HomeΕΛΛΑΔΑ«Απατεώνας ή ιδιοφυΐα; Αναζητώντας νόημα στον βίο και στην πολιτεία του Κωνσταντίνου Σιμωνίδη (1820-?), του μεγαλύτερου πλαστογράφου στην ιστορία της φιλολογίας»

«Απατεώνας ή ιδιοφυΐα; Αναζητώντας νόημα στον βίο και στην πολιτεία του Κωνσταντίνου Σιμωνίδη (1820-?), του μεγαλύτερου πλαστογράφου στην ιστορία της φιλολογίας»

«Σειρά Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου» (3ος κύκλος)

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Κωνσταντίνος Σιμωνίδης δεν ήταν απλά ένας ικανός πλαστογράφος αρχαίων κειμένων ή εκκεντρικός προβοκάτορας και τυχοδιώκτης, ούτε ένας ιδιοφυής τσαρλατάνος ή απατεώνας, ούτε επιθυμούσε παθολογικά να σαμποτάρει την ακαδημαϊκή κοινότητα ή να εξαπατήσει και να απορρίψει κάθε αυθεντία.

Ήταν πολλά περισσότερα και τη συμβολή του στην επιστήμη της Φιλολογίας θα αναπτύξει στη διάλεξή του με θέμα «Απατεώνας ή ιδιοφυΐα; Αναζητώντας νόημα στον βίο και στην πολιτεία του Κωνσταντίνου Σιμωνίδη (1820-?), του  μεγαλύτερου πλαστογράφου στην ιστορία της φιλολογίας» ο δρ. Νικήτας Σινιόσογλου, εντεταλμένος ερευνητής στον Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με την οποία συνεχίζεται ο 3ος Κύκλος της «Σειράς Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου» στην Αθήνα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, με ώρα έναρξης τις 18:30, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα).

Η «Σειρά Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου» συνδιοργανώνεται για τρίτο συναπτό έτος από το ΑΠΚΥ, το Σπίτι της Κύπρου και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος και στόχο έχει την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Ο Νικήτας Σινιόσογλου σπούδασε Φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μονάχου και Κέμπριτζ (PhD). Διετέλεσε British Academy Postdoctoral Fellow στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ (2008-2011) και Leverhulme Trust Early Career Fellow στο King’s College London (2011-2013). Έχει διδάξει σε ελληνικά και βρετανικά πανεπιστήμια.

Έχει εκδώσει τα βιβλία: Plato and Theodoret: The Christian Appropriation of Platonic Philosophy and the Hellenic Intellectual Resistance (2008), Radical Platonism in Byzantium: Illumination and Utopia in Gemistos Plethon (2011), Αλλόκοτος Ελληνισμός. Δοκίμιο για την οριακή εμπειρία των ιδεών (2016, Βραβείο Δοκιμίου του περιοδικού “Ο Αναγνώστης” 2017) και Μαύρες Διαθήκες.

Δοκίμιο για τα όρια της ημερολογιακής γραφής (2018). Δοκίμια και αφηγηματικά κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά. Γράφει για την αστική περιπλάνηση και για τα όρια δοκιμιακού και λογοτεχνικού λόγου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση