HomeΚΡΗΤΗΣτην… Ευρωβουλή η αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία

Στην… Ευρωβουλή η αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία

Μετά από ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να πληροφορηθεί ποια κοινοτικά ταμεία μπορούν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ζημιών που έπληξαν την Κρήτη.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Οι πρόσφατες καταιγίδες στην Κρήτη προκάλεσαν εκτός από μεγάλες καταστροφές και την απώλεια τεσσάρων συνανθρώπων μας.

Είναι φανερό ότι οι υποδομές ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών (δρόμοι, γέφυρες, εθνική οδός) είναι οι πλέον ευάλωτες στα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι έντονες βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες.

Σχεδόν σε όλο το μήκος του βόρειου οδικού άξονα της Δυτικής Κρήτης υπάρχουν κατολισθήσεις και καθιζήσεις του οδοστρώματος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα εκατοντάδων οδηγών.

Ρέματα και ποτάμια στην Κρήτη κατέστρεψαν γέφυρες και οδικές αρτηρίες, ενώ μία ολόκληρη οικογένεια εγκλωβίστηκε στο όχημά της με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μέσα στα ορμητικά νερά του Γεροποτάμου στην περιοχή της Μεσαράς.

Λόγω της αλλαγής του κλίματος τέτοια ακραία φαινόμενα αναμένεται να εμφανίζονται συχνότερα τις επόμενες δεκαετίες.

Η αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο, η δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων και η πρόβλεψη για την κατασκευή των νέων υποδομών ώστε να είναι ανθεκτικές σε αντίστοιχα φαινόμενα είναι καίριας σημασίας για να μην θρηνήσουμε στο μέλλον άλλες ζωές και να περιορίσουμε τις καταστροφές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Μέσω ποιων κοινοτικών ταμείων μπορούν να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις;

– Έχει υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάλογος με αντιπλημμυρικά έργα στην Κρήτη ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από αντίστοιχα ακραία καιρικά φαινόμενα στο μέλλον;»

Διαφήμιση
Διαφήμιση