HomeΚΡΗΤΗΜΑΙΧ: Ημερίδα για “Ευρωπαϊκή διευρυμένη γεωργία μέσα από πολυλειτουργικές δράσεις»

ΜΑΙΧ: Ημερίδα για “Ευρωπαϊκή διευρυμένη γεωργία μέσα από πολυλειτουργικές δράσεις»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019 και ώρα 10:30 πμ., θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού Κέντρου του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), αίθουσα Επίκουρος, ημερίδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “Ευρωπαϊκή διευρυμένη γεωργία μέσα από πολυλειτουργικές δράσεις / European Broaded Agriculture by Multifunctional Activities/ EBAMA – ERASMUS+ KA2”.

Με βάση την συζήτηση που επικρατεί στον επιστημονικό αλλά και στον καθημερινό λόγο για την εγκατάλειψη του παραγωγιστικού (productivist) μοντέλου της γεωργίας και την υιοθέτηση μοντέλων που αναδεικνύουν την πολυλειτουργικότητα (multifunctionality) της γεωργίας και του γεωργικού επαγγέλματος, με άλλα λόγια ενός μοντέλου «διευρυμένης πολυλειτουργικής γεωργίας», προκύπτει η ανάγκη για αναμόρφωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Το έργο ΕΒΑΜΑ χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως στόχο την αναζήτηση των απαραίτητων ικανοτήτων, γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτούνται για την επιτυχή άσκηση της διευρυμένης γεωργίας.

Οι συμμετέχοντες ΕΒΑΜΑ εταίροι προέρχονται από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες: Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Γερμανία, Εσθονία, Φινλανδία και έχουν να παρουσιάσουν ενδιαφέροντα παραδείγματα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Ημερίδας

10:30-10:35 Χαιρετισμός Μπαουράκης Γεώργιος, Διευθυντής ΜΑΙΧ
Παρουσίαση του Έργου ΕΒΑΜΑ και συναφών δραστηριοτήτων & Ευρωπαϊκών Έργων
10:35-11:00 Η εμπειρία του έργου ΕΒΑΜΑ Λιβιεράτος Ιωάννης, Carolyn OwenΜΑΙΧ
11:00-11:20 Η αναγνώριση του πολυλειτουργικού ρόλου της γεωργίας στην επίτευξη των σύγχρονων κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων. Παρταλίδου Μαρία, Επικούρη Καθηγήτρια Α.Π.Θ., Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
11:20-11:40 Η πολυλειτουργική γεωργία και κτηνοτροφία ως μετασχηματιστικά καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα Τσάκαλος Νικόλαος, Αστική Πτηνοτροφία, Θεσσαλονίκη
11:40-12:00 Παρουσίαση και εφαρμογή πολυλειτουργικών δράσεων στα κτήματα Φιλίππου.

 

Σχοινοπλοκάκης Δημήτριος, Βιοκαλλιεργητής, Κτήμα Φιλίππου, Κίσσαμος
12:00-12:20 Οι δυνατότητες ανάπτυξης μέσω των συλλογικών και καινοτόμων  δράσεων , το παράδειγμα του Παγκρήτιου Αγροτικού Συνεταιρισμού «Μινωική Γη»

 

Χαραλαμπάκης Μανώλης, Παγκρήτιος Συνεταιρισμός «Μινωική Γη»
12:20-12:40 NEXTFOOD: Action Learning for Professionals of Sustainable Food Systems

 

Lamberto Lamberti, CIHEAM_IAMB, Bari, Italy
12:40-13:00 Ερωτήσεις – Συζήτηση
13:00-14:00 Ελαφρύ Γεύμα

 

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Λιβιεράτο Ιωάννη (emaillivieratos@maich.gr,  τηλ. επικοινωνίας: 28210 35050) ή τον κ. Αγγελάκη Γεώργιο (emailangelakis@maich.gr,  τηλ. επικοινωνίας: 28210 35020).

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση