HomeCity GuideΕκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Οπλαρχηγό Ηρακλή Κοκκινίδη

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Οπλαρχηγό Ηρακλή Κοκκινίδη

Το Σάββατο 30 Μαρτίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Δήμος Μαλεβιζίου και η Τοπική Κοινότητα Κεραμουτσίου, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου οπλαρχηγού Ηρακλή Κοκκινίδη, πραγματοποιούν επιμνημόσυνη δέηση το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 στις 11:00 π.μ. στο μνημείο του Ήρωα (είσοδος Γαζίου).

Το πρόγραμμα της τελετής:

10:45 | Άφιξη Επισήμων

11:00 | Επιμνημόσυνη Δέηση

Χαιρετισμός Δημάρχου Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη

Ομιλία από την δασκάλα Ελένη Μανιωράκη – Ζωιδάκη, λογοτέχνη και πρώην διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας.

Κατάθεση στεφάνων

Τήρηση ενός λεπτού σιγής

Εθνικός ύμνος

Μετά το τέλος της τελετής, θα προσφερθούν καφές και εδέσματα στο χώρο του μνημείου. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι, να μεριμνήσουν εξ ιδίων.

ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ 1842 – 1868

Γεννήθηκε στο Κεραμούτσι, ένα χωριό που ανήκει σήμερα στο Δήμο Μαλεβιζίου. Ήταν γιός του Νικολάου Κοκκινίδη. Η οικογένεια του είχε καταγωγή από την Κράνα Μυλοποτάμου.

Για λόγους που δεν είναι γνωστοί, εγκαταστάθηκαν στο Κεραμούτσι του Μαλεβιζίου. Ο πατέρας του Ηρακλή άλλαξε το επώνυμο του από Κόκκινος (από το κόκκινο πρόσωπο που είχαν όλα τα μέλη της οικογένειας) σε Κοκκινίδης, σε ηλικία 12 ετών, οπότε και πήγε στην Αθήνα. Έπειτα από την επιστροφή του στην Κρήτη δημιούργησε μεγάλη περιουσία, την οποία διέθεσε κατά το μεγαλύτερο μέρος για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Ο ίδιος ήταν υπολοχαγός και πολέμησε στο Μαλεβίζι, στο πλευρό του Κόρακα.

Ο τραυματισμός του Ηρακλή Κοκκινίδη ενίσχυσε την τόλμη του και τη φήμη του. Πληροφορούμενος ότι οι Τούρκοι είχαν βγει από το Ηράκλειο και στρατοπέδευσαν στο Γάζι, βάδιζε εναντίον τους με 150 πεζούς και 15 ιππείς. Ο Γενικός Αρχηγός, Μιχαήλ Κόρακας τον απέτρεψε από το να προβεί σε μια τέτοια επίθεση, καθώς ο εχθρός ήταν ανώτερος αριθμητικά. Ο Ηρακλής όμως κατέβηκε στο Γάζι με τους ολιγάριθμους άνδρες του και στις 2 Μαρτίου του 1868, ημέρα Σάββατο, επιτέθηκε εναντίον των Τούρκων, στη Γαζανή Καμάρα. Οι εθελοντές του και οι Κρητικοί κινήθηκαν να πλήξουν τους Τούρκους και ο Ηρακλής, ασυγκράτητος, όρμησε επάνω τους καβάλα στο άλογό του. Χτυπήθηκε από σφαίρα και έπεσε νεκρός.

Μια άλλη περιγραφή αναφέρει ότι ο Κοκκινίδης έτρεψε σε φυγή τους Τούρκους, οι οποίοι κρύφτηκαν κάτω από τη Γαζανή Καμάρα και ο οπλαρχηγός νόμισε ότι είχαν φύγει, οπότε κινήθηκε να αποχωρήσει. Τότε οι Τούρκοι τον χτύπησαν από ασφαλή απόσταση και οδηγήθηκε τραυματισμένος στο πεδίο της μάχης. Εκεί σκοτώθηκε από άλλους Τούρκους, οι οποίοι στη συνέχεια τον αποκεφάλισαν και μετέφεραν θριαμβευτικά το κεφάλι του στο Ηράκλειο. Το μακάβριο θέαμα έμεινε για τρείς ημέρες στην Πόρτα Χανίων και έπειτα ρίχτηκε σε κάποιο πηγάδι από κάποιον Τούρκο, φίλο της οικογένειας και στη συνέχεια τάφηκε στη Μονή Σαββαθιανών. Εκεί πήγε και τις κατακρεουργημένες σάρκες του πολεμιστή ο πατέρας του, όπου και τις έθαψε.

Σήμερα ο τάφος του οπλαρχηγού βρίσκεται στη Μονή αυτή. Έπειτα από το θάνατο του Ηρακλή, τον διαδέχθηκε στην αρχηγία ο γαμπρός του Μιχαήλ Καλημεράκης. Αυτός και οι άνδρες του εκδικήθηκαν το θάνατο του προκατόχου του, με μεγάλη νίκη (με σχέδιο του καπετάν Κόρακα) επί των Τούρκων στη Γαζανή Καμάρα, στις 22 Μαρτίου. Οι Οθωμανοί υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημιές και πολλοί από αυτούς πνίγηκαν στο Γαζανό ποταμό.

Διαφήμιση
Διαφήμιση