HomeHL-GreeceΜε δύο διαλέξεις συνεχίζεται η Σειρά διαλέξεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

Με δύο διαλέξεις συνεχίζεται η Σειρά διαλέξεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

Σε θέματα Διαχείρισης, Μηχανικής Περιβάλλοντος και Χημικής Μηχανικής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο 2ος κύκλος της Σειράς εξειδικευμένων διαλέξεων σε θέματα Διαχείρισης, Μηχανικής Περιβάλλοντος και Χημικής Μηχανικής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) φιλοξενεί δύο νέους ομιλητές με θεματολογία τη διαχείριση αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων.

Η Δρ. Χριστίνα Χρόνη, Επιστημονική συνεργάτης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, θα πραγματευθεί το θέμα «Ολοκληρωμένη διαχείριση αγροτικών αποβλήτων στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας» και ο Μιχάλης Τσάγκας, μηχανολόγος μηχανικός και υποψήφιος διδάκτορας στο Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας του ΑΠΚΥ, θα επικεντρωθεί στην «Ενεργειακή και Γεω-στρατηγική Πολιτική: Περιβαλλοντικά ζητήματα στη διαχείριση ενεργειακών πόρων».

Οι δύο διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019, μεταξύ 16.00 και 18.00, στο κεντρικό κτίριο του ΑΠΚΥ (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά).

Η πρώτη διάλεξη της δρος Χρόνη εντάσσεται στις δράσεις του ευρωπαϊκού έργου BALKAN ROAD που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg και στο οποίο το Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας του ΑΠΚΥ είναι εταίρος.

Σε αυτή θα αναφερθούν αειφόρες πρακτικές διαχείρισης γεωργικών αποβλήτων, λαμβάνοντας υπόψη την Οδηγία Πλαίσιο 2008/98 για τα απόβλητα και τη Νέα Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία και θα κατατεθούν προτάσεις για τη βελτίωση του Γεωργικού Τομέα μέσα από τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και των παραγόμενων αποβλήτων.

Στη δεύτερη εισήγηση του Μιχάλη Τσάγκα θα επισημανθεί η σημασία των ενεργειακών πόρων για τη λειτουργία κάθε σύγχρονης κοινωνίας και θα παρουσιαστεί: α) ο ενεργειακός σχεδιασμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κύπρου και τα σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και β) οι διαθέσιμες λύσεις στα καίρια προβλήματα.

Την ευθύνη της σειράς των εξειδικευμένων διαλέξεων για την περίοδο Οκτώβριος 2018 – Απρίλιος 2019, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος», έχουν αναλάβει το Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής & Μηχανικής Αειφορίας με επικεφαλής τον Λέκτορα Αντώνη Ζορπά και το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων με επικεφαλής τον Καθηγητή Ιωάννη Βογιατζάκη.

Όλες οι διαλέξεις της Σειράς θα πραγματοποιηθούν στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (4ος όροφος, Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά) και θα είναι ανοικτές στο κοινό. Τη Σειρά υποστηρίζουν το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ο Σύνδεσμος Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και η Cyta.

Διαφήμιση
Διαφήμιση