HomeΥΓΕΙΑΗ Ελλάδα έχει τα περισσότερα θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια

Η Ελλάδα έχει τα περισσότερα θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια

Το 80% των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι δυνατόν να προληφθούν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περίπου 35.000 Έλληνες παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο. Δυστυχώς, περίπου το 40% χάνει τη ζωή του μέσα στον πρώτο χρόνο και ένας στους τρεις μένει με σοβαρή αναπηρία και χρειάζεται συνεχή υποστήριξη. Μάλιστα, η Ελλάδα έχει τα περισσότερα θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια κατά τον πρώτο μήνα στη Δυτική Ευρώπη, γεγονός που οφείλεται στο ότι η χώρα μας δεν διαθέτει οργανωμένες μονάδες για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις για τα εγκεφαλικά επεισόδια, συζητήθηκαν στο συνέδριο, που οργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που πραγματοποιήθηκε 7-9 Μαρτίου στην Αίγλη του Ζαππείου.

«Στο συνέδριο συζητήσαμε όλες τις πτυχές των εγκεφαλικών, όπως η πρωτογενής πρόληψη, η αιτιολογία και η παθοφυσιολογία, η διαγνωστική προσπέλαση, η οξεία αιτιολογική και υποστηρικτική αντιμετώπιση, η δευτερογενής πρόληψη και η αποκατάσταση», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών Επεισοδίων καθηγητής Κωνσταντίνος Βέμμος.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, περίπου το 80% των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι δυνατόν να προληφθούν. «Αν οι άνθρωποι έκαναν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, ιδίως όσον αφορά το κάπνισμα, τη διατροφή και τη σωματική άσκηση, θα είχαμε δραματική μείωση των εγκεφαλικών. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο», τονίζει ο κ. Βέμμος.

Πάντως, τα εγκεφαλικά επεισόδια και διεθνώς παραμένουν η δεύτερη αιτία θανάτου μετά το έμφραγμα. Κάθε χρόνο, περίπου 15 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο και από αυτούς, σχεδόν 6 εκατ. πεθαίνουν και άλλα 5 εκατ. μένουν με κάποια μόνιμη αναπηρία.

Τα λιγότερα θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια στην Ευρώπη συμβαίνουν στη Γαλλία (49 ανά 100.000 κατοίκους) και τα περισσότερα στη Βουλγαρία (391 ανά 100.000), ενώ η Ελλάδα έχει τα περισσότερα στη Δυτική Ευρώπη (112 ανά 100.000).

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση