HomeΚΟΣΜΟΣΣε δάσκαλο από χωριό της Κένυας το «Νόμπελ Δασκάλων»

Σε δάσκαλο από χωριό της Κένυας το «Νόμπελ Δασκάλων»

Μαζί με το ένα εκατομμύριο δολάρια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένας δάσκαλος από ένα χωριό της Κένυας που δίνει όλα του τα χρήματα στους φτωχούς και διδάσκει όσο περισσότερα παιδιά μπορεί είναι ο φετινός νικητής του «Νόμπελ των Δασκάλων», Global Teacher Prize, του βραβείου που συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Ο Πίτερ Ταμπίτσι διδάσκει στο χωριό Πουανί, όπου σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών είναι ορφανά ή παιδιά με έναν μόνο γονέα στη ζωή, ενώ μαστίζεται από την πείνα και την δίψα. Οι τάξεις δεν διαθέτουν βασικό εξοπλισμό, ενώ σε ολόκληρο το σχολείο, όπου φοιτούν παιδιά από 11 έως 16 ετών, υπάρχει ένας μόνο υπολογιστής.

Ο δάσκαλος επελέγη μέσα από 10.000 αιτήσεις. Πέρυσι το αντίστοιχο βραβείο είχε κερδίσει η Ελληνοκύπρια Άντρια Ζαφειράκου για την δουλειά της στο κοινοτικό σχολείο Άλπερτον, στο Μπρεντ του Βόρειου Λονδίνου και την απόφασή της να μάθει ορισμένες βασικές εκφράσεις στις 35 γλώσσες που ομιλούνται στο σχολείο της.

Ο Κενυάτης δάσκαλος ταξίδεψε μέχρι το Ντουμπάι, όπου έγινε η απονομή του βραβείου και αυτή ήταν η πρώτη φορά που μπήκε σε αεροπλάνο. Παρουσιαστής της τελετής ήταν ο ηθοποιός Χιου Τζάκμαν, ενώ το βραβείο απένειμε ο πρίγκιπας του Ντουμπάι Σεΐχης Χαμντάν μπιν Μοχάμεντ.

Στον λόγο του κατά την απονομή ο Ταμπίτσι είπε ότι η μητέρα του είχε πεθάνει όταν αυτός ήταν μόλις 11 ετών, ενώ ο πατέρας του, που κι αυτός ήταν δάσκαλος, μεγάλωσε ολομόναχος τα παιδιά του. Ο άντρας μάλιστα ήταν παρών στην βράβευση του γιου του, και πολύ συγκινημένος ανέβηκε στην σκηνή με το παιδί του.

Το βραβείο Global Teacher Prize του Varkey Foundation, που θεσπίστηκε το 2015 για να αναδείξει το επάγγελμα του δασκάλου και να ενθαρρύνει τους καλύτερους, χαρακτηρίστηκε ως «φαινόμενο δασκάλας και αρχηγού, που καθοδηγείται από ηθική και μια παθιασμένη επιθυμία να δίνει σε κάθε μαθητή στο σχολείο της τον κόσμο».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση