Συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας επηρεάζοντας περισσότερο τις δυτικές περιοχές του νησιού αλλά αναμένεται σταδιακή επέκταση του και ανατολικότερα τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από όλους μιας και αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα και απο τις βροχές και τους πολύ ισχυρούς Βόρειους ανέμους καθώς και απο τον υψηλό κυματισμό στο βόρειο παράκτιο μέτωπο του νησιού.

Δείτε αναλυτικά την πρόβλεψη του καιρού για την Κρήτη από τον γνωστό μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα:

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΒΟΡΕΙΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΜΕ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ασταμάτητη είναι η βροχόπτωση που σημειώνεται στη Δυτική Κρήτη με τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα να συνεχίζουν να διατηρούν τις βροχές, κατά διαστήματα με ένα έντονο ρυθμό, και για τις επόμενες ώρες. Στις δύσκολές συνθήκες που δημιουργούν αυτές οι παρατεταμένες βροχές αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι έχει περιορισθεί σημαντικά η εκδήλωση καταιγίδων για τις δυτικές περιοχές παραμένοντας όμως υψηλότερη η πιθανότητα εκδήλωσης των σε νότιες και ανατολικές περιοχές του νησιού. Το Βόρειο ρεύμα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο στα δυτικά προκαλώντας πολύ έντονο κυματισμό στο βόρειο παράκτιο μέτωπο.

Όπως είχαμε αναφέρει και από το χθεσινό δελτίο, και φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τα νεότερα δεδομένα, αναμένεται ένταση των καιρικών φαινομένων σταδιακά και προς τα ανατολικά με την παράλληλη επέκταση και ενίσχυση του βορείου ρεύματος (η ένταση αυτή φαίνεται να είναι ηπιότερη από ότι στις δυτικές περιοχές) . Η ένταση των βροχοπτώσεων και στα ανατολικά, ιδιαίτερα για τα βόρεια τμήματα και την ενδοχώρα του νησιού, προσδιορίζεται προς το μεσημέρι και μετά απαιτώντας μεγάλη προσοχή μιας και υπάρχει επιπλέον η πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών καταιγίδων ακόμη και για τις νότιες περιοχές. Το Βόρειο ρεύμα θα ενισχυθεί σταδιακά και προς τα ανατολικά με εντάσεις που θα φθάνουν τα 6 – 7 Μποφώρ (οι μέγιστες εντάσεις κατά διαστήματα θα είναι υψηλότερες), ενώ στα δυτικά και τοπικά σε νότια τμήματα του νησιού καθώς και στα πελάγη η ένταση των ανέμων θα φθάνει έως και τα 8 Μποφώρ. Η ένταση αυτή των ανέμων θα διατηρηθεί και τις νυκτερινές ώρες της Δευτέρας.

Τα καιρικά αυτά φαινόμενα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν το νησί μας και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας δείχνοντας ευτυχώς ένα ηπιότερο χαρακτήρα καθώς και τις πρωινές ώρες της Τρίτης. Σταδιακά όμως από την Τρίτη το μεσημέρι αναμένεται βελτίωση του καιρού με στροφή των ανέμων από Βορειοδυτικές διευθύνσεις και εξασθένηση τους στα 4 – 5 Μποφώρ.

Οι χιονοπτώσεις προσδιορίζονται σε πολύ μεγάλα υψόμετρα, πάνω από τα 1500 μέτρα και δεν φαίνεται να προκαλούν προβλήματα.

Λέκκας Εμμανουήλ

Μετεωρολόγος, MSc

Διαφήμιση
Διαφήμιση