HomeΕΚΛΟΓΕΣΟ Κώστας Μωυσάκης για τις δεσμεύσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βιάννο

Ο Κώστας Μωυσάκης για τις δεσμεύσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βιάννο

Έκανε λόγο για κυβερνητική κοροϊδία προς τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

O Κώστας Μωυσάκης, υποψήφιος Δήμαρχος Βιάννου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση, με αφορμή τις δεσμεύσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βιάννο έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Σε πρόσφατη επίσκεψή του στον Δήμο Βιάννου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ξεδίπλωσε την κυβερνητική κοροϊδία προς τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής. Σε προεκλογικές φιέστες σε συνεταιρισμούς της περιοχής έταξε ενίσχυση του έργου κατασκευής του φράγματος «Αμιρών – Αγίου Βασιλείου» από το μέτρο 4.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο υπουργός παρέλειψε να πει τα παρακάτω:

1. Βασικό κριτήριο για τη χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος είναι η ικανοποίηση των κατευθύνσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, δηλαδή, πως με διάφορα μέτρα, όπως η διαχείριση της άρδευσης, θα ενισχύονται οι μεγάλοι παραγωγοί ώστε να γίνονται ισχυρότεροι, και πως για τους μικρομεσαίους θα γίνεται αδύνατο να καλλιεργούν ή να εκτρέφουν ζώα και θα καταστρέφονται σε όφελος των μεγάλων. Η ΚΑΠ της ΕΕ θεωρεί «διαρθρωτικό πρόβλημα» της ελληνικής γεωργικής οικονομίας τον μικρό κλήρο, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα χωρίς να ντραπεί ο ίδιος ο Υπουργός από ημερίδα στον Προφήτη Ηλία.

2. Η κατασκευή και διαχείριση του φράγματος και του αρδευτικού δικτύου θα ορίζεται βάσει της κοινοτικής οδηγίας – πλαίσιο 2000/60 της ΕΕ, δηλαδή της πολιτικής της ΕΕ για τη διαχείριση του νερού, η οποία επιταχύνει την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή του, δε βάζει σε προτεραιότητα την κατασκευή έργων αναγκαίων για τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά βάζει πάντα στο ζύγι το επιχειρηματικό όφελος. Δεν είναι τυχαίο ότι τα αρδευτικά έργα στον Δήμο Βιάννου, που αντιμετωπίζει πρόβλημα παρά την ύπαρξη ορεινών όγκων, βρίσκονται σε εγκατάλειψη. Η εφαρμογή της πολιτικής αυτή αποτελεί όχημα για να φορτώσει η κυβέρνηση και τον λογαριασμό των έργων, που είτε έχουν πραγματοποιηθεί, είτε είναι σε φάση κατασκευής ή πρόκειται να κατασκευαστούν, στις πλάτες των μικρομεσαίων αγροτών, των λαϊκών στρωμάτων, καθώς στα τιμολόγια ύδρευσης/άρδευσης θα υπολογίζεται και το κόστος απόσβεσης.

3. Αποτέλεσμα του «Καλλικράτη», συνέχεια του οποίου είναι ο «Κλεισθένης», ήταν η εξίσωση προς τα πάνω στα τιμολόγια άρδευσης, με χαράτσια όπως το «περιβαλλοντικό κόστος». Στην κατεύθυνση της ανταποδοτικότητας στη λειτουργία του Δήμου μετακυλύεται η άρδευση σε ΤΟΕΒ, με «τυράκι» την «αυτοδιαχείριση» και «εξυγίανση» και με τάματα ενίσχυσής του. Στην πραγματικότητα, φεύγει η ευθύνη από τον Δήμο και φορτώνεται στους ίδιους τους παραγωγούς που συμμετέχουν στους ΤΟΕΒ, από το κόστος κατασκευής και συντήρησης του δικτύου, κλπ. Ταυτόχρονα θα πληρώνουν πανάκριβο νερό, αφού η ΕΕ επιβάλλει οι φορείς διαχείρισης νερού να ορίζουν κανόνες κοστολόγησης και αυξήσεις στα τιμολόγια, γιατί διαφορετικά τους εξαιρεί από χρηματοδοτήσεις. Έτσι οι ΤΟΕΒ γίνονται προθάλαμος ιδιωτικοποιήσης της άρδευσης και μοχλός ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων παραγωγών, αφού η άρδευση αποτελεί σημαντικό μέρος του κόστους παραγωγής.

4. Ο μικρομεσαίος παραγωγός αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης λόγω της ΚΑΠ της ΕΕ και της συνολικότερης κυβερνητικής πολιτικής, του σημερινού δρόμου ανάπτυξης: το τεράστιο κόστος παραγωγής λόγω χαρατσιών, φοροληστείας, ασφαλιστικών εισφορών, ζημιών από καταστροφές στην παραγωγή που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, όπως η ανομβρία, την ομηρία από μεγαλέμπορους – βιομήχανους και το αίσχος των χαμηλών τιμών ελαιόλαδου, γάλακτος, κρέατος, των κηπευτικών όπου ο παραγωγός «τζογάρει» καθημερινά στη ρουλέτα της τιμής την επιβίωσή του, των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από εφορία, ταμεία, Δήμο, τράπεζες, την έλλειψη υποδομών πολιτικής προστασίας, την κατάσταση των αγροτικών δρόμων, κλπ.
Για την ΕΕ, όλες τις κυβερνήσεις, διαχρονικά, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, το νερό αντί για κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα. Η ανάπτυξη την οποία ευαγγελίζονται όλοι τους βάζει μπροστά τις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου, και όχι τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αφήνοντας τα χωριά του Δήμου Βιάννου στην εγκατάλειψη. Με τα παραπάνω συμφωνούν και οι υπόλοιποι συνδυασμοί για τον Δήμο Βιάννου, στους οποίους συναντάμε συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, στη βάση της στρατηγική τους σύμπλευσης σε κεντρικό επίπεδο, δηλαδή όλων των πολιτικών δυνάμεων που έχουν τεράστιες ευθύνες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, όλος ο λαός.

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν έχουν να περιμένουν καλό από τη «δίκαιη ανάπτυξη» και τη «μεταμνημονιακή εποχή» που προπαγανδίζει χωρίς ντροπή η κυβέρνηση, και την οποία «σιγοντάρει» η τοπική διοίκηση. Δε μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη που ικανοποιεί και τις λαϊκές ανάγκες και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτή η ανάπτυξη, η καπιταλιστική, εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών αγροτών, των πρώην «Ενώσεων», των εμποροβιομηχάνων και τραπεζών. Η λύση για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους είναι να οργανωθούν σε κάθε χωριό σε Αγροτικούς Συλλόγους, να παλέψουν για την επιβίωσή τους, απαιτώντας, μεταξύ άλλων:

– Να πραγματοποιηθούν απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, όπως το φράγμα «Αμιρά – Αγίου Βασιλείου», αντιπλημμυρικά έργα κ.ά. Να μην εφαρμοστεί η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
– Κατάργηση χαρατσιών και της φορολογίας σε αγροτικά εφόδια, μείωση αγροτικού τιμολογίου ρεύματος. Να μην ισχύσει το «περιβαλλοντικό» τέλος άρδευσης/ύδρευσης. Φορολογία βάσει πραγματικού εισοδήματος, κατάργηση τεκμηρίων, κατοχύρωση αφορολόγητου ορίου στις €12.000 προσαυξημένο με €3.000 ανά παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες στο 45%. Κατάργηση λογιστικών βιβλίων σε αγρότες με τζίρο ως €40.000.
Η μοναδική πολιτική δύναμη στην οποία μπορεί να στηριχτεί ο βιοπαλαιστής αγροτοκτηνοτρόφος της περιοχής, κάθε εργαζόμενος, επαγγελματίας, νεολαίος, συνταξιούχος, άνεργος, γυναίκα της λαϊκής οικογένειας, είναι το ΚΚΕ.
Στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές να στηρίξει το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στον Δήμο Βιάννου, τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια, αλλά και στις ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει η πραγματική διαφορά, και να δώσεις δύναμη στη δύναμή σου.»

Διαφήμιση
Διαφήμιση