HomeΚΡΗΤΗΗ απονομή βραβείου «Βιργινία Μανασάκη» στο Πολιτιστικό Κέντρο

Η απονομή βραβείου «Βιργινία Μανασάκη» στο Πολιτιστικό Κέντρο

Εκδήλωση του ΕΣΔΑΚ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Ηρακλείου πραγματοποιείται η εκδήλωση του ΕΣΔΑΚ για την απονομή του βραβείου «Βιργινία Μανασάκη» στη μνήμη της αείμνηστης αντιπεριφεριάρχη.

image

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε:

«Αξίζουν συγχαρητήρια στον ΕΣΔΑΚ για την πρωτοβουλία να καθιερώσει ένα βραβείο στην μνήμη της Βιργινίας Μανασάκη για όλα αυτά που έκανε όλα αυτά τα χρόνια.

image-2

Πιστεύω απόλυτα πως αυτή δουλειά που εκείνη ξεκίνησε με τον ΕΣΔΑΚ, το Δήμο Ηρακλείου και την περιφέρεια Κρήτης, μας έκανε να κατορθώσουμε και έχουμε ένα ολοκληρωμένο περιφερειακό σχεδιασμό για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και χαιρόμαστε που βλέπουμε τα πρώτα έργα τα οποία είχαν χρηματοδοτηθεί με μελέτες από την περιφέρεια Κρήτης και τώρα είμαστε σε διαδικασία δημοπράτησης. Έργα που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ ευρώ με στόχο να έχει Κρήτη ολοκληρωμένο Σχεδιασμό για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και να λύςει για τα επόμενα 25 χρόνια το πρόβλημα που ταλανίζει πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδος. Αιωνία η μνήμη της».

image-3

Να σημειωθεί πως η εκδήλωση απονομής του βραβείου «Βιργινία Μανασάκη» θεσπίστηκε από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – Ε.Σ.Δ.Α.Κ., στη μνήμη του στελέχους του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και της Περιφέρειας Κρήτης, Βιργινίας Μανασάκη.

image-1

Στη διαγωνιστική διαδικασία έλαβαν μέρος συνολικά 38 διδακτορικοί φοιτητές απ’ όλη την Ελλάδα με την Επιτροπή να καταλήγει ομόφωνα στην απονομή του βραβείου στον διδακτορικό φοιτητή Ηλία – Ιωάννη Παπαηλία. Η αξιολόγηση των αιτήσεων έγινε από Επιστημονική Επιτροπή που συστάθηκε γι’ αυτό τον σκοπό και στην  οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ., την Περιφέρεια Κρήτης, το ΤΕΕ/ΤΑΚ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΤΕΙ Κρήτης.

 

Ομιλία Κουράκη στην εκδήλωση για την απονομή του βραβείου «Βιργινία Μανασάκη»

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου, η εκδήλωση του ΕΣΔΑΚ για την απονομή του βραβείου «Βιργινία Μανασάκη». Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Ηράκλειο 3.7.5 κ. Γιάννης Κουράκης, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Γνωρίζετε όλοι τη σχέση που είχα με την Βιργινία, την πολύχρονη και γόνιμη συνεργασία που οδήγησε σε απτά αποτελέσματα για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στο Ηράκλειο.

Η Βιργινία Μανασάκη ήταν μια χαρισματική, πολυτάλαντη προσωπικότητα.  Πρωτοπόρος στη δουλειά της, κοντά στην κοινωνία, αποφασιστική στη διοίκηση και με όρεξη για νέα μάθηση και εξειδικευμένες σπουδές. Το βραβείο που απονέμεται σήμερα εκφράζει αυτή την πολυεπίπεδη δράση της.

Η Βιργινία που γνωρίσαμε δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα εύκολα. Από την ένταξη της στον ΕΣΔΑΚ συνεργαστήκαμε μαζί και με όλους τους εργαζόμενους για την ανατροπή μιας ζοφερής κατάστασης που επικρατούσε στη διάθεση των αστικών αποβλήτων. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώσαμε το κλείσιμο και την αποκατάσταση 69 ΧΑΔΑ και δημιουργήσαμε ένα πρότυπο υποδειγματικό ΧΥΤΑ στους Πέρα Γαλήνους. Ένα ΧΥΤΑ που κατατάσσεται στους καλύτερους σε όλη την Ελλάδα επειδή ακριβώς διατηρεί υψηλότατα πρότυπα λειτουργίας.

Μια πρόταση για τη Βιργινία…

Παράλληλα, θέσαμε τα θεμέλια για το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας με τη δημιουργία των εγκαταστάσεων προεπεξεργασίας στερεών αποβλήτων. Και για το λόγο αυτό, αλλά και για την γενικότερη προσφορά της στον περιφερειακό σχεδιασμό των στερεών αποβλήτων, προτείνω σήμερα να ονομάσουμε το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας «Βιργινία Μανασάκη». Δεσμεύομαι ότι από όποια θέση και εάν βρίσκομαι θα προωθήσω αυτή την πρόταση, γιατί αποτελεί μια δίκαιη επιβράβευση των αγώνων μιας εκλεκτής εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης που αντανακλά και στο πρόσωπο του συνόλου των στελεχών και εργαζομένων που συνέβαλαν στην υλοποίηση του σχεδιασμού.

Χρειαζόμαστε περισσότερους νέους επιστήμονες

Όπως έγραψα πρόσφατα για το θέμα της διαχείρισης των υδάτων, οι πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι να αφουγκράζονται τις επιστημονικές προσεγγίσεις και συνυπολογίζοντας το σύνολο των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους με διορατικότητα, να απαντούν στις ενστάσεις και να εξηγούν τις προοπτικές και τα όρια των αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Η τοποθέτηση μου αυτή, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται και στην εμπειρία της συνεργασίας με την Βιργινία. Χρειαζόμαστε περισσότερους νέους επιστήμονες που θα στρέψουν το ερευνητικό τους ενδιαφέρον στα κρίσιμα θέματα της εποχής μας: Την κλιματική αλλαγή και την μετάβαση στην κυκλική οικονομία. Για να δημιουργηθεί ένα σταθερό υπόβαθρο αντιμετώπισης των προκλήσεων και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής.

Εύχομαι ο αποδέκτης του βραβείου να γνωρίσει ανάλογη επιτυχία  και καταξίωση στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή όπως η Βιργινία Μανασάκη».

Διαφήμιση
Διαφήμιση