HomeHL-GreeceΕξελίξεις στην υπόθεση Novartis

Εξελίξεις στην υπόθεση Novartis

Το πόρισμα Παπασπύρου και οι πρώτοι ύποπτοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αφετηρία εξελίξεων στην υπόθεση της Novartis θα αποτελέσει, όπως εκτιμάται, το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης το οποίο αριθμεί περίπου 3000 σελίδες και βρίσκεται, πλέον, στα χέρια των Εισαγγελέων Διαφθοράς. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το συγκεκριμένο πόρισμα καλύπτει σκέλος της υπόθεσης που αφορά στην τιμολόγηση φαρμάκων για την περίοδο από το 2006 έως το 2014 με τα περισσότερα, ωστόσο, από αυτά να επικεντρώνονται στην διετία 2012-2014.

Το ογκωδέστατο πόρισμα των Ελεγκτών φέρεται να καλύπτει μία μεγάλη έρευνα στοιχείων και συγκρίσεων για τουλάχιστον πέντε φάρμακα της ελεγχόμενης εταιρίας και την τιμολόγηση τους στην Ελλάδα. Τα εν λόγω σκευάσματα ήταν εξαιρετικά ακριβά , με κόστος που ξεπερνούσε τα 1000 ευρώ, για καρκινοπαθείς ή για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όρασης . Το υλικό που συγκέντρωσαν οι Ελεγκτές εμφανίζεται να περιέχει εκατοντάδες στοιχεία από πολλές πηγές , όπως τον ΕΟΦ αλλά και την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ τα οποία έχουν διασταυρωθεί και αξιολογηθεί προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες κρατικών λειτουργών.

Οι εκτιμήσεις των Ελεγκτών για το θέμα της τιμολόγησης ή υπερτιμολόγησης συγκεκριμένων φαρμάκων θα αποτελέσουν «όπλο» στα χέρια της Εισαγγελίας Διαφθοράς για να αποδώσει ποινικές ευθύνες όπου απαιτείται αλλά και να προχωρήσει σε μία πρώτη πιο εμπεριστατωμένη εκτίμηση της ζημιάς του Δημοσίου από την ενδεχόμενη εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα δεν αναφέρονται συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, ωστόσο, μπαίνουν στο κάδρο της υπόθεσης από τη χρονική περίοδο στην οποία τιμολογήθηκαν τα επίμαχα σκευάσματα. Άλλωστε, όπως έλεγε αρμόδια πηγή, το πόρισμα αποτελεί ένα μόνο κομμάτι του παζλ το οποίο θα συμπληρωθεί από τα υπόλοιπα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς.

Πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν καλά την υπόθεση εκτιμούν πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κλήση των πρώτων υπόπτων από τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς. Την ίδια ώρα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως για κάποιους από τους ερευνώμενους πολιτικούς, η παράδοση του επίμαχου πορίσματος των Ελεγκτών θα αποτελέσει και το τέλος της όλης διαδικασίας ελέγχου σε βάρος τους με το σκέλος της υπόθεσης που τους αφορά να μπαίνει στο αρχείο.

Στο μεταξύ, για την παράδοση του πρώτου πορίσματος για τη Novartis στον εισαγγελέα, η οποία έγινε την περασμένη Δευτέρα, μίλησε στην ΕΡΤ1 η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Παπασπύρου, «τη Δευτέρα οι επιθεωρητές, με παρουσία και του επόπτη αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Μπρακουμάτσου παρουσίασαν το πόρισμα στους εισαγγελείς. Αυτό ήταν το πρώτο πόρισμα, ένα τμηματικό πόρισμα που απαρτίζεται από 3.000 σελίδες περίπου».

Η κ. Παπασπύρου αφού χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πόρισμα «πολύ σοβαρή δουλειά» δήλωσε ότι η ίδια δεν γνωρίζει το περιεχόμενο, καθώς δεν υπογράφει το πόρισμα μόνο το διαβιβάζει.

Ερωτηθείσα για το ποια και πόση είναι η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο, η κ. Παπασπύρου τόνισε ότι αυτά θα βγουν στο τέλος όταν παρουσιαστούν όλα τα πορίσματα. Επίσης τόνισε ότι η έρευνα που κάνει η επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης αφορά δημοσίους υπαλλήλους και διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει η ίδια εάν προκύπτουν ή όχι ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα.

«Αυτά», όπως είπε, «τα γνωρίζουν οι εισαγγελείς οι οποίοι και ξέρουν ακριβώς τι έχει γίνει γιατί συνεργάζονταν με τους επιθεωρητές».

Τέλος για το ΚΕΕΛΠΝΟ η κ. Παπασπύρου σημείωσε ότι και εκεί είναι πολλά τα πορίσματα και σημείωσε ότι σε λίγο καιρό θα βγει και το δεύτερο πόρισμα.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση