HomeHL-GreeceΟι τεταμένες σχέσεις Ελλάδας -Αλβανίας

Οι τεταμένες σχέσεις Ελλάδας -Αλβανίας

Οι ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο κόκκινο βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας γύρω από το καθεστώς των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων που ζουν στη γειτονική χώρα.

Χθες αφαιρέθηκε τελικά από την ιστοσελίδα της αλβανικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας.

Αυτό αποσαφήνισαν διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζοντας ότι ήταν «ιδιαίτερα σαφής και η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία, όσον αφορά την προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών».

«Οι θέσεις της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχουν εκφρασθεί επανειλημμένως και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα» αναφέρεται.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν, μετά την αφαίρεση του ΦΕΚ ότι «μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία, και που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες».

Έντονες ανησυχίες Τσίπρα για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία

Μήνυμα με αποδέκτη την Αλβανία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά την ελληνική μειονότητα στη γείτονα χώρα, αφήνοντας μάλιστα υπόνοιες για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας της ΕΕ.

«Θα ήμουν ευτυχής να μπορούσα να πω το ίδιο και για την Αλβανία. Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα δυστυχώς κάποιες εξελίξεις που δυστυχώς δεν μας ικανοποιούν. Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μία εξέλιξη αρνητική σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Συνεπώς είναι μια υπόθεση, η οποία δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως, αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε νομίζω ότι δεν υπάρχουν. Ελπίζω να διαψευστώ» είπε.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση