HomeΕΛΛΑΔΑΟι προτάσεις Αβραμόπουλου στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Οι προτάσεις Αβραμόπουλου στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

«Ελπίζω ότι οι υπουργοί θα δείξουν πολιτική βούληση για την προώθησή τους»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, περιλαμβάνονται στις προτάσεις Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, όπως ανέφερε κατά την άφιξη του στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της Ε.Ε., που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Παρόλο που είμαστε εν μέσω προεκλογικής περιόδου ελπίζω ότι οι υπουργοί σήμερα θα δείξουν πολιτική βούληση για την προώθηση των ακόλουθων προτάσεων μας: Την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και την ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες», ανέφερε.

Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι στο Συμβούλιο θα συζητηθεί, σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, «η ανθεκτικότητα των εκλογικών μας συστημάτων», αλλά και το πώς «μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στάση της Ιταλίας στο μεταναστευτικό, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως το Συμβούλιο, ούτε επιβάλει, ούτε έχει στόχο να πείσει να γίνει διάλογος. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να υιοθετήσουμε μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη στρατηγική στη διαχείριση της μετανάστευσης. Το μεταναστευτικό, όπως το έχουμε ζήσει στην Ευρώπη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα παραμείνει για τις επόμενες δεκαετίες. Επομένως, η Ευρώπη πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη σε όλους τους τομείς και η μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου έχει μεγάλη σημασία», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Και πρόσθεσε: «Ανέφερα προηγουμένως ότι η συνεργασία μας με τρίτες χώρες είναι επίσης πολύ σημαντική. Έχουν γίνει πολλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και θα συνεχίσουν να γίνονται. Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή τρίτων χωρών. Στην αρχή όλοι πίστευαν ότι η μετανάστευση θα αποτελούσε περιφερειακό ζήτημα. Αυτό όμως δεν ισχύει. Το φαινόμενο αυτό έχει παγκόσμιες διαστάσεις. Για τον λόγο αυτό πρέπει να εντείνουμε την συνεργασία μας με τις τρίτες χώρες ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα». Παράλληλα, τόνισε πως με τις ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχει μετριαστεί ο κίνδυνος, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως όλοι «πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση».

«Εναπόκειται στην Ιταλία να αποφασίσει», απάντησε σε ερώτηση για την επιχείρηση «ΣΟΦΙΑ», λέγοντας: «Όπως γνωρίζετε, η Ιταλία είναι η χώρα που διαχειρίζεται αυτήν την επιχείρηση, η οποία έχει αποδειχθεί πολύ επιτυχημένη. Εάν υπάρχει κάποια πρόταση για τη βελτίωση της λειτουργίας της, είμαστε εδώ για να τη συζητήσουμε».

Τέλος, για τον αριθμό των αιτούντων άσυλο στη Γεωργία, είπε πως «η συνεργασία μας με τη Γεωργία είναι πολύ καλή. Οι αρχές της χώρας κάνουν καλή δουλειά. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τη χώρα ώστε να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση