HomeΚΟΣΜΟΣΑνεστάλησαν οι επιστημονικές εργασίες του Curiosity στον Άρη

Ανεστάλησαν οι επιστημονικές εργασίες του Curiosity στον Άρη

Συνάντησε κάποιο πρόβλημα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ρομποτικό όχημα Curiosity, για άγνωστο λόγο, συνάντησε κάποιο πρόβλημα στον Άρη, που το υποχρέωσε στις 15 Φεβρουαρίου να κάνει επανεκκίνηση του υπολογιστή του (reset) και να εισέλθει σε προστατευτική κατάσταση “ασφαλούς λειτουργίας” (safe mode) έως τις 19 Φεβρουαρίου.

Ευτυχώς το ρόβερ, που βγήκε πια από το “safe mode”, επικοινωνεί κανονικά με τη Γη και σύντομα θα είναι σε θέση να επαναλάβει τις επιστημονικές έρευνες του, αλλά η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), όπως ανακοίνωσε, προσπαθεί να καταλάβει τι συνέβη.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε μόλις λίγες μέρες αφότου η NASA ανακήρυξε και επίσημα “νεκρό” το ρομποτικό όχημα Opportunity, με αποτέλεσμα το Curiosity να έχει απομείνει το μοναδικό ρόβερ σε λειτουργία πάνω στον “κόκκινο πλανήτη”. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η NASA είναι να πάθει κάτι και αυτό…

«Δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι για την ακριβή αιτία και συλλέγουμε τα σχετικά δεδομένα για ανάλυση. Το ρόβερ έκανε reset του υπολογιστή του, αλλά λειτουργεί φυσιολογικά από τότε, πράγμα που είναι καλό σημάδι», δήλωσε ο Στίβεν Λι του Εργαστήριου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

Προς το παρόν, για να μην επιβαρύνει το ρόβερ, η NASA του έχει δώσει εντολή να σταματήσει τις επιστημονικές εργασίες του. «Περιορίσαμε τις εντολές προς το όχημα για να ελαχιστοποιήσουμε τις αλλαγές στη μνήμη του. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τα όποια στοιχεία για το τι μπορεί να προκάλεσε το reset», πρόσθεσε ο Λι.

Το ρόβερ, που σκαρφαλώνει σε μια πλαγιά του Όρους Σαρπ από το 2014, έχει εντοπίσει μια γεωλογικά ενδιαφέρουσα περιοχή σε απόσταση 200 μέτρων και οι χειριστές του από τη NASA θέλουν να το κατευθύνουν προς τα εκεί για να την μελετήσουν. Όμως θα πρέπει να περιμένουν, έως ότου βρουν τι συνέβη στο Curiosity.

real.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση