HomeHL-HealthΜπορεί το κρασί να βλάψει τον οργανισμό όσο το κάπνισμα;

Μπορεί το κρασί να βλάψει τον οργανισμό όσο το κάπνισμα;

Τι έδειξε μελέτη Βρετανών επιστημόνων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα μπουκάλι κρασί την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες, σαν να είχαν καπνίσει δέκα τσιγάρα. Για τους άνδρες, η μέτρια κατανάλωση οίνου είναι λιγότερο βλαβερή, σύμφωνα με μελέτη Βρετανών επιστημόνων.

Η έρευνα εξέτασε μόνο τον καρκίνο και όχι κάποια άλλη νόσο, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, που είναι επίσης κοινές στους καπνιστές.

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια «Southampton» και «Bangor» μελέτησαν δεδομένα του βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο «Cancer Research UK» σχετικά με τον κίνδυνο καρκίνου και στοιχεία για τον αριθμό των κρουσμάτων, που θα μπορούσαν να συνδεθούν με το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Η έρευνά τους διεξήχθη σε δείγμα 1.000 ανδρών μη καπνιστών και 1.000 γυναικών που δεν κάπνιζαν, όμως κατανάλωναν ένα μπουκάλι κρασί την εβδομάδα. Οι γυναίκες που κατανάλωναν ένα μπουκάλι κρασί την εβδομάδα επιβάρυναν τον οργανισμό τους σαν να είχαν καπνίσει δέκα τσιγάρα (την εβδομάδα ). Οι άνδρες που έπιναν ένα μπουκάλι κρασί την εβδομάδα επιβάρυναν τον οργανισμό τους σαν να είχαν καπνίσει πέντε τσιγάρα.

Στις γυναίκες, η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνο του μαστού και στους άνδρες συνδέεται με καρκίνο του εντέρου και του ήπατος.

Για τον καθηγητή Μπομπ Πάτον, λέκτορα Κλινικής Ψυχολογίας, η σχετική μελέτη θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την κοινή γνώμη. «Η προβολή της κατανάλωσης αλκοόλ στο ίδιο επίπεδο με το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης του οίνου και της νικοτίνης που βλάπτουν τον οργανισμό» τονίζει.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση