HomeΚΡΗΤΗΕρώτηση Σωκράτη Βαρδάκη για τους συνταξιούχους αναπηρίας του τ. ΟΑΕΕ

Ερώτηση Σωκράτη Βαρδάκη για τους συνταξιούχους αναπηρίας του τ. ΟΑΕΕ

Ενιαία αντιμετώπιση ασφαλισμένων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα την ενιαία αντιμετώπιση ασφαλισμένων του τ. ΟΑΕΕ για τη λήψη αναπηρικής σύνταξης, κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησής του, ο κ. Βαρδάκης, στο νόμο 4387/2016 ορίσθηκε ρητά ότι στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό ανικανότητας από 67% έως και 79,99%, χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και με ποσοστό ανικανότητας από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% αυτής.

Στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό ανικανότητας έως 49,99% χορηγείται το 40% της εθνικής σύνταξης. Στους συνταξιούχους με ποσοστό ανικανότητας 80% και άνω χορηγείται το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης. Τα ανωτέρω, δεν εφαρμόζονται σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν με βάση τις προηγούμενες διατάξεις που ίσχυαν πριν το νόμο 4387/16.

Σύμφωνα με τον κανονισμό ασφάλισης του τ. ΟΑΕΕ, δυνάμει του οποίου εξακολουθούν να εξετάζονται έως και σήμερα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω ανικανότητας, προβλέπεται ότι ενώ οι νέοι ασφαλισμένοι, μπορούν να λαμβάνουν ποσό σύνταξης ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας τους, οι παλαιοί ασφαλισμένοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη, ανεξαρτήτως του ποσοστού της αναπηρίας τους.

Επίσης οι παλαιοί ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν αιτηθεί αναπηρική σύνταξη μετά την ψήφιση του ν. 4387/16, λαμβάνουν και εκείνοι ποσό αναπηρικής σύνταξης ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας.

Ο κ. Βαρδάκης επισημαίνει ότι παρόλο που ο νόμος 4387/16 κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση ώστε να αρθεί η αδικία του διαχωρισμού, «παλιός – νέος» ασφαλισμένος, στην πράξη συνεχίζουν να υπάρχουν συνταξιούχοι αναπηρίας του τ. ΟΑΕΕ τριών ταχυτήτων. Ως εκ τούτου ο κ. Βαρδάκης καλεί την Υπουργό να διορθώσει την ανισότητα που έχει προκύψει για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ, που υπέβαλαν αίτηση για λήψη αναπηρικής σύνταξης πριν την ψήφιση του 4387/16.

ΒΑΡΔΑΚΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Διαφήμιση
Διαφήμιση