HomeΚΟΣΜΟΣΠεντάγωνο απειλεί Αγκυρα: Θα έχετε σοβαρές συνέπειες αν πάρετε τους S-400

Πεντάγωνο απειλεί Αγκυρα: Θα έχετε σοβαρές συνέπειες αν πάρετε τους S-400

Κλιμακώνει τις απειλές της κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ουάσιγκτον κλιμακώνει τις απειλές της κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τους ρωσικούς S-400.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, Τσαρλς Σάμερς, προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η Τουρκία κινδυνεύει με «σοβαρές συνέπειες», εάν προχωρήσει, όπως έχει προγραμματίσει, στην αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400,

«Εάν η Τουρκία πάρει τους S-400, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις μας, τις στρατιωτικές σχέσεις μας» απάντησε ο Σάμερς, ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Πεντάγωνο, σχετικά με την πρόθεση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα.

«Δεν θα μπορούν να έχουν τα F-35 και τους (πυραύλους) Πάτριοτ» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 6.3.2019, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε κατακόρυφα το «θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης μεταξύ Αγκυρας και Ουάσινγκτον, για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

«Η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ πίσω στη συμφωνία για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία», προειδοποίησε. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι στη συνέχεια η Αγκυρα μπορεί να αγοράσει και το πυραυλικό σύστημα S-500. «Καταλήξαμε στο ζήτημα των S-400, υπογράψαμε μια συμφωνία με τους Ρώσους και θα ξεκινήσουμε τη συμπαραγωγή. Αργότερα ίσως συνεργαστούμε στους S-500», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος αψηφά με αυτό τον τρόπο τις απανωτές αμερικανικές προειδοποιήσεις. Η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει με κάθε τρόπο ότι η αγορά S-400 θα έχει συνέπειες για την Αγκυρα. Μόλις την περασμένη Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων συνέστησε στη Γερουσία να μην παραδώσει στην Τουρκία τα αμερικανικά μαχητικά F-35, εάν η Άγκυρα προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων.

Ο Ερντογάν, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Kanal 24 τόνισε οι ΗΠΑ δεν πρέπει να προσπαθούν να κάνουν την Τουρκία να πειθαρχήσει, με εμπορικά μέτρα και πρόσθεσε ότι και η Αγκυρα έχει προετοιμάσει τα δικά της μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Ουάσινγκτον τερμάτισε την προνομιακή εμπορική μεταχείριση της Τουρκίας.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση