HomeHL-GreeceΠέθανε ο τιμημένος φούρναρης της Κω που ζύμωσε ψωμί για αμέτρητους μετανάστες

Πέθανε ο τιμημένος φούρναρης της Κω που ζύμωσε ψωμί για αμέτρητους μετανάστες

«Ξέρω πώς είναι να κοιμάσαι στον δρόμο, να μην έχεις τίποτα...»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Διονύσης Αρβανιτάκης έφτιαχνε και διένειμε ψωμιά σχεδόν σε καθημερινή βάση στους εκατοντάδες πρόσφυγες που έφταναν στο νησί

Πέθανε σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 77χρονών ο Διονύσης Αρβανιτάκης, ο φούρναρης της Κω, που είχε γίνει γνωστός σε όλη την Ευρώπη για την καθημερινή και συνεχή βοήθειά του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που είχαν έρθει στο νησί.

«Ξέρω πώς είναι να κοιμάσαι στον δρόμο, να μην έχεις τίποτα…»

Ο Διονύσης Αρβανιτάκης έφτιαχνε και διένειμε ψωμιά σχεδόν σε καθημερινή βάση στους εκατοντάδες πρόσφυγες που έφταναν στο νησί, πριν δημιουργηθούν οι δομές φιλοξενίας. Το πώς και το γιατί της σπουδαία πράξης του είχε αφηγηθεί στα μέσα:

«Ο πατέρας μου ήταν αγρότης και ήμασταν οκτώ αδέλφια. Πήγα στην Αυστραλία, όταν ήμουν δεκαπέντε ετών, επειδή η οικογένειά μου δεν είχε να φάει. Ήμουν σε μια βάρκα για σαράντα μέρες. Όταν έφτασα εκεί, δεν μπορούσα να βρω δουλειά, δεν μπορούσα να μιλήσω αγγλικά, και ήμουν αναγκασμένος να κοιμάμαι στον δρόμο. Ξέρω πώς είναι να κοιμάσαι στον δρόμο. Έτσι, καθημερινά οδηγώ το φορτηγό μου στο λιμάνι και μοιράζω ψωμί στους πρόσφυγες. Ο γιος μου είναι ο επιχειρηματικός εταίρος μου. Μου λέει: «Μπαμπά, σε παρακαλώ. Είναι καλό να βοηθάμε, αλλά όχι κάθε μέρα». Αλλά εξακολουθώ να πηγαίνω κάθε μέρα, γιατί ξέρω πώς είναι να μην έχεις τίποτα. (Κως, Ελλάδα)».

Γιούνκερ: «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω»

Για την δράση του τιμήθηκε με το βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών το 2016 από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Στη δράση του είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει το ψωμί του σε πεινασμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές».

Με τη φράση του Γιουνκέρ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, αποχαιρέτησε με μια ανάρτηση στο λογαριασμό του στο twitter τον ωραίο αυτό άνθρωπο.

Η Μαρία Σπυράκη για την απώλειά του

Σε ανάρτησή της, επίσης στο twitter, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη, έγραψε για τον θάνατο του Διονύση Αρβανιτάκη: «Ο Διονύσης Αρβανιτάκης τιμήθηκε με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη απο το Ευρωκοινοβούλιο. Δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες. Το παρέλαβα εκ μέρους του. Ήταν το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για Ευρωπαίους πολίτες, όπως ο δικός μας φούρναρης στην Κω».

newpost.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση