HomeCity Guide«Ταλαία όρη, Μυθολογία, Ιστορία, Παράδοση, Φύση»

«Ταλαία όρη, Μυθολογία, Ιστορία, Παράδοση, Φύση»

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης με την κυρία Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη συνδιοργανώνουν Κύκλο 8 Ομιλιών με γενικό τίτλο «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν». Η κυρία Σφακάκη, ξεναγός και συγγραφέας βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, θα μιλήσει, την Τετάρτη 6 Μαρτίου και ώρα 18:00, για τα Ταλαία Όρη που οφείλουν το όνομά τους στον μυθικό χάλκινο γίγαντα-φρουρό της Κρήτης, Τάλω, ο οποίος κατά την παράδοση, διέμενε στην κορυφή του Κουλούκωνα, την ψηλότερη κορυφή των Ταλαίων Ορέων σε υψόμετρο 1076 μ.

Η περιοχή των Ταλαίων ορέων όμως συνδέεται και με τον Διγενή Ακρίτα, με τη δράση και τον θάνατό του. Λέγεται μάλιστα ότι το όνομα της ψηλότερης κορυφής του υπάρχουν δύο εκδοχές: ο Διγενής σε μία σύγκρουση με τους εχθρούς του το «κουτσοτρούλισε» ή το βουνό καθώς δεν άντεξε τον χαμό και το βάρος του ήρωα που πέθαινε υπέστη καθίζηση στην «τρούλα» του.

Τα Ταλαία όρη συνέχισαν την πορεία τους μέσα στα χρόνια αποτελώντας το σκηνικό της ιστορίας του νησιού: η τουρκική Κρήνη του Χαϊλαλή στη Δροσιά, το σπήλαιο στο Μελιδόνι, ο όρμος στο σημερινό Μπαλί, η μονή Βωσάκου, αλλά και το περίφημο «λάδανο» ή «λάβδανο» που φυτρώνει στις παρυές του.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Συνοδεύονται με προβολές εικόνων και συζήτηση με το κοινό.

Εθελοντική επιμέλεια παρουσιάσεων: Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη, Ξεναγός – Συγγραφέας

Διαφήμιση
Διαφήμιση