HomeHL-WorldΗ Ινδία κατασκευάζει 14 χιλιάδες καταφύγια στα σύνορα με το Πακιστάν

Η Ινδία κατασκευάζει 14 χιλιάδες καταφύγια στα σύνορα με το Πακιστάν

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας θα απευθύνει το απόγευμα διάγγελμα στους πολίτες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο τη νοτιοανατολική Ασία με την Ινδία και το Πακιστάν – παραδοσιακά ανταγωνιστικές χώρες- να κάνουν επίδειξη στρατιωτικής δύναμης στον εναέριο χώρο του Κασμίρ και να προετοιμάζονται πυρετωδώς σε περίπτωση εμπόλεμης σύρραξης.

«Η Ινδία προετοιμάζεται για πόλεμο», όπως αναφέρει στον τίτλο της η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».Το καθεστώς του Νέου Δελχί ζητά από το Ισλαμαμπάντ την άμεση και ασφαλή παράδοση του πιλότου του Ινδικού μαχητικού που συνελήφθη από τις αρχές του Πακιστάν.

Παρότι το Πακιστάν εμφανίστηκε διατεθειμένο να παραδώσει τον Ινδό πιλότο που κρατά, σύμφωνα με τον Πακιστανό υπουργό Εξωτερικών Σα Μαχμούντ Κουρέσι, η πλευρά της Ινδίας διαψεύδει ότι υπάρχει συμφωνία μέσω του πρακτορείου ANI. Το βίντεο που απεικονίζει τραυματισμένο τον Ινδό πιλότο κάνει από χθες το γύρο του διαδικτύου. Δύο πακιστανικές πηγές ασφαλείας επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο την αυθεντικότητα του βίντεο το οποίο δείχνει έναν άνδρα με ματωμένο πρόσωπο και καλυμμένα μάτια, που φοράει στολή της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, με τα χέρια δεμένα πίσω, την ώρα που ένας άλλος στρατιώτης κάνει ερωτήσεις.

Ο εναέριος χώρος του Πακιστάν παραμένει και σήμερα κλειστός για δεύτερη ημέρα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία.

Πυρετώδεις προετοιμασίες στην Ινδία

Στην Ινδία, στα σύνορα με το Πακιστάν, κατασκευάζονται 14.000 οχυρά καταφύγια για να φιλοξενήσουν οικογένειες σε περίπτωση σύρραξης με πυρηνικά όπλα, όπως γράφει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Για τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος θα δοκιμάσει τις δυνάμεις τους την άνοιξη στις βουλευτικές εκλογές διεκδικώντας δεύτερη θητεία, η επιλογή να ανεβάσει τους τόνους αποτελεί μονόδρομο, εξηγούν πολιτικοί αναλυτές.

Ο Μόντι πρόκειται να απευθύνει σήμερα το απόγευμα διάγγελμα σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και εθελοντές από το κόμμα «Bharitiya Janata,» σε ολόκληρη τη χώρα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα «πολεμικό» διάγγελμα.

Στρατιωτικές προετοιμασίες και στο Πακιστάν

Οι αρχές του Κασμίρ (του τμήματος που ελέγχεται από το Πακιστάν) έχουν κλείσει όλα τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής και παροτρύνουν τους γονείς να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι εν μέσω της αυξανόμενης έντασης με την Ινδία.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Iμράν Καν πρόσφερε ειρηνευτικές συνομιλίες και ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας υποσχέθηκε συγκράτηση.

Από την πλευρά της, η πακιστανική αστυνομία αναφέρει ότι στρατεύματα που εγκαταστάθηκαν στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ συνέχισαν την ανταλλαγή πυρών με ινδικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναγκάζοντας τους χωρικούς που ζουν κοντά στα αμφισβητούμενα σύνορα να μετακινούνται σε ασφαλέστερα μέρη.

Καζάνι που βράζει η περιοχή

Τα θερμά επεισόδια των τελευταίων 24ώρων ανατρέπουν την εύθραυστη ανακωχή των τελευταίων δεκαετιών παρά το γεγονός ότι ανώτατοι αξιωματούχοι και των δύο χωρών υποστηρίζουν ότι μπορούν να ελέγχουν την κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Κασμίρ αποτελεί μόνιμη εστία εντάσεων από το 1947. Παρότι μουσουλμανικό, τα δύο τρίτα του εδάφους του ανήκουν στην Ινδία, το υπόλοιπο αποτελεί το πακιστανικό «Ελεύθερο Κασμίρ”, με ένα τμήμα να διεκδικείται και από την Κίνα.

Καταλυτική υπήρξε η επίθεση αυτοκτονίας με δράστη από το Κασμίρ στις 14 Φεβρουαρίου εναντίον εγκαταστάσεων της ινδικής χωροφυλακής στην Πουλουάμα του Κασμίρ και άφησε πίσω της περισσότερους από 40 νεκρούς. .Tα ξημερώματα της Τρίτης η Ινδία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή σε στρατόπεδο εκπαίδευσης της εξτρεμιστικής οργάνωσης Τζάις ε Μουχάμαντ στην περιοχή Μπαλακότ του Πακιστάν σκοτώνοντας 300 με 400 μαχητές με στόχο την αποτροπή επικείμενων νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.Αντιθέτως, το Γενικό Επιτελείο του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ινδικό μαχητικό παραβίασε τον εναέριο χώρο του Πακιστάν και αναχαιτίσθηκε εγκαίρως από πακιστανικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να εκτοξεύσει το φορτίο του βιαστικά σε μέρος όπου δεν προκλήθηκαν απώλειες.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση