HomeUncategorizedΤραγικές συνθήκες των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Χερσονήσου

Τραγικές συνθήκες των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Χερσονήσου

Τι καταγγέλλει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χερσονήσου έκανε την Τρίτη 19 Φλεβάρη η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, παρουσία της επιτροπής αγώνα εργαζομένων ΟΤΑ, για τις τραγικές συνθήκες εργασίας των εργαζομένων με τον εργολάβο, που έχει αναλάβει την καθαριότητα τα τελευταία χρόνια.

Όλο το προηγούμενο διάστημα και κάτω από τη παρέμβαση του σωματείου έχει βγει στην επιφάνεια το μέγεθος της εκμετάλλευσης που δέχονται οι εργαζόμενοι καθώς και τα «οφέλη» της ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας καθαριότητας για τους δημότες Χερσονήσου.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Μέχρι στιγμής έχουμε διαπιστώσει τα εξής τα οποία και αναδείξαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο:

· Οι εργαζόμενοι παίρνουν μισθούς ύψους 500€ την ίδια ώρα που ο εργολάβος δηλώνει στη μελέτη που έχει καταθέσει αποδοχές ύψους 1700€ !

· Παραβιάζεται συνεχώς το ωράριο εργασίας ενώ δεν καταβάλλονται οι υπερωρίες στους εργαζόμενους, παράβαση που αποτελεί καθημερινότητα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με εντατικοποίηση της δουλειάς

· Δεν καταβάλλονται οι προσαυξήσεις βραδινής εργασίας και αργιών

· Δεν καταβάλλεται αποζημίωση μη ληφθείσας αδείας στους εργαζόμενους παρελθόντων ετών, ενώ τους αναγκάζουν να υπογράφουν ότι τις έχουν πάρει με την απειλή της απόλυσης.

· Δεν καταβάλλεται το ένσημο και το επίδομα Βαρέας & Ανθυγιεινής Εργασίας

· Η κακή κατάσταση των οχημάτων αποκομιδής από την ανύπαρκτη συντήρηση τους βάζει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.

· Είναι ανύπαρκτες οι υποδομές που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγιεινής των εργαζομένων

· Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας δε χορηγούνται όπως προβλέπεται.

· Δεν γίνονται εμβολιασμοί.

· Τα εργατικά ατυχήματα που γίνονται τακτικά δε δηλώνονται κάτω από την πίεση της εργοδοσίας.

· Η τρομοκρατία που ασκεί ο εργολάβος στους εργαζόμενους για να μη διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Η δημοτική αρχή, σε μια προσπάθεια να αποκρύψει τις ευθύνες της, δήλωσε άγνοια της κατάστασης. Ταυτόχρονα υπερασπίστηκε την απόφαση της για την ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβο. Ρόλο υπεράσπισης του εργολάβου ανέλαβε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, ο οποίος μάλιστα έφτασε στο σημείο να διαψεύδει το σωματείο για όλα τα παραπάνω προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι!

Για όλα τα παραπάνω καταθέσαμε πρόταση ώστε να προβλεφθούν στη νέα προγραμματική σύμβαση που ετοιμάζονται να ξαναδώσουν με τον εκάστοτε εργολάβο τα παραπάνω αιτήματα των εργαζομένων που αφορούν το ύψος του μισθού, τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση υπερψήφισε την πρόταση αυτή η οποία ανέδειξε και την ανάγκη επαναφοράς της υπηρεσίας στο Δήμο και πρόσληψης των εργολαβικών εργαζομένων από το Δήμο, αίτημα το οποίο είναι πέρα για πέρα δίκαιο. Όλες οι άλλες παρατάξεις, μαζί με τη δημοτική αρχή, παρόλο που διαμαρτυρήθηκαν στο τέλος όλοι μαζί (πλην ενός ακόμα δημοτικού συμβούλου) καταψήφισαν την πρόταση μας για τη διασφάλιση των εργαζομένων στην επόμενη σύμβαση στηρίζοντας έμπρακτα τα κέρδη του εργολάβου.

Ενδεικτική του επιζήμιου ρόλου του εργοδοτικού συνδικαλισμού ήταν η στάση του δημοτικού Συμβούλου με την παράταξη του Σέγκου και εκλεγμένου μέλους στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και γενικού γραμματέα του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Σμυρνάκη Νίκου, ο οποίος ενώ στην τοποθέτηση του αισθάνθηκε «θιγόμενος ηθικά» για αυτά που έβαλε το σωματείο και την τραγική κατάσταση που υπάρχει στον εργολάβο, την ώρα της ψήφισης της απόφασης, παραμέρισε την ευαισθησία του και ψήφισε κατά την πρότασης μας! Έτσι υπηρετούνται έμπρακτα τα συμφέροντα των εργοδοτών!

Καλούμε τους συναδέλφους και τους δημότες του Δήμου Χερσονήσου, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις τραγικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών τόσο για τους εργαζόμενους σε αυτές τις υπηρεσίες όσο και για το τεράστιο κόστος που επωμίζεται ο δημότης μέσω των υπέρογκων ανταποδοτικών τελών που καταλήγουν στην τσέπη του εργολάβου.

Καλούμε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στον εργολάβο, να ξεπεράσουν το φόβο και την εργοδοτική τρομοκρατία και να δώσουμε οργανωμένη απάντηση στην εργοδοσία το επόμενο διάστημα, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, με το σωματείο μας. Να σηκώσουν το κεφάλι και να εμπιστευτούν το σωματείο τους, για να παλέψουμε όλες αυτές τις μεσαιωνικές συνθήκες!

Οι συνάδελφοι έχουν ήδη κερδίσει από την παρέμβαση του σωματείου μας, αφού ο εργολάβος πιέστηκε και κατέβαλε τις οφειλόμενες μισθοδοσίες μηνών. Μετά την παρέμβαση μας στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας αλλά και στην Τεχνική Επιθεώρηση, ξεκίνησαν οι μηχανολογικές διορθώσεις στα μηχανήματα και το μάζεμα αυτής της αθλιότητας που υπήρχε γενικά, αφού μέχρι και οικόσιτα ζώα εξέτρεφαν σε χώρους που έχουν παραχωρηθεί από το Δήμο Χερσονήσου για την απαραίτητη υποδομή (λουτρά, αποδυτήρια κλπ), την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι δεν έχουν καν τουαλέτες.

Διεκδικούμε:

· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Επαναφορά της υπηρεσίας καθαριότητας στο Δήμο και άμεση πρόσληψη όλων των εργαζομένων στο Δήμο.

· Κατώτατος μισθός 751€ με αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας.

· Πληρωμή προσαυξήσεων βραδινών και αργιών.

· Πληρωμή όλων των υπερωριών και των αδειών που δεν έχουν ληφθεί μέχρι το τέλος του 2018.

· Επίδομα και ένσημο ΒΑΕ.

· Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και Μέσα Ατομικής Προστασίας.

· Ολοκληρωμένη, επιμελής και έγκαιρη συντήρηση των οχημάτων.

Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες !

Διαφήμιση
Διαφήμιση