HomeΕΛΛΑΔΑΔ. Κουτσούμπας: Κοινός στόχος ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ ένα θωρακισμένο πολιτικό σύστημα

Δ. Κουτσούμπας: Κοινός στόχος ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ ένα θωρακισμένο πολιτικό σύστημα

Η ομιλία του ΓΓ του ΚΚΕ στη βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αποδέχθηκε τις προηγούμενες αντιδραστικές αναθεωρήσεις των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά επεδίωξε να προσθέσει και νέες αντιδραστικότερες διατάξεις», ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Εδώ φαίνονται οι μεγάλες στρατηγικού χαρακτήρα συγκλίσεις με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Πίσω από τα ψεύτικα διλήμματα για «αντινεοφιλελεύθερη και προοδευτική αναθεώρηση» κρύβεται ο κοινός στόχος όλων για ένα θωρακισμένο πολιτικό σύστημα πιο ικανό να υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική, πιο εχθρικό απέναντι στο λαό και το κίνημά του», τόνισε.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούν προτεραιότητες της άρχουσας τάξης με πρώτη την προσπάθεια για εξασφάλιση μεγαλύτερης κυβερνητικής σταθερότητας «που από μόνο του αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι η επίθεση του κεφαλαίου στον εργαζόμενο λαό θα συνεχιστεί αμείωτη, ενώ αυτή η επίθεση είναι και η ουσία της «δίκαιης ανάπτυξης»».

Πρόσθεσε ότι αυτή η προσπάθεια δείχνει και την ανησυχία απέναντι στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση και «γι’ αυτό η κυβέρνηση θεωρεί επιτακτικό να προχωρήσουν γρήγορα οι συνταγματικές αλλαγές έτσι ώστε να προχωρά απρόσκοπτα η αστική πολιτική και το κράτος να είναι πιο αποτελεσματικό είτε στην ενσωμάτωση είτε στην καταστολή αυτής της δυσαρέσκειας».

«Εκεί αποσκοπούν οι προτάσεις για αποσύνδεση εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και οι προτάσεις για την καθιέρωση, πρώτη φορά, των κυβερνήσεων μειοψηφίας, είτε λέγονται «εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας» κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είτε «σταθερός και αδιατάρακτος 4ετής κοινοβουλευτικός κυβερνητικός κύκλος» κατά τη ΝΔ», τόνισε.

Λίγο αργότερα, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι είναι κοινή η αγωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να «εξασφαλιστεί η αναγκαία για το μεγάλο κεφάλαιο σταθερότητα» και γι’ αυτό «παρόλο που δεν πέρασε στην πρώτη ψηφοφορία η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή του ΠτΔ από τον λαό με το οποίο διαφωνεί η ΝΔ, είναι πιθανό να δούμε να ξεδιπλώνεται για μια ακόμη φορά η τέχνη του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιστροφή της πραγματικότητας όταν αυτή δεν τον βολεύει».

Είπε ότι δεύτερη προτεραιότητα είναι «η συνταγματική κατοχύρωση του τσακίσματος της ζωής των λαϊκών στρωμάτων την περίοδο της κρίσης» και σε αυτό αποσκοπούν «η κατοχύρωση της αποδοτικότητας στην κοινωνική ασφάλιση, η μη κατοχύρωση της υποχρεωτικά δωρεάν καθολικής πρόσβασης στην Υγεία και η συνταγματική κατοχύρωση του συμβιβασμού με τη φτώχεια, είτε αυτή λέγεται «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης» κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είτε «σύστημα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» κατά την ΝΔ».

Ανέφερε ως τρίτη προτεραιότητα τη «συνταγματική κατοχύρωση μέτρων για ανάκαμψη του μεγάλου κεφαλαίου και την προσαρμογή του ρόλου του Κράτους στις νέες συνθήκες» με ρυθμίσεις που προβλέπουν την ανάδειξη με μικρότερη πλειοψηφία των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών, τις προτάσεις για άμεσο πέρασμα στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης αρμοδιοτήτων που μέχρι τώρα ανήκαν στην κεντρική Διοίκηση και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κρατική ιδιοκτησία των δικτύων διανομής νερού, ηλεκτρικής ενέργειας κ.ο.κ., ώστε το κράτος «να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά ως τροχονόμος στον ενδομονοπωλιακό ανταγωνισμό».

Ως τέταρτη προτεραιότητα ανέφερε την «αναστήλωση του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος», σημειώνοντας ότι από την αρχή της σχετικής συζήτησης φάνηκε η «σοβαρή προσπάθεια όλων των άλλων κομμάτων να φτιάξουν μια νέα κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το αστικό πολιτικό σύστημα στην οποία πρωτοστάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Είπε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με τη ΝΔ, κατέληξαν σε μικροβελτιώσεις του άρθρου 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών, αντί της συνολικής κατάργησής του, όπως προτείνει το ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «συμφωνούν στη συνταγματική κατοχύρωση του βασικού άξονα των μέτρων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και των τριών μνημονίων» και ζητούν πιο αποτελεσματική κρατική παρέμβαση υπέρ του κεφαλαίου στην οικονομία και να προχωρήσει «ο συμβιβασμός του λαού με τη φτώχεια και τα κουτσουρεμένα δικαιώματα».

Είπε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ, και η ΝΔ «δεν λένε κουβέντα για τα άρθρα 27 και 28 που κατοχυρώνουν την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι του εθνικού δικαίου, αφού αυτά αποτελούν συχνά τη βάση για να καταργούνται στην πράξη και τα όσα δικαιώματα κατοχυρώνει φραστικά το Σύνταγμα», ενώ ομοίως «δεν λένε κουβέντα για τα άρθρα που εκχωρούν πακτωλό χρημάτων σε ξένο και εφοπλιστικό κεφάλαιο».

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στη «φιέστα που έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους εφοπλιστές» για το συνυποσχετικό με τους εφοπλιστές με το οποίο «προσφέρουν οικειοθελώς το 10% των κερδών εισαγομένων μερισμάτων φυσικών προσώπων, αλλά απαλλάσσονται από κάθε άλλη υποχρέωση και δεν θίγονται τα προνόμια που τους εξασφαλίζει το άρθρο 107».

«Όσο αποκαλύπτεται η στρατηγική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ σε όλα αυτά τα ζητήματα, τόσο περισσότερο «κουρνιαχτό» θα προσπαθούν να σηκώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «το πόσο προοδευτικός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται από την προσπάθεια να κατοχυρώσει συνταγματικά τις πολιτικές των προηγούμενων χρόνων που τσάκιζαν τη ζωή του λαού» και από το ότι «συνεχίζει την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης της Υγείας και της Παιδείας, προωθεί την ανταποδοτικότητα στην κοινωνική ασφάλιση, προχωρά σε δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς», ενώ ακόμα και το άρθρο για την προστασία των ζώων «δεν τόλμησε να ψηφίσει κι ας ήταν πρόταση και βουλευτών της κυβέρνησης».

«Πόσο προοδευτικός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται από την πολιτική περιορισμού των όποιων δημοκρατικών δικαιωμάτων, τυπικά έστω κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα, πετσοκόβοντας το δικαίωμα στην απεργία, αρνούμενος τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία και θέτοντας όρους ώστε τα δημοψηφίσματα να παραμένουν προνόμιο της εκάστοτε κυβέρνησης».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν αγγίζει το άρθρο 48 που περιορίζει συντριπτικά τα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, όπως η μαζική πολιτική δράση, η δράση κομμάτων, συνδικαλιστικών, μαζικών οργανώσεων, οι δημόσιες συναθροίσεις και η ελευθερία του Τύπου» και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση «δεν έχει τη δυνατότητα να επιτάξει, να χρησιμοποιήσει, δηλαδή, εγκαταστάσεις που τελούν υπό ξένη ιδιοκτησία και χρησιμοποιούνται ως βάσεις από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις μέσα στο ελληνικό έδαφος». Και πρόσθεσε: «Πόσο προοδευτικός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται από την πολιτική που προωθεί για τη θωράκιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου μέσω του αποτελεσματικότερου ρυθμιστικού ρόλου του Κράτους στον μονοπωλιακό ανταγωνισμό, την επιβάρυνση του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος μέσω της μεταφοράς στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περισσότερων αρμοδιοτήτων με την ανάλογη ανταποδοτικότητα και από την πολιτική τήρησης κατά γράμμα των αντιδραστικών επιταγών του Συντάγματος με προεξάρχουσα την όλο και μεγαλύτερη πρόσδεση στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και την άμεση εμπλοκή σε επικίνδυνους σχεδιασμούς και την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ακόμα ότι «το πόσο προοδευτικός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» φαίνεται και από το ότι «δεν τολμά να προχωρήσει σειρά υπερώριμων εκσυγχρονισμών όπως η κατάργηση του άρθρου 86, η κατοχύρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής και ο πλήρης διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, η απεμπλοκή της κυβέρνησης από τον διορισμό των δικαστών των ανωτάτων δικαστηρίων, την υπηρεσιακή τους εξέλιξη ή την πειθαρχική τους δίωξη».

«Πόσο προοδευτικός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε, φαίνεται ακόμα και από την «εκκωφαντική σιωπή του στις προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση των άρθρων που προβλέπουν τη διέλευση και παραμονή ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε διεθνείς οργανισμούς (άρθρα 27, 28, 80)».

«Φαίνεται», συνέχισε, «στη σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ στις προτάσεις του ΚΚΕ για απαγόρευση διέλευσης ή εγκατάστασης πυρηνικών και χημικών όπλων σε ελληνικό έδαφος, για κατάργηση του άρθρου 48 και της παραχώρησης ειδικών προνομίων στο ξένο και στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, για την τροποποίηση του άρθρου 18, ώστε ο ορυκτός πλούτος, τα κοινωνικά αγαθά, οι δημόσιες εκτάσεις σε ορεινούς όγκους, οι αιγιαλοί, οι αρχαιολογικοί χώροι να μην παραχωρούνται σε τρίτους για εκμετάλλευση, στις προτάσεις για πλήρη κατοχύρωση, χωρίς περιορισμούς, των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων στο δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα και κατάργηση της συνταγματικής απαγόρευσης της μονιμοποίησης των συμβασιούχων», πρόσθεσε.

Εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι «έχει το θράσος να σηκώνει το δάχτυλο, σε όποιον δεν συντάσσεται με την προσπάθειά του να ξεπλύνει την αστική πολιτική, στην προσπάθειά του να βγάλει λάδι την καπιταλιστική οικονομία, αναπαράγοντας τη γνωστή λογική «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας»».

Χαρακτήρισε «τουλάχιστον υποκριτικό» το να «σηκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ τη σημαία της πάλης κατά της ακροδεξιάς και του φασισμού όταν:

– Υπερασπίζεται την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την ώρα που με την ίδια επίσημη πολιτική τους, ΕΕ και ΝΑΤΟ, τροφοδοτούν τις θέσεις της άκρας Δεξιάς που ψαρεύει στα θολά νερά της λαϊκής δυσαρέσκειας.

– Με τη θεωρία των «δύο άκρων» ενισχύει τον αντικομμουνισμό και ταυτόχρονα αποδίδει τιμές «απελευθερωτή» σε ναζιστές σε σειρά χωρών της Α. Ευρώπης που βγάζουν παράνομα ΚΚ και σύμβολα, στηρίζουν το πραξικόπημα στην Ουκρανία, στη Βενεζουέλα και άλλα.

– Με τη ρατσιστική πολιτική κατά των μεταναστών, με κανόνα τα hotspots, αυτά τα σημερινά, τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και τους αντιδραστικούς κανονισμούς του Δουβλίνου, την καταστολή της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής κ.ά.».

«Είναι αυτός ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκυβέρνησε τέσσερα ολόκληρα χρόνια με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, εξοικειώνοντας μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού και της νεολαίας με την ακροδεξιά και τον εθνικισμό. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που σέρνει τη δίκη της Χρυσής Αυγής επί τέσσερα χρόνια με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις», πρόσθεσε.

«Καθώς η συζήτηση ολοκληρώνεται, αναδεικνύεται η κοινή αντιδραστική κατεύθυνση που υπηρετούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ την οποία μόνο το ΚΚΕ αντιπαλεύει μέσα στη Βουλή και έξω απ’ αυτή», είπε ο κ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι «αναδεικνύονται από τη μια οι θέσεις και οι προτάσεις που τσακίζουν τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, τις οποίες υπηρετεί ο νέος διπολισμός, και από την άλλη, η υπηρέτηση και η υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων που καταθέτει το ΚΚΕ στο λαό για να γίνουν αντικείμενο του εργατικού λαϊκού κινήματος και της πάλης του».

Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό να μην δείξουν εμπιστοσύνη «σε αστικά κόμματα, στις κυβερνήσεις τους, στη φασιστική, επίσης, έκφρασής τους μέσα στη Βουλή», σημειώνοντας ότι «υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, μονοπωλιακών ομίλων, πολυεθνικών, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Επίσης, κάλεσε τον λαό να γυρίσει την πλάτη σε «δήθεν δημοκρατικά-προοδευτικά καλέσματα που δίνουν άλλοθι στην εγκληματική πολιτική των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών στην περιοχή». Και πρόσθεσε: «Μόνο η μεγάλη ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να δώσει αποφασιστικό χτύπημα στο φασισμό, στην ακροδεξιά, γκρεμίζοντας τη Χρυσή Αυγή από την τρίτη θέση. Αυτό θα πρέπει να είναι βασικό κριτήριο για το λαό μας, για τη νεολαία μας σήμερα, στις επόμενες εκλογικές μάχες, αυτό πρέπει να γίνει και προσωπικός στόχος κάθε δημοκράτη, κάθε πραγματικού προοδευτικού ανθρώπου, κάθε αριστερού, κάθε γενικότερα ανθρώπου καλής θέλησης στην πατρίδα μας».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε, επίσης, ότι «πραγματικά κυρίαρχος μπορεί τελικά να γίνει ο λαός, όταν θα έχει ο ίδιος στην ιδιοκτησία του τον πλούτο που παράγει. Ο λαός έχει το δικαίωμα να παλεύει μ’ όλες τις μορφές πάλης που ο ίδιος επιλέγει, σε μια τέτοια κατεύθυνση και επίσης έχει το δικαίωμα, αλλά έχει και τη δύναμη, να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την αλλαγή τελικά του σημερινού Συντάγματος».

«Το ΚΚΕ κατέθεσε προτάσεις συγκεκριμένες για την προστασία και διεύρυνση των συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων, για την κατάργηση άρθρων που αφορούν την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, για τη Δικαιοσύνη, για τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή, υπενθυμίζοντας ότι «όλες όμως απορρίφθηκαν, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ».

Αναλυτικότερα, ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «το ΚΚΕ καταψήφισε τις προτάσεις που αποβλέπουν στην ισχυροποίηση και θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, που προωθούν ευρωενωσιακές και μνημονιακές πολιτικές κάτω από το βαρύγδουπο τίτλο «διεύρυνση κοινωνικών δικαιωμάτων», την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 28 παρ. 2 και τη διενέργεια δημοψηφίσματος που θα είναι στην ευχέρεια της εκάστοτε κυβέρνησης».

Αναφερόμενος ειδικά στην πρόταση για την «εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας», σημείωσε ότι «φτάνει στο σημείο προτάσεις δυσπιστίας που υπερψηφίζονται από τη Βουλή, να μην οδηγούν σε πτώση της κυβέρνησης και εκλογές, αλλά είτε να αναζητείται νέο κυβερνητικό σχήμα με άλλον πρωθυπουργό είτε να παραμένει μια κυβέρνηση μειοψηφίας που έχει χάσει την πλειοψηφία της στη Βουλή ή και στο λαό, μόνο και μόνο για να συνεχίζει απρόσκοπτα το αντιλαϊκό της έργο».

«Ταυτόχρονα, η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, αντικειμενικά, άμεσα ή σε μια μελλοντική αναθεώρηση, θα ανοίξει τον δρόμο για διεύρυνση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πολιτικό σύστημα, με πιθανή αύξηση των αρμοδιοτήτων του, κάτι με το οποίο το ΚΚΕ διαφωνεί», τόνισε, σημειώνοντας ότι «η τελευταία αυτή πρόταση απορρίφθηκε μάλιστα και από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας».

Ειδικά για το άρθρο 86, ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «το ΚΚΕ ψήφισε για να δοθεί ώθηση στην αναθεώρησή του, ασκώντας όμως κριτική για το γεγονός ότι, τόσο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η πρόταση της ΝΔ, δεν αγγίζουν τον βασικό πυρήνα του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που είναι η δυνατότητα της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να ασκεί ή να ανακαλεί την ποινική δίωξη».

«Κατά συνέπεια, αυτές οι προτάσεις δεν υλοποιούν το πάγιο αίτημα για πλήρη κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να υπάρχει ισονομία με τους απλούς πολίτες. Το ΚΚΕ διεκδικεί και θα εξακολουθήσει να διεκδικεί την πλήρη κατάργησή του», πρόσθεσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση