HomeHL-GreeceΜε 8,2 μονάδες μπροστά η ΝΔ στις ευρωεκλογές, στη δυτική Ελλάδα

Με 8,2 μονάδες μπροστά η ΝΔ στις ευρωεκλογές, στη δυτική Ελλάδα

Υποχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαφές προβάδισμα στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στις προσεχείς ευρωεκλογές, δίνει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία DATA RC, στη Δυτική Ελλάδα, για λογαριασμό της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Από τα στοιχεία της δημοσκόπησης προκύπτει διαφορά άνω των 8 μονάδων (+8,2%) της ΝΔ, η οποία έρχεται πρώτη με 25,7%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να «κάθεται» στο 17,5%.

dimoskopisi1

Στη δημοσκόπηση που δημοσίευσε το pelop.gr, την τρίτη θέση, με το υψηλό ποσοστό του 8,6% καταλαμβάνει το ΚΙΝΑΛ, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,7% και η Χρυσή Αυγή με 3,5%.

Οι αναλυτές της DATA RC υποστηρίζουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας έχει αποφασίσει ποιο κόμμα θα στηρίξει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η εκτίμηση ψήφου

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 37,4% βελτιώνοντας σημαντικά το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2014 που είχε λάβει στην ΠΔΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 25,4% σημειώνοντας πτώση 5 ποσοστιαίων μονάδων από τον Μάιο 2014.

Στα αξιοσημείωτα της δημοσκόπησης, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος», είναι ότι το ΚΙΝΑΛ στη Δυτική Ελλάδα καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που συγκεντρώνει στο σύνολο της χώρας, από τις έρευνες που έχουν δημοσιευθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

dimoskopisi2

Επιπλέον, το ΚΚΕ, φθάνει στο 8,3% στην ΠΔΕ, αυξημένο συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του 2014 αλλά και συγκριτικά με το ποσοστό στο σύνολο της χώρας (Έρευνες ΕΕ).

Οι αναλυτές σημειώνουν επίσης ότι το ποσοστό της Χρυσής Αυγής ενδέχεται να είναι τελικά υψηλότερο, λόγω της περιορισμένης συμμετοχής των ψηφοφόρων της στις δημοσκοπήσεις.

Θετική η άποψη για την ΕΕ

Σε ερώτηση για την άποψή τους για την ΕΕ, ένας στους δυο πολίτες της Δυτικής Ελλάδας φαίνεται να έχει θετική γνώμη, ενώ αρνητική έχει διαμορφώσει το 30,6%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, παρουσιάζει το ισοζύγιο γνώμης για την Ε.Ε. στους πολίτες διαφορετικών ηλικιών και εκπαίδευση αλλά και διαφορετικής πολιτικής τοποθέτησης. Οι πολίτες νεότερης (17-35 ετών) αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας (60 ετών και άνω) καταγράφουν μεγαλύτερο ποσοστό θετικών απόψεων ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους πολίτες με ανώτερη και ανώτατη μόρφωση.

Επιπλέον, η θετική ή αρνητική γνώμη για την Ε.Ε. φαίνεται να αλληλοεπιδρά με την ψήφο καθώς θετική γνώμη έχει το 73% των πολιτών με πρόθεση να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές, το 66% των πολιτών με πρόθεση να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία αλλά και το 63% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Αρνητική είναι η γνώμη του 68% των πολιτών με πρόθεση ψήφου στο ΚΚΕ και το 52% των πολιτών με πρόθεση ψήσου στη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.

6 στους 10 ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών

Η πλειοψηφία των πολιτών (56,9%) δηλώνει ότι τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ωστόσο ένα πολύ σημαντικό μέρος (41,5%) δηλώνει ότι δεν τους ενδιαφέρει. Πανελλαδικά, σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis, το ποσοστό των πολιτών με ενδιαφέρον καταγράφονται στο 60%, ενώ τον Σεπτέμβριο 2018 (σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο) ήταν 44%. Όσο πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές το ενδιαφέρον αυξάνεται. Στην ΕΕ27 το ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών τον 9/18 είχε καταγραφεί στο 51% των πολιτών των 27 χωρών.

dimoskopisi3

Στην Δυτική Ελλάδα, οι άνδρες ενδιαφέρονται σε μεγαλύτερο βαθμό για τις Ευρωεκλογές συγκριτικά με τις γυναίκες, ενώ μεγαλύτερο είναι και το ενδιαφέρον στους πολίτες με ανώτερη και ανώτατη μόρφωση.

Ερώτηση για το αν γνωρίζουν πότε θα γίνουν οι επόμενες Ευρωεκλογές:

Να σημειωθεί ότι η έρευνα, σύμφωνα με τη DATA RC, έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 620 ψηφοφόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Το δείγμα σταθμίστηκε, εκ των υστέρων, ως προς τις εθνικές εκλογές 2015.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση