HomeΚΡΗΤΗΜ. Βουλγαρίδης: “Ψεύδη και ανακρίβειες όσα ισχυρίζεται η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων”

Μ. Βουλγαρίδης: “Ψεύδη και ανακρίβειες όσα ισχυρίζεται η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων”

Τι επισήμανε σε ανακοινώσεις του ο πρόεδρος του νοσηλευτικού ιδρύματος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις θέσεις του γύρω από το περιεχόμενο των καταγγελιών της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων αναφορικά με τον νέο οργανισμό του Νοσοκομείου Χανίων παρουσίασε επισήμως σήμερα ο πρόεδρος του νοσηλευτικού ιδρύματος Μηνάς Βουλγαρίδης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βουλγαρίδης ανέφερε:

“Ο λόγος που σας κάλεσα δεν είναι προσωπικός. Η επίθεση στο πρόσωπο μου από την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ (ΕΓΕΣΥ) Ν. Χανίων, ειλικρινά δεν με απασχολεί. Την αντιπαρέρχομαι για ένα απλό λόγο: δεν είμαι Διοικητής καριέρας που ενδιαφέρεται να οικοδομήσει το προσωπικό του προφίλ. Είμαι ένας γιατρός ΕΣΥ που πιστεύει στη Δημόσια Υγεία, αποσπασμένος σε αυτή την υπεύθυνη θέση. Αυτό το επεδίωξα επειδή πιστεύω πως μπορώ να συνεχίσω να υπηρετώ τη Δημόσια Υγεία και αφού το Υπουργείο Υγείας επανειλημμένα διακηρύττει τη «μεροληψία» του, υπέρ του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Όταν το Υπουργείο κρίνει πως δεν μπορώ να ανταποκριθώ στα καθήκοντα μου, ή όταν εγώ διαπιστώσω πως αλλάζει πολιτική, αμέσως και ευχαρίστως θα επιστρέψω στη φυσική μου θέση, αυτή του δημόσιου γιατρού.

Ο λόγος που σας κάλεσα είναι το γεγονός πως μια ολιγομελή ομάδα γιατρών του Νοσοκομείου σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών, με ανακοινώσεις και συνεντεύξεις αντιπαρατίθεται με ψεύδη και ανακρίβειες στην προσπάθεια μας για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Με λύπη διαπιστώνουμε επίσης, πως το τελευταίο διάστημα συμπαραστάτης τους είναι τοπική ημερήσια εφημερίδα που ενώ δημοσιεύει σε πρωτοσέλιδα και ολοσέλιδα τις ανακοινώσεις και συνεντεύξεις τους, δεν δημοσιεύει την απάντηση μας, αντίθετα με τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Σε ποια ψεύδη αναφερόμαστε:

Στην ανακοίνωση γίνεται επανειλημμένως λόγος για «εν κρυπτώ διαδικασία» που ακολούθησε η Διοίκηση του νοσοκομείου κατά την διαδικασία σύνταξης του νέου Οργανισμού που πρότεινε στο Υπουργείο Υγείας, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση με τα θεσμικά όργανα και τους γιατρούς. Η πραγματικότητα όμως είναι πως ίσως ποτέ στο παρελθόν δεν έγινε με πρωτοβουλία της Διοίκησης τέτοιας έκτασης συζήτηση με τους γιατρούς και τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου (που είναι το θεσμικό τους όργανο). Ο κ. Παπαδάκης, να υπενθυμίσω πως είναι με συντριπτική πλειοψηφία εκλεγμένος από τους ίδιους τους γιατρούς Πρόεδρος του Ε.Σ. Συγκεκριμένα, το Φλεβάρη του 2017 αφού κλήθηκαν όλοι, κατέθεσαν γραπτώς τις προτάσεις τους για το νέο Οργανισμό οι 31 από τους 34 Διευθυντές και Επιστημονικά Υπεύθυνους των Τμημάτων του Γ.Ν. Χανίων και υπάρχουν τα σχετικά πρωτοκολλημένα έγγραφα στη διάθεση σας. Οι προτάσεις αυτές με ελάχιστες διαφοροποιήσεις ενσωματώθηκαν στην τελική πρόταση-απόφαση του ΔΣ του ΓΝ Χανίων για τον Νέο Οργανισμό τον Μάρτη του 2017 που στάλθηκε στο Υπουργείο. Αυτή η απόφαση που ήταν το 2ο θέμα της συνεδρίασης του ΔΣ που έγινε στις 8 του Μάρτη του 2017, ουδέποτε διαφοροποιήθηκε, δόθηκαν διάφορες διευκρινήσεις όταν ζητήθηκαν από το Υπουργείο, αλλά τίποτα περισσότερο, παραμένει πάντα η θέση του ΓΝΧ.

Μας κατηγορούν (ανήκουστο) πως διαχωρίζουμε τους Διευθυντές σε αυτούς που έχουν καλύτερη ή χειρότερη πρόσβαση στη Διοίκηση και αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τα προβλήματα των κλινικών τους(!!!), χωρίς να αναφέρουν ούτε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. (Αλήθεια που κατατάσσει ο ίδιος ο εισηγητής της συνέντευξης ο κ. Κρασουδάκης τον εαυτό του, όταν η πρόταση που έκανε για 6 οργανικές θέσεις στην Κλινική του, έγινε πλήρως αποδεκτή από τη Διοίκηση;). Η απάντηση μας βέβαια είναι πως πάντα θεωρούμε το κάθε τμήμα του Νοσοκομείου, περιουσία της τοπικής κοινωνίας και όχι προσωπικό κτήμα κάποιων. Καθημερινά πασχίζουμε με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να βελτιώσουμε και να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες ΟΛΩΝ των τμημάτων προς όφελος της κοινωνίας.

Γίνεται λόγος για «εξαφάνιση του Τομέα Ιατρικής Απεικόνισης», ο οποίος βέβαια δεν εξαφανίζεται αλλά συνενώνεται σε έναν με τον Εργαστηριακό Τομέα, όπως συμβαίνει στους σύγχρονους Οργανισμούς ΟΛΩΝ των Νοσοκομείων της χώρας (Βενιζέλειο, ΠΑΓΝΗ, Ευαγγελισμός, κλπ) που όλοι έχουν 4 τομείς (παθολογικό, χειρουργικό, εργαστηριακό, ψυχιατρικό). Η αρμοδιότητα τους είναι καθαρά διοικητική και όχι επιστημονική και για αυτό είναι αστείοι (αν δεν είναι κακόβουλοι) οι ισχυρισμοί πως δεν μπορεί ένας μικροβιολόγος υπεύθυνος του τομέα να διαχειρίζεται τη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου που ακούσθηκε. Άλλωστε πως σήμερα ο υπεύθυνος του χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου μας, που είναι γυναικολόγος, διαχειρίζεται θέματα οφθαλμολογικής ή ΩΡΛ κλινικής?

Οι εξαφανίσεις συνεχίζονται με την «εξαφάνιση της Μονάδας Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων», η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του Νευρολογικού Τμήματος. Μας κάνει εντύπωση πως λησμόνησαν να αναφερθούν στην εξαφάνιση του Εργαστήριου Ύπνου που λειτουργεί στο πλαίσιο του Πνευμονολογικού Τμήματος, την εξαφάνιση του τμήματος Ακοολογίας που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΩΡΛ Τμήματος, την εξαφάνιση του ιατρείου Πόνου λειτουργεί στο πλαίσιο του Αναισθησιολογικού τμήματος, την εξαφάνιση του Ιατρείου Υπερλιπιδαιμίας που λειτουργεί στο πλαίσιο του Καρδιολογικού Τμήματος, την εξαφάνιση των Διαβητολογικών Ιατρείων που λειτουργούν στα πλαίσια των Παθολογικών Τμημάτων και πολλών άλλων. Θέλω να ελπίζω πως τα μέλη της ΕΓΕΣΥΧ δεν το κάνουν κακόβουλα, απλά αγνοούν ότι όλες οι Μονάδες, που λειτουργούν στο πλαίσιο μιας κλινικής δεν αποτυπώνονται στον Οργανισμό. Στον Οργανισμό αποτυπώνονται οι Μονάδες που λειτουργούν αυτόνομα με δικό τους προσωπικό, με Διευθυντή ή επιστημονικά υπεύθυνο γιατρό, δικό τους πρόγραμμα εφημεριών, πρόγραμμα χειρουργείων κλπ (π.χ. Θωρακοχειρουργική, Ενδοκρινολογική, Ρευματολογική, Δερματολογική κ.λ.π.). Για να επανέλθουμε στη Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων, παρόμοιο αίτημα ίδρυσης αυτόνομης Μονάδας δεν έθεσε ούτε ο καθ’ ύλη αρμόδιος Διευθυντής του Νευρολογικού Τμήματος στην γραπτή πρόταση που κατέθεσε για το νέο Οργανισμό (και αυτό το πρωτοκολλημένο έγγραφο εννοείται ότι είναι στη διάθεση σας).

Εκεί όμως, που δεν μπορώ να καταλογίσω άγνοια στα μέλη της ΕΓΕΣΥΧ είναι όταν κάνουν λόγο για «συνειδητή μη πρόβλεψη στο νέο Οργανισμό για την αύξηση των κλινών Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων». Ο νέος Οργανισμός δίνει σαφώς αυτή τη δυνατότητα, η οποία ήδη δρομολογήθηκε.. Έτσι σε ότι αφορά την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όχι μόνον δεν μένει ο ίδιος αριθμός κλινών (7), αλλά μετά από πρόταση του Διευθυντή της ΜΕΘ οι κλίνες της ΜΕΘ αυξάνονται σε 10, απόφαση που ήδη ενεκρίθη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Ν. Χανίων κατά την τακτική συνεδρίαση του στις 07 Μαρτίου 2019. Πρόκειται λοιπόν για κακόβουλη κριτική, ή μήπως αντί να ερωτούν τους άλλους είναι αυτοί που δεν έχουν διαβάσει τον Οργανισμό;

Ψευδώς αναφέρονται οι συνδικαλιστές της ΕΓΕΣΥΧ πως το ΔΣ του ΓΝ Χανίων εκτάκτως συνεδρίασε μετά από αντίδραση της ΕΓΕΣΥΧ(!) για να συντάξει υπόμνημα 12 σημείων για τροποποιήσης του Οργανισμού. Το ΔΣ του ΓΝΧ συνεδριάζει κάθε δεύτερη Πέμπτη γεγονός που εύκολα διαπιστώνει κανείς από τη Διαύγεια όπου αναρτώνται όλες οι αποφάσεις. Την Πέμπτη λοιπόν 21 Φλεβάρη το ΔΣ κατέληξε σε 12 άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις βελτίωσης του Οργανισμού ύστερα από διάλογο με τους υπηρεσιακούς παράγοντες που δεν απαιτούν διυπουργικές αποφάσεις και ευελπιστεί πως θα γίνουν αποδεκτές από το Υπουργείο.

Τέλος, σαν Διοίκηση του Γ.Ν. Χανίων, θέλουμε να τονίσουμε πως δεν εξωραΐζουμε την πραγματικότητα, φτιάχνοντας ειδυλλιακές εικόνες για να επαιρόμαστε. Ξέρουμε πως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Διαβεβαιώνουμε όμως, την Χανιώτικη κοινωνία ότι με το νέο Οργανισμό γίνονται σημαντικές και ορατές βελτιώσεις

Γιατί σημαντικό και ορατό είναι ότι οι κλίνες αυξάνονται από 460 σε 480. Σημαντικό και ορατό είναι ότι οι μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί αυξάνονται από 187 σε 197. Παράλληλα δεν γίνεται καμία «εξαφάνιση» λειτουργούντος Τμήματος, Μονάδας ή Ιατρείου του Γ.Ν. Χανίων, αλλά αντίθετα προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων, Αγγειοχειρουργικής Μονάδας, Παιδοορθοπεδικής Μονάδας, μονάδας Μετααναισθητικής Φροντίδας.

Προτεραιότητα της Διοίκησης αποτελεί η στελέχωση των ανωτέρω νέων ειδικών μονάδων με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να τεθούν σε πλήρη λειτουργία το ταχύτερο δυνατόν”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση