HomeHL-GreeceΒία, ανομία και βόμβες μολότοφ -Φούντωσαν επικίνδυνα τα φαινόμενα

Βία, ανομία και βόμβες μολότοφ -Φούντωσαν επικίνδυνα τα φαινόμενα

Αθήνα ανοχύρωτη πόλη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία επίθεση με μολότοφ σε βάρος Αστυνομικού Τμήματος στο κέντρο της Αθήνας. Μια δεύτερη επίθεση κουκουλοφόρων πάλι με μολότοφ, από το πανεπιστημιακό άσυλο, σε βάρος δυνάμεων των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη. Τρεις επιθέσεις κουκουλοφόρων με ρόπαλα και στιλέτα σε αγωνιστικούς χώρους. Και ο Ρουβίκωνας να πανηγυρίζει για 7 επιθέσεις μέσα σε 10 ημέρες….

Αυτή ήταν η θλιβερή εικόνα της Αθήνας το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για μια κατάσταση που «έχει βγει εκτός ορίων», οι ίδιοι οι αστυνομικοί προειδοποιούν ότι «θα θρηνήσουμε θύματα», ο γ.γ. των ειδικών φρουρών κατηγορεί την πολιτική ηγεσία ότι «διέλυσε την ομάδα ΔΕΛΤΑ και έκανε τους αστυνομικούς «ταξιτζήδες» του Ρουβίκωνα», αλλά η Ολγα Γεροβασίλη κατηγορεί όσους διαμαρτύρονται ότι προσπαθούν «να καλλιεργήσουν τον φόβο στους πολίτες». Ρίχνει, μάλιστα, ευθύνες στα ΜΜΕ και στα δελτία ειδήσεων.

Επίθεση με μολότοφ στο ΑΤ Ακροπόλεως

Το μπαράζ των επιθέσεων ξεκίνησε με την επίθεση των κουκουλοφόρων στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως, το Σάββατο. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, 10-15 άτομα, που ήταν ντυμένοι μασκαράδες, εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ εναντίον του αστυνομικού τμήματος και κατέστρεψαν δύο αυτοκίνητα της ΕΛ.ΑΣ. Οι δράστες διέφυγαν, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 10 προσαγωγές.

Λίγο αργότερα, τα ξημερώματα της Κυριακής, η οδός Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των ΜΑΤ που βρίσκονταν κοντά στο τουρκικό προξενείο.

Στις 2:40 τα ξημερώματα της Κυριακής, περίπου 50 άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους βγήκαν από τους χώρους του ΑΠΘ και κινήθηκαν κατά της διμοιρίας, εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και πέτρες. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης με χημικά και η ομάδα οπισθοχώρησε στους χώρους του ΑΠΘ.

Σοβαρά επεισόδια σε αγωνιστικούς χώρους

Σοβαρά επεισόδια έγιναν και νωρίτερα το Σάββατο, με ένα κύμα επιθέσεων από χούλιγκαν.

H αρχή έγινε στη Νίκαια, κοντά στο κλειστό γυμναστήριο της Νίκαιας, στην οδό Πέτρου Ράλλη και Λαμπράκη, όπου διεξαγόταν αγώνας μεταξύ του Ιωνικού και του Ερμή Αγιάς, στο πλαίσιο της 20ής αγωνιστικής της Α2 μπάσκετ.

Οπαδοί του Ιωνικού και της Προοδευτικής συγκρούστηκαν μεταξύ τους, πετώντας πέτρες και ξύλα, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες φθορές σε ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ ένα ΙΧ όχημα κάηκε. Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας που έφθασαν στο σημείο κατόπιν εορτής, προχώρησαν σε 16 προσαγωγές.

Στο Παπαστράτειο, δύο άτομα τραυματίστηκαν από επεισόδια που σημειώθηκαν σε αγώνα υδατοσφαίρισης γυναικών, μεταξύ του Ολυμπιακού και της Γλυφάδας. Περίπου τριάντα άτομα με μαύρα ρούχα, κράνη και ρόπαλα εισέβαλαν στο γήπεδο και αφού προκάλεσαν ζημιές και κατέβασαν πανό, μετά επιτέθηκαν στους φιλάθλους με αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή του αγώνα.

Το τρίτο περιστατικό με επεισόδια εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα Διαγόρα Δρυοπιδέων με το Μαρούσι, ο οποίος διεξαγόταν στο πλαίσιο της 20ής αγωνιστικής της Α2. Το παιχνίδι διακόπηκε στο 34ο λεπτό της αναμέτρησης όταν εισέβαλαν στο γήπεδο κουκουλοφόροι και επιτέθηκαν στους φιλάθλους του Αμαρουσίου.

 «Θα θρηνήσουμε θύματα», λένε οι αστυνομικοί

Το απερίγραπτο χάος με τους κουκουλοφόρους, του μπαχαλάκηδες και τους χούλιγκανς, θα οδηγήσει σε απώλειες ζωών προειδοποιεί η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων. Που στηλιτεύει την κατάργηση της Ομάδας Δέλτα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ανοχή που δείχνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην δράση του Ρουβίκωνα.

«Έχουμε κρούσει εδώ και πολύ καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη δράση των κάθε λογής μπαχαλάκηδων και κάθε φορά οι έχοντες την ευθύνη, προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί και να μας βαπτίσουν υπερβολικούς» αναφέρουν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, που έχουν πολλές φορές αναδείξει το πρόβλημα.

«Έχουμε ξαναπεί ότι θα θρηνήσουμε θύματα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ποιος θα τους σταματήσει άραγε; Η ανύπαρκτη πλέον «ομάδα ΔΕΛΤΑ», τα σχεδόν διαλυμένα ΜΑΤ, ή η Ασφάλεια που ασχολείται μόνο με πάρεργα;» αναρωτιούνται.

Και καταλήγουν, με σαφείς αιχμές προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Ξέρουν όλοι ότι λέμε την αλήθεια, επειδή όμως δεν διοικούμε, καλούμε τους «υπεύθυνους» να προστατεύσουν και να θωρακίσουν τους αστυνομικούς, ώστε να μπορούν να προστατεύουν την κοινωνία. Δείτε την αλήθεια κύριοι και σταματήστε να κυνηγάτε τη σκιά σας».

 «Μας έκαναν ταξιτζήδες του Ρουβίκωνα»

Τις ευθύνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναδεικνύει με δήλωσή του και ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου των Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος.

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 είπε συγκεκριμένα:  «Διέλυσε την ομάδα ΔΕΛΤΑ, μας έκανε «ταξιτζήδες» του Ρουβίκωνα. Αυτά περνάνε στο DNA του αστυνομικού μια άλλη νοοτροπία»

Η αστυνομία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους χούλιγκαν, το Ρουβίκωνα και άλλες ομάδες με τις μονάδες που διαθέτει. Φωνάζουμε εδώ και καιρό για την ομάδα Δέλτα γιατί οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ δεν έχουν τέτοια εκπαίδευση και κινδυνεύουν όπως συνέβη πριν από μερικές ημέρες στα Εξάρχεια» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μαυροειδάκος σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται η αστυνομία είναι μια κοινή πολιτική γραμμή που να της δίνει το «πράσινο φως» να προχωρήσει σε επιχειρήσεις. «Για την την αστυνομία είναι πολύ εύκολο αν συμφωνήσουν όλα τα κόμματα να κάνει προσαγωγές και συλλήψεις για το φαινόμενο αυτό. Δεν υπάρχει η εκάστοτε πολιτική βούληση και η κοινή πολιτική γραμμή» πρόσθεσε ο ΓΓ των Ειδικών Φρουρών.

Ολγα Γεροβασίλη: Για όλα φταίνε τα δελτίο ειδήσεων

Η απάντηση της αρμοδίας υπουργού είναι ότι η εικόνα που παρουσιάζεται αλλά και οι δηλώσεις των συνδικαλιστών δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και ότι όλα γίνονται για λόγους αντιπολιτευτικούς. Μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ η κ.Γεροβασίλη επισήμανε ότι «έχει σημασία πότε επιλέγονται, ως πρώτο θέμα, ειδήσεις περί ανομίας» εξηγώντας: «Επιλέγονται, όταν έχουμε βελτίωση της ζωής των συμπoλιτών μας και όταν πλήττεται η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως με την εμπλοκή συνεργάτη της ΝΔ, σε ζητήματα παιδεραστίας τότε γίνεται πρώτο θέμα η βία. Υπηρετώ το δόγμα «νόμος και τάξη» για να φοβίσω τους πολίτες και να υποβαθμίσω το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας».

Η υπουργός έκανε λόγο και «για συνδικαλιστές που υπηρετούν αυτή την λογική», με αφορμή την ανακοίνωση της ‘Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, στην οποία αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε κρούσει εδώ και πολύ καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη δράση των κάθε λογής μπαχαλάκηδων».

Γιώργος Κυρίτσης: Δεν συμβαίνει και τίποτα…

Να υποβαθμίσει τα γεγονότα προσπάθησε με δήλωσή του και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης. «Υπάρχει, είπε, μια κατάσταση που συνεχίζεται εδώ και σαράντα χρόνια. Δεν έχει ξεφύγει η κατάσταση, είναι μια κατάσταση που υπάρχει εδώ και σαράντα χρόνια. Δεν θα έλεγα ότι έχουμε υποτιμήσει το θέμα. Πάλι έγιναν συλλήψεις. Ό,τι κάνει η αστυνομία σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτά τα περιστατικά βίας δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με Ρουβίκωνα, είναι καθαρά περιστατικά βίας»

Επίσης σχολιάζοντας τις καταγγελίες του ΓΓ των Ειδικών Φρουρών ανέφερε ότι δεν δίνει μεγάλη σημασία στις προειδοποιήσεις του γιατί ολα γίνονται για λόγους συνδικαλιστικούς και ότι άλλωστε ποτέ δεν έχει αποδεχθεί τα περιστατικά αστυνομικής βίας: «Δεν δίνουμε μεγάλη αξία σε αυτά που λέει ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών, γιατί έχουμε διαπιστώσει μια προσκόλληση στην εξυπηρέτηση του κλάδου του, τέτοια, που όλα τα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας τα τελευταία χρόνια, ο ίδιος συνδικαλιστικός φορές έχει πει ότι δεν τρέχει τίποτα. Οπότε δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία ούτε στις προβλέψεις του, ούτε σχετικά με το τι μπορεί να κάνει η αστυνομία, ούτε το ποια είναι η πραγματικότητα».

Ο Ρουβίκωνας πανηγυρίζει

Στον Ρουβίκωνα πανηγυρίζουν πάντως, καθώς έχουν καταφέρει να κάνουν 7 επιθέσεις μέσα σε 10 ημέρες και απευθύνουν προσκλητήριο μέσω Facebook.

Μάλιστα, σε ανάρτησή του, ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα επισημαίνει ότι πέντε από τις «δράσεις- παρεμβάσεις» της συλλογικότητας έγιναν μέσα σε ένα πενθήμερο, επειδή έχει ενισχυθεί σημαντικά!

«7 δράσεις-παρεμβάσεις της ομάδας σε 10 μέρες. Οι 5 από αυτές σε ένα πενθήμερο. Και αυτό γιατί η συλλογικότητα έχει ενισχυθεί σημαντικά σε αριθμό συμμετεχόντων. Οργανωθείτε στον Ρουβίκωνα», έγραψε.

Σκληρή κριτική από τη Νέα Δημοκρατία

«Η κυβερνητική πολιτική της σκανδαλώδους ανοχής και του στρουθοκαμηλισμού απέναντι στα φαινόμενα βίας και ανομίας έχει, δυστυχώς, συνέπειες. Χθές, μέσα σε λίγες ώρες, ζήσαμε αλλεπάλληλα επεισόδια τυφλής βίας από περιθωριακές ομάδες, στα οποία απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές.

  • Αρχή έκαναν ομάδες χούλιγκαν που σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις έκαψαν και χτυπούσαν αδιακρίτως, ακόμη και σε αγώνα πόλο κοριτσιών.
  • Τη νύχτα, οι γνωστές «συλλογικότητες» επιτέθηκαν σε αστυνομικές δυνάμεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη -εκεί αξιοποιώντας το άσυλο του ΑΠΘ- εκτοξεύοντας μολότοφ και πέτρες. Ο στόχος τους ήταν να προκαλέσουν θύματα μεταξύ των αστυνομικών.
  • Την ίδια ώρα ο Ρουβίκωνας επαίρεται διαδικτυακά για τις επιτυχίες του και τη συχνότητα των χτυπημάτων του εναντίον πρεσβειών, εταιρειών και πολιτών, καλώντας ανοιχτά σε στρατολόγηση νέων μελών.

Η κατάσταση πλέον έχει βγει εκτός ορίων. Όσο το ηγετικό δίδυμο του κατ’ επίφασιν υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα συνεχίζει την ίδια πολιτική του αδρανούς παρατηρητή των περιθωριακών ομάδων βίας, τα θλιβερά αυτά φαινόμενα θα αυξάνονται.

Οι Έλληνες πολίτες, όμως, έχουν δικαίωμα να ζουν σε μια κανονική χώρα. Κι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην εξουσία αυτό δεν είναι εφικτό».

Το tweet του Άδωνι

«Πλέον οι Αστυνομικοί μας διακινδυνεύουν συνεχώς την σωματική τους ακεραιότητα και την ζωή τους ακόμη από τις μολότοφ», επισήμανε ο κύριος Γεωργιάδης με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter νωρίς το πρωί της Κυριακής.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση