HomeHL-EconomyΗ Ευρωζώνη σε επιβράδυνση, η Ιταλία σε ύφεση

Η Ευρωζώνη σε επιβράδυνση, η Ιταλία σε ύφεση

Τί σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ιταλία είναι η μοναδική χώρα-μέλος της Ευρωζώνης που παγιδεύτηκε σε ύφεση στα τέλη του 2018, αντανακλώντας την αστάθεια που προκλήθηκε από τις πολιτικές εξελίξεις σε μια οικονομία που είχε αρχίσει να βαδίζει σε στέρεο έδαφος ύστερα από καιρό. Η τεχνητή ύφεση στην ιταλική οικονομία δεν αποδίδεται μόνον στο γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία λόγω εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας ή του Brexit. Τα αίτια είναι βαθύτερα. Πηγάζουν από τη δυσπιστία που επικρατεί για την πορεία της οικονομίας. Αν και σημειώθηκε επιβράδυνση σε όλη την Ευρωζώνη, η ιταλική οικονομία κυβερνάται από έναν συνασπισμό που έθεσε ως προτεραιότητα την υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων αντί να διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίους εταίρους πως προτίθεται να δαμάσει το υπέρογκο δημόσιο χρέος.

Χθες, οι επενδυτές των ιταλικών ομολόγων βρίσκονταν σε εγρήγορση ενόψει της νέας ενημέρωσης της Fitch για την πιστοληπτική αξιολόγηση της οικονομίας. Αν και οι αναλυτές θεωρούν μικρή την πιθανότητα μιας υποβάθμισης από την κλίμακα του ΒΒΒ, δεν μπορούν να την αποκλείσουν. «Επικρατεί μια νευρικότητα ενόψει της ανακοίνωσης της Fitch, αλλά δεν νομίζω πως θα γίνει υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της οικονομίας – είναι πολύ νωρίς εάν αναλογιστεί κανείς πως η αναθεώρηση της προοπτικής για την οικονομία από “σταθερή” σε “αρνητική” ανακοινώθηκε μόλις τον Αύγουστο του 2018», σχολιάζει ο Ματίας βαν ντερ Τζεστ, στρατηγικός αναλυτής της KBC, στο πρακτορείο Reuters.

Οπως σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, η Ιταλία δεν είναι μόνον οικονομικά αλλά και πολιτικά απομονωμένη από την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Η διαμάχη του κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της χώρας κράτησε μήνες, μέχρι να βρεθεί ένας οριακός συμβιβασμός. Τεταμένες είναι, επίσης, οι σχέσεις της Ιταλίας με τη Γαλλία. Αρχές Φεβρουαρίου, η Γαλλία ανακάλεσε τον πρέσβη της από τη Ρώμη διότι ο Λουίτζι ντι Μάιο, ένας εκ των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, συναντήθηκε με εκπροσώπους των «Κίτρινων Γιλέκων». Οι μαζικές διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» στη Γαλλία αποτέλεσαν μείζον πολιτικό ζήτημα, κλονίζοντας την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν. Τελικά ο Γάλλος πρόεδρος αναγκάστηκε να αναστείλει αυξήσεις φόρων στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης, αλλά και να δρομολογήσει επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα όπως η αύξηση του βασικού μισθού. Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας, επιδιώκοντας να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, δρομολόγησε την αύξηση των δαπανών. Ομως το δημόσιο χρέος της χώρας βρίσκεται στα 2,3 τρισ. ευρώ. Σε ποσοστιαίους όρους είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη και κυμαίνεται στο 130% του ΑΕΠ. Εκτός της τεχνητής ύφεσης που σημειώθηκε στα τέλη του 2018, ανησυχητικά σημάδια εντοπίζονται και το 2019. Ο δείκτης εμπιστοσύνης στον μεταποιητικό κλάδο υποχώρησε τον Ιανουάριο επί τέταρτο συναπτό μήνα, δηλαδή στο χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2016. Απρόσμενη πτώση σημειώθηκε, παράλληλα, στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση