέκτημα που αποκτούν στο πεδίο των εμπειριών.

Επίσης, αποστολές έχουν λάβει και οι σπεσιαλίστες της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών, Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, θα παίξουν έναν ξεχωριστό ρόλο, όπως τους αρμόζει σε πολυποίκιλα ειδικά σενάρια τα οποία θα συνδυάζονται με τις αεροπορικές επιχειρήσεις.

Όλα αυτά, βεβαίως, δεν συμβαίνουν σε ένα παράλληλο σύμπαν αλλά την ίδια ώρα που το καθεστώς Ερντογάν μετρά 3 ήττες γοήτρου στις δημοτικές εκλογές κι έχοντας τις προηγούμενες ημέρες μία ρητορική αναπτύξει ο ίδιος ο Σουλτάνος για την Αγιά Σοφιά, που φέρεται αποφασισμένος να την μετατρέψει σε τζαμί και τον υπουργό του άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που πλέον εμφανίζει ευθέως την Τουρκία ως χώρα εκβιαστή της περιοχής, που αν δεν πάρει μερτικό θα αντιδράσει.

Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται η Τουρκία να βγάλει στην ανατολική Μεσόγειο ακόμη κι εντός της κυπριακής ΑΟΖ τις επόμενες εβδομάδες το Deep Sea Metro 1, το γεωτρύπανο που έχει αγοράσει έναντι 245 εκατ. δολαρίων.

ant1news.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση