HomeΚΡΗΤΗΆκουσε τα… προβλήματα των αποσταγματοποιών η κ. Παπανάτσιου

Άκουσε τα… προβλήματα των αποσταγματοποιών η κ. Παπανάτσιου

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ. Μιχελογιαννάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους του κλάδου των αποσταγματοποιών, πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με την Υφυπουργό Οικονομικών κα. Παπανάτσιου, στην οποία εξέθεσε τα προβλήματα που προκύπτουν με τη νέα νομοθεσία.

Συγκεκριμένα και με απλά λόγια, αυτό που ίσχυε μέχρι πρότινος όσον αφορά τους αποσταγματοποιούς είναι ότι έπρεπε να είναι οι ίδιοι και αμπελουργοί – παραγωγοί οινοστάφυλων. Πραγματοποιούσαν απόσταξη, για ατομική χρήση, για 8 24ωρα και 2 μήνες για άλλους. Όσοι ήθελαν να αποστάξουν τσικουδιά, πρώτα έπαιρναν άδεια από το τελωνείο και στη συνέχεια πήγαιναν στον αποσταγματοποιό, ο οποίος αντί χρηματικού αντιτίμου, λάμβανε ποσοστό του αποστάγματος – τσικουδιάς, το οποίο μπορούσε να πουλήσει καθ όλη τη διάρκεια του έτους.

Με τον νέο νόμο:

  1. Το ποσοστό της τσικουδιάς που έχουν λάβει οι αποσταγματοποιοί έπρεπε να είχε πωληθεί μέχρι 18/3/2019, την ώρα που οι περισσότεροι αποσταγματοποιοί έλαβαν την ειδοποίηση στις 15/3/2019, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να την πουλήσουν.
  2. Κατά την πώληση, οφείλουν να αναφέρουν στο τιμολόγιο το ονοματεπώνυμο του αποσταγματοποιού και την τιμή πώλησης, γεγονός που θεωρούν ότι προσβάλλει τα προσωπικά δεδομένα.
  3. Η τσικουδιά πλέον ονομάζεται προϊόν απόσταξης, γεγονός που αφαιρεί την πολιτισμική αξία του παραδοσιακού προϊόντος.
  4. Στις ταμειακές μηχανές, εκδίδονται διαφορετικοί κωδικοί για την τσικουδιά και το τσίπουρο, γεγονός που ασκεί πίεση στα δύο παραδοσιακά προϊόντα.
Διαφήμιση
Διαφήμιση