HomeΚΡΗΤΗΣυνεργασία δήμου και ΙΤΕ για την στήριξη σε ηλικιωμένους

Συνεργασία δήμου και ΙΤΕ για την στήριξη σε ηλικιωμένους

Νέο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα νέο, ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα που αφορά στην ψυχολογική στήριξη των ηλικιωμένων εγκαινιάζει ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Παρασκευής 29 Μαρτίου υπεγράφη στην Λότζια, η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο και στο ΙΤΕ με αντικείμενο: «Καινοτόμες δράσεις ανίχνευσης και ψυχοκοινωνικής παρέμβασης στην κοινότητα των ηλικιωμένων με ήπια γνωσιακή διαταραχή».

mch_3710

Τη σύμβαση υπέγραψαν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Καναβάκη και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ Δημήτρης Πλεξουσάκης, παρουσία των συνεργαζόμενων ερευνητών του Ι..Π του ΙΤΕ  Παναγιώτη Σίμου (Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής) και Μανώλη Τσινάκη (Καθηγητή του ΤΕΙ) και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

–           Την λειτουργία νευροψυχιατρικού Ιατρείου για τα 10 ΚΕΚΟΙΦ – ΑΠΗ του Δήμου Ηρακλείου.

–           Ίδρυση υπηρεσίας ψυχοκοκοινωνικής υποστήριξης των ηλικιωμένων.

–           Ερευνητική εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών

–           Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων

–           Εκπαίδευση προσωπικού.

mch_3730

Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο χρησιμοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες για την ανίχνευση-διάγνωση  των γνωστικών διαταραχών και των συναφών ψυχοκοινωνικών δυσκολιών που εμφανίζουν με μεγάλη συχνότητα οι ηλικιωμένοι και κυρίως φροντίζει με ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την παρακολούθηση και την ψυχοκοινωνική  υποστήριξη όσων τις παρουσιάζουν.

Με αυτόν τον τρόπο ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των ΚΕΚΟΙΦ – ΑΠΗ. Το κόστος του έργου καλύπτεται από ίδια έσοδα του Δήμου Ηρακλείου.

mch_3709

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε σχετικά: «Στόχος μας, όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι στον Δήμο Ηρακλείου ουδείς να νοιώθει μόνος του ή αποκλεισμένος.  Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτός από καινοτόμο,  είναι και πολύ σημαντικό διότι έρχεται να υποστηρίξει τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν γνωστικές διαταραχές και συχνά έχουν ανάγκη βοηθείας.

Επιπλέον, επιβεβαιώνει στην πράξη την πολύ καλή συνεργασία  που έχουμε με το ΙΤΕ, όπως και με όλα τα σπουδαία Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης, πάντα με γνώμονα το όφελος των δημοτών και την πρόοδο της πόλης».

Διαφήμιση
Διαφήμιση