HomeHL-WorldΦόβοι για χάος στη Βρετανία από «άτακτο» Brexit

Φόβοι για χάος στη Βρετανία από «άτακτο» Brexit

Το μυστικό σχέδιο της κυβέρνησης Μέι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έγγραφο στο οποίο περιγράφεται η έκταση και το εύρος του χάους που θα επικρατήσει στη Βρετανία σε περίπτωση που υπάρξει Brexit χωρίς σύμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μοιράστηκε τα τελευταία 24ωρα στα μέλη της βρετανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Guardian στο απόρρητο έγγραφο περιγράφεται μια «κρίσιμη φάση τριών μηνών» μετά το «άτακτο» Brexit στην οποία ο σχεδιασμός που έχει ήδη γίνει θα μπορούσε να ανατραπεί.

Η βασική αρχή που διαπνέει το κείμενο είναι ότι τα επι μέρους τμήματα της κυβέρνησης θα πρέπει να προετοιμαστούν ώστε να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν μόνα τους τα προβλήματα αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος ολικής κατάρρευσης της Operation Yellowhammer.

«Η δομή θα καταρρεύσει γρήγορα αν πολλές αποφάσεις μετατεθούν χωρίς να χρειάζεται στα ανώτερα κλιμάκια ενώ θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί εσωτερικά» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.

Περιγράφοντας μια τυπική ημέρα την επίμαχη πρώτη περίοδο μετά το «άτακτο» Brexit το έγγραφο αναφέρει ότι η πρώτη ενημέρωση θα γίνεται στις 7 το πρωί στο υπουργείο Άμυνας με ενημερώσεις από όλη τη χώρα που θα φτάνουν στα χέρια υπουργών και ανώτατων αξιωματούχων, διαδικασία που θα συνεχίζεται «non-stop» με αξιολογήσεις μέχρι τις 5:30 το πρωί της επόμενης ημέρας.

Όπως αναφέρει πηγή με γνώση της Operation Yellowhamer αν και ο προγραμματισμός έχει προχωρήσει, η συνολική εικόνα παραμένει χαοτική και «χωρίς κατεύθυνση».

Οι συντάκτες του εγχειριδίου διαχείρισης της κρίσης προειδοποιούν τους εργαζομένους σε κρατικές υπηρεσίες ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να εργάζονται non-stop για μια εκτεταμένη περίοδο που το ελάχιστο μπορεί να είναι 12 εβδομάδες με «ορισμένες συνέπειες να γίνονται αισθητές για μα περιόδο έως και 24 εβδομάδων».

Στο έγγραφο περιγράφονται επίσης οι 12 κρισιμότεροι τομείς της κυβερνητικής λειτουργίας όπως οι μεταφορές, οι υηρεσίες υγείας και τα δίκτυα νερού και διανομής τροφίμων.

Μολονότι τις σημαντικότερες αποφάσεις θα λαμβάνει η υποεπιτροπή εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση με επικεφαλής την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, στο έγγραφο επισημαίνεται ότι τα επιμέρους τμήματα θα πρέπει να συστήσουν τα δικά τους «κέντρα ελέγχου» αλλά και να διασφαλίσουν πόρους γι’ αυτά.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί ο τομέας της υγείας με το υπουργείο Υγείας να έχει συντάξει ένα ερωτηματολόγιο με 60 ερωτήσεις που θα αποστέλλεται καθημερινά σε κλινικές και νοσοκομεία. Ανάμεσά τους ερωτήματα όπως «μπορείτε να ανταποκριθείτε σε επείγουσες θεραπείες για καρκίνο μέχρι την επόμενη ενημέρωση;» ή «θα αναστείλετε κάποια λειτουργία μέχρι την επόμενη ενημέρωση».

Ωστόσο αρκετοί υποστηρίζουν ότι όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί αποδεικνύονται λίγο και ήρθαν πολύ αργά (too little, too late) υπογραμμίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το ενδεχόμενο ενός «άτακτου» Brexit είναι ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν λέει στις τοπικές αρχές ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητές τους.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση