HomeHL-EconomyΣτουρνάρας: Κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού από τις δικαστικές αποφάσεις

Στουρνάρας: Κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού από τις δικαστικές αποφάσεις

Ζητεί συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον κώδωνα του κινδύνου για εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας λόγω της εφαρμογής αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, έκρουσε από τη Θεσσαλονίκη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο που παραχώρησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ο κ. Στουρνάρας είπε ότι οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ δρουν επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, καθώς οδηγούν σε προς τα άνω αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και αποτελούν το σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα.

Τόνισε ακόμη πως «η υψηλή φορολογία και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την επενδυτική εμπιστοσύνη και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10,9% και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, οι οποίες, όπως είπε, «σε συνδυασμό με τυχόν ανατροπή μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ευελιξία στην αγορά εργασίας ενδέχεται να καθυστερήσουν την αποκλιμάκωση της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας και να στρέψουν ορισμένες επιχειρήσεις προς τις άτυπες μορφές απασχόλησης».

Ο Γ.Στουρνάρας εκτίμησε πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2018, δηλαδή με ρυθμό 1,8%.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση