HomeHL-9Ανησυχούν οι τεχνικοί εταιριών για την απελευθέρωση αναθέσεων στα δημόσια έργα

Ανησυχούν οι τεχνικοί εταιριών για την απελευθέρωση αναθέσεων στα δημόσια έργα

Τι ειπώθηκε σε ημερίδα του ΣΑΤΕ στο Ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την έντονη ανησυχία τους αλλά και τον προβληματισμό τους εξέφρασαν οι τεχνικοί εταιριών ως προς το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – άρθρα που αναφέρονται στην απελευθέρωση των αναθέσεων στα δημόσια έργα.

Αυτό ήταν και το θέμα που κυριάρχησε στην σημερινή ημερίδα που πραγματοποίησε στο ξενοδοχείο «Ibis» στο Ηράκλειο τα μέλη – τεχνικών εταιριών του Πανελληνίου Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ).

Τι συμβαίνει με την απελευθέρωση αναθέσεων στα δημόσια έργα

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας «για την προστασία της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών (εμπορικό απόρρητο)» υπάρχουν άρθρα που αφορούν παρέμβαση στη νομοθεσία δημοσίων έργων.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε κατά την ημερίδα στο άρθρο 43 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου περιέχονται διατάξεις που ελευθερώνουν την ανάθεση των έργων έως 60.000 ευρώ χωρίς την διαφάνεια της δημοσιοποίησης ή των κληρώσεων ή άλλου τρόπου γνωστοποίησης.

Παράλληλα, με τη συμπλήρωση του άρθρου 32α του Ν. 4412/16 για τις δημοπρατήσεις έργων οποιουδήποτε προϋπολογισμού με το σύστημα διαπραγμάτευσης απελευθερώνονται οι αναθέσεις έργων χωρίς τις δέουσες δημοσιεύσεις και τους ελέγχους μέσω ελεγκτικού συνεδρίου κτλ.

Ο εργοληπτικός κόσμος εκφράζει την έντονη ανησυχία του καθώς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η εφαρμογή αυτών των άρθρων φοβούμενος πως θα υπάρχει μία απελευθέρωση αναθέσεων χωρίς ελεγκτικά όργανα, δημοσιότητες και διαφάνεια.

Παράλληλα, αναφέρθηκε πως μέσα στις διατάξεις, που περιέχονται στα επίμαχα άρθρα, υπάρχουν και 50 παρεμβάσεις που πολλές απ’ αυτές βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση (ως προς τα δικαιολογητικά, ως προς τους χρόνους προσφυγών) που διευκολύνουν κι επιταχύνουν την εξέλιξη των έργων.

Προβλήματα με τις μεγάλες εκπτώσεις στα δημόσια έργα

Ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε τον εργοληπτικό κόσμο στην σημερινή ημερίδα ήταν οι μεγάλες εκπτώσεις που παρατηρούνται στα δημόσια έργα.

Σύμφωνα με τους τεχνικούς εταιριών οι συνεχιζόμενες μεγάλες εκπτώσεις οδηγούν τα έργα σε κακής ποιότητας κατασκευής και σε καθυστέρηση χρονοδιαγραμμάτων αποπεράτωσης.

Αυτό σημαίνει και την καθυστέρηση χρήση των έργων από το κοινωνικό σύνολο αλλά και την δημιουργία προβλημάτων στην βιωσιμότητα των ίδιων των τεχνικών εταιριών.

Δυστυχώς, με τις παραπάνω παρεμβάσεις στην τροποποίηση του νόμου των δημοσίων έργων δεν επιλύεται το πρόβλημα των μεγάλων εκπτώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ημερίδα εκτός από τα μέλη των τεχνικών εταιριών συμμετείχαν και πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση