HomeΚΡΗΤΗΣτο τέλος του 2014 ολοκληρώνεται η νέα βιβλιοθήκη

Στο τέλος του 2014 ολοκληρώνεται η νέα βιβλιοθήκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ήδη, τα συνεργεία του αναδόχου έχουν προχωρήσει τις εργασίες, τοποθετώντας τα κουφώματα, ενώ αυτήν την περίοδο εκτελούνται οι εργασίες για τον ηλεκτρομηχανολογικό και τον υδραυλικό εξοπλισμό, όπως ενημέρωσε το GOODnet.gr ο επιβλέπων του έργου, Γιώργος Κυριακάκης.Η τελευταία θετική εξέλιξη έχει να κάνει με το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού με ποσό 350 χιλιάδων ευρώ, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της βιβλιοθήκης, κ. Μιχάλης Τρούλης, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό αφού πλέον θεωρείται δεδομένο ότι όταν ολοκληρωθεί το κτήριο υπάρχει η προοπτική πλήρους λειτουργίας του νέου κτηρίου, όπου θα μεταφερθεί ο πνευματικός πλούτος του νομού, που επί δεκαετίες στεγάζεται στο ακατάλληλο κτήριο της Αγίας Βαρβάρας.

Η νέα βιβλιοθήκη θα έχει δύο ορόφους, δύο υπόγεια, εκ των οποίων το ένα είναι γκαράζ 20 θέσεων, θα διαθέτει ειδικό χώρο για παιδική βιβλιοθήκη, με ξεχωριστή μάλιστα είσοδο, χώρους αναγνωστηρίων, χώρους με υπολογιστές και πρόσβαση στο ίντερνετ, ενώ έχει προβλεφθεί ειδικό δωμάτιο με συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας για τις σπάνιες εκδόσεις. Επιπλέον, έχουν προβλεφθεί όλες οι σύγχρονες προδιαγραφές για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του κτηρίου από φυσικές καταστροφές.

Το GOODnet.gr αποτύπωσε φωτογραφικά την εξέλιξη των εργασιών στο νέο κτήριο, ενώ ο πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, Μιχάλης Τρούλης δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την πορεία του έργου. Ο ίδιος δήλωσε: «Η στέγαση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης, της μοναδικής δημόσιας βιβλιοθήκης της Κρήτης, ήταν μία από τις κύριες έγνοιες μου επί μία 20ετία, που έχω τη μεγάλη τιμή να προεδρεύω του εφορευτικού της συμβουλίου.

Ο χώρος του μισθωμένου κτηρίου της Αγίας Βαρβάρας δεν επαρκούσε πια να στεγάσει τους χιλιάδες τόμους βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων και αρχείων. Η βιβλιοθήκη είναι ένα ζωντανό κύτταρο που ολοένα μεγαλώνει. Κι ύστερα, βιβλιοθήκη δεν είναι μόνο το μάζεμα βιβλίων και η τοποθέτησή τους στα ράφια. Η βιβλιοθήκη είναι πνευματική κυψέλη, όπου οι χρήστες της μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν κάθε πολιτιστικό αγαθό και γεγονός του τόπου. Βιβλιοθήκη είναι η στέγη των γραμμάτων και των τεχνών, όπου συγκεντρώνεται το πνευματικό δυναμικό του τόπου και χαράσσεται η πολιτιστική πορεία του.

Σκοπός, λοιπόν, της Βιβλιοθήκης δεν είναι μόνο ο δανεισμός και ο ξαναδανεισμός βιβλίων και περιοδικών, η ταξινόμηση των βιβλίων που αγοράζονται και των άλλων που δωρίζονται κάθε χρόνο. Η βιβλιοθήκη μας, στο νέο χώρο της, θα είναι ένας πνευματικός οργανισμός, που θα συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και κυρίως στην ποικιλότροπη αξιοποίηση του αρχειακού υλικού, των εφημερίδων, των περιοδικών και των βιβλίων της.

Φαντάζομαι τη βιβλιοθήκη μας στον φυσικό της χώρο, στο μεγαλοπρεπέστατο κτήριο της, να έχει ένα πολύ σύγχρονο πρόσωπο, προσιτό και φιλόξενο στους μικρούς και μεγάλους φίλους των βιβλίων της και όλων των πολύτιμων θησαυρών της».

Α.Κ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση