Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά έφτασε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, εξαιτίας των εκτεταμένων καταστροφών, που άφησε πίσω της η θεομηνία, που έπληξε τα τελευταία εικοσιτετράωρα ολόκληρη την Κρήτη.

Ο κ. Αποστολάκης συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, προκειμένου να συζητήσουν για τις γέφυρες που θα τοποθετηθούν και τη συνδρομή του στρατού.

Ο Υπουργός επίσης έχει επαφές και με τοπικούς φορείς στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων , ώστε να σχηματίσει μία πρώτη εικόνα των προβλημάτων και των καταστροφών, που έχουν προκληθεί στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού.

Συγκεκριμένα ο κ. Αποστολάκης ανέφερε :

«Ήρθα σήμερα, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, ώστε να βοηθήσουμε την Περιφέρεια, να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε ότι μπορούμε από τις ζημιές που έχουν προκύψει. Έχω εικόνα από τους δικούς μου μηχανικούς και από την Περιφέρεια, και από τον Περιφερειάρχη τον κ. Αρναουτάκη με τον οποίο και έχω μιλήσει, και με τον κ. Σπίρτζη. Απλά θα δούμε πως θα στήσουμε τώρα το επιτελείο.

Ήδη από σήμερα το πρωί φορτώσαμε δύο γέφυρες Belley, είναι ήδη στον Πλατανιά και από αύριο το πρωί αισιοδοξούμε ότι θα ξεκινήσουμε τις αποκαταστάσεις, να τοποθετηθεί η πρώτη γέφυρα και θα δούμε στη συνέχεια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια πως μπορούμε να συνεργαστούμε ώστε να συνδράμουμε στην αποκατάσταση της επικοινωνίας των χωριών της Δυτικής Κρήτης, γιατί από ότι βλέπουμε έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά.

Ελπίζουμε ότι πολύ γρήγορα θα τα καταφέρουμε».

Μετά από ερωτήσεις που δέχθηκε από δημοσιογράφους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για τις γέφυρες:

“Η πρώτη γέφυρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μηχανικών, καταλαβαίνω ότι θα τοποθετηθεί στον Πλατανιά και στη συνέχεια θα δούμε που αλλού. Εμείς έχουμε άλλες δύο γέφυρες έτοιμες στην Αθήνα έτοιμες να φορτωθούν. Ξεκινώντας λοιπόν με την πρώτη θα δούμε στη συνέχεια που αλλού μπορούμε να επέμβουμε, ούτως ώστε όσο γίνεται πιο γρήγορα να γίνει η αποκατάσταση.

Εμείς ανεξάρτητα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, πρέπει να δούμε τι θέλει η Περιφέρεια, τι ενίσχυση χρειάζεται σε σχέση με τις υποδομές που εδώ υπάρχουν, όπου χρειάζεται ενίσχυση, όπου μπορούμε βεβαίως και θα συνδράμουμε, αυτός είναι ο σκοπός που κατέβηκα κάτω, να αποκτήσω μία εικόνα πως μπορούμε να βοηθήσουμε σε συνεργασία και με το Υπ. Υποδομών, τον κ. Σπίρτζη.

Από ότι βλέπετε πολύ γρήγορα αντέδρασε ο μηχανισμός. Ήδη από το πρωί, σας είπα όλη τη νύχτα δουλεύαμε να καταφέρουμε να ετοιμάσουμε τις γέφυρες και έξι η ώρα το πρωί με το που έφυγε το πλοίο ήταν μέσα.

Από ότι μου έχουν πει οι μηχανικοί χρειάζεται, στην καλύτερη περίπτωση, δυόμιση με τρείς ημέρες, δηλαδή αν υπάρχουν υποδομές μπορούμε να πατήσουμε, αν έχουν παραμείνει τα υπόβαθρα, σε δύο-τρεις μέρες θα γίνει.

Οι γέφυρες που μπορούμε να τοποθετήσουμε εμείς είναι μέχρι 35 μέτρα.

Πρόκειται για μια προσωρινή λύση, ασφαλής όμως, δεν υπάρχει θέμα. Επικοινωνεί, περνάνε αυτοκίνητα, περνάνε λεωφορεία και αρκετά βαριά οχήματα.

Θα είναι μονής κυκλοφορίας σε πρώτη φάση για μεγάλα οχήματα και διπλής για μικρά”.

Αύριο ξεκινά η τοποθέτηση των γεφυρών

Μάλιστα σε επιτόπου συνεννόηση του Περιφερειάρχη και του Υπουργού ανακοινώθηκε ότι από αύριο το πρωί ξεκινούν από τον στρατό οι εργασίες τοποθέτησης των γεφυρών με στόχο την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης-κυκλοφορίας στις κατεστραμμένες υποδομές.

«Είχαμε μιλήσει με τον Υπουργό Υποδομών με τον Περιφερειάρχη και στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την Περιφέρεια τους φορείς, ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία με ασφάλεια για τους πολίτες» δήλωσε ο Υπουργός.

Ο κ. Αποστολάκης και ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκαν στην συνέχιση της συνεργασίας με γνώμονα την διασφάλιση της ανθρώπινης ασφαλείας στο επίπεδο των υποδομών, ενώ εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του 60χρονου από τον Εμπρόσμερο Αποκορώνου που πνίγηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού ,αλλά και στις οικογένειες των τεσσάρων θυμάτων πριν λίγες ημέρες στον Γεροπόταμο στην Μεσαρά Ηρακλείου.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα με δρομολόγια ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας έφτασαν στα Χανιά δύο γέφυρες τύπου Belley προκειμένου να αποκαταστήσουν προσωρινά τις ζημιές στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Κρήτης.

Η απόφαση πάρθηκε μετά την συνεννόηση που είχε η περιφέρεια Κρήτης με το υπουργείο Υποδομών και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μαζί με τις γέφυρες βρίσκεται στην Κρήτη τεχνικό προσωπικό για την τοποθέτησή τους ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διατηρεί δύο ακόμα γέφυρες σε ετοιμότητα αποστολής.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση