HomeHL-GreeceΜητσοτάκης: Υπόδειγμα συνύπαρξης η Θράκη

Μητσοτάκης: Υπόδειγμα συνύπαρξης η Θράκη

Περιοδεία στη Ροδόπη και την Ξάνθη για τον πρόεδρο της ΝΔ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το μήνυμα ότι η Θράκη αποτελεί υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων –στον απόηχο της χθεσινής επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία–, κεκτημένο το οποίο, όπως είπε, «θα πρέπει να διαφυλαχθεί και να υποστηριχθεί ως κόρη οφθαλμού», απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του περιοδεία στη Ροδόπη και στην Ξάνθη. Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε για τον Αλέξη Τσίπρα –με αφορμή το σχόλιο του πρωθυπουργού περί μοντέλου «ολιγαρκούς αφθονίας»–, υπογραμμίζοντας ότι «εννοεί ολιγαρκής για όλους τους Eλληνες που τους έκανε φτωχότερους και αφθονία για την κυβέρνηση και την παρέα του».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θύμισε, εξάλλου, με αφορμή τη συνάντηση και τα σχόλια του πρωθυπουργού ενώπιον του Eβο Μοράλες, ότι δεν μπορεί να εξηγήσει διαφορετικά τη συγκεκριμένη αποστροφή του πρωθυπουργού «σε έναν χαιρετισμό που εκφράζει θαυμασμό για τα σοσιαλιστικά μοντέλα της Λατινικής Αμερικής που έχουν αποτύχει». Μάλιστα, επανέλαβε το ερώτημα γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που στηρίζει τη Βενεζουέλα, γεγονός που, όπως σημείωσε, «την απομονώνει σε μια περίοδο που θα έπρεπε να χτίζει συμμαχίες στην Ευρώπη». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. άφησε να εννοηθεί ότι η δική του πλειοψηφία θα προχωρήσει τη συνταγματική αναθεώρηση, κι ας είναι «λειψή» η πρόταση, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα θα μείνει για άλλα δέκα χρόνια χωρίς καμία αλλαγή. Αιχμηρό ήταν το σχόλιό του και για τη διαφωνία του Κώστα Γαβρόγλου με την άρνηση του πρύτανη του ΠΑΜΑΚ σε αίτημα για διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας», μιλώντας για «απόνερα» της Συμφωνίας των Πρεσπών και χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις «αποκαλυπτικές των προθέσεων και διαθέσεών του».

Σχετικά με τις νέες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας ότι «εμπαίζει» και δείχνει «μέγιστη αδιαφορία για το άγχος των παιδιών». Επανέλαβε δε ότι η Ν.Δ. δεν θα αλλάξει για τρία χρόνια το σύστημα εισαγωγής. Νωρίτερα, θύμισε ότι η πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας που εγκαινίασε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στη Θράκη στις αρχές της δεκαετίας του ’90 «είναι μια πολιτική η οποία έχει ριζώσει και θα βρει συνέχεια και υποστήριξη από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Eτσι ώστε όλοι οι Eλληνες πολίτες, ασχέτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, να αισθάνονται πραγματικά ότι έχουν ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες στην ευημερία, προσωπική και οικογενειακή».

Ο κ. Μητσοτάκης άρχισε την περιοδεία του από τη Ροδόπη επισκεπτόμενος τις Σάπες, ακολούθησε το χωριό Φιλλύρα, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε την Ηλιόπετρα στον Νομό Ξάνθης, τη Γενισέα αλλά και τον Εχίνο, όπου συνομίλησε με μέλη της μειονότητας. Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης ζήτησε την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία σχετικά με το ζήτημα των εκλογικών δικαιωμάτων των Ελλήνων που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία, με αφορμή την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων που ενέκρινε την πρόταση για αίτηση παράτασης του Brexit τουλάχιστον έως τις 30 Ιουνίου 2019. Η Πειραιώς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, με πρόσχημα το Brexit, «αποφάσισε να μην επιτρέψει στους Eλληνες που ζουν στη Μ. Βρετανία να ψηφίσουν στη χώρα διαμονής τους στις προσεχείς ευρωεκλογές, όπως δικαιούνται εκ του νόμου» κι ότι συνεχίζει τον εμπαιγμό των 70.000 χιλιάδων Ελλήνων της Μεγάλης Βρετανίας, αφού «ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση εξακολουθεί να τους στερεί παράνομα τη δυνατότητα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και να ασκήσουν το δικαίωμα που έχουν ως κάτοικοι κράτους-μέλους της Ε.Ε. να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους».

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση