HomeHL-EconomyΝέος νόμος Κατσέλη: Τα κριτήρια και τα όρια για να σωθεί η α’ κατοικία

Νέος νόμος Κατσέλη: Τα κριτήρια και τα όρια για να σωθεί η α’ κατοικία

Σε συμφωνία τραπεζίτες και κυβέρνηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε συμφωνία, κατέληξαν τραπεζίτες και κυβέρνηση στην σύσκεψη για τον νέο νόμο Κατσέλη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το νέο πλαίσιο θα καλύπτει δανειολήπτες, εφόσον οι πρώτες κατοικίες που είναι υποθηκευμένες έχουν αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.

Εδώ υπάρχουν δύο ζητούμενα: Το θετικό στοιχείο είναι ότι το υπόλοιπο είναι «καθαρό», δηλαδή χωρίς τόκους υπερημερίας. Ωστόσο, αφορά στο σύνολο των δανείων που έχει λάβει ο ενδιαφερόμενος, με προσημείωση της κύριας κατοικίας.

Στην «ομπρέλα» του νόμου υπάγονται όλες οι πρώτες κατοικίες, ανεξαρτήτως της κατηγορίας του δανείου για τις οποίες δόθηκαν υποθήκη (επιχειρηματικά κλπ).

Το Δημόσιο αναλαμβάνει την επιδότηση του 33% της δόσης των ευάλωτων δανειοληπτών, με συνολικό ποσό έως 200 εκατ. ευρώ.

Το εισοδηματικό κριτήριο για την ένταξη στο νόμο τοποθετείται σε κλίμακες ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Ειδικότερα: 12.500 ευρώ για ένα άτομο, 21.000 ευρώ για το ζευγάρι, 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και, σύμφωνα με πληροφορίες, όριο οικογενειακού εισοδήματος τα 30.000 ευρώ.

Όσοι δανειολήπτες υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να προστατεύουν την πρώτη τους κατοικία, ρυθμίζοντας την οφειλή τους με επιτόκιο 2% και διάρκεια αποπληρωμής έως και 25 έτη.

Το «κούρεμα» θα γίνεται όπως το πρότειναν οι τράπεζες, δηλαδή όχι οριζόντια, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι ο λόγος υπόλοιπο οφειλής/αξία ακινήτου θα υπερβαίνει το 1,2.

Για παράδειγμα, αν η αξία του ακινήτου είναι 80.000 ευρώ και το υπόλοιπο δανείου 100.000 ευρώ, το ποσό που θα ρυθμίζεται θα είναι 96.000 ευρώ, ενώ 4.000 ευρώ θα μένουν στην άκρη και θα διαγράφονται, εφόσον ο δανειολήπτης εξυπηρετήσει κανονικά το ρυθμισμένο δάνειο.

Όσον αφορά στις δόσεις: ο ορίζοντας θα φτάνει στην 25ετία, αλλά με ηλικιακό κόφτη (πιθανόν στα 80 χρόνια).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζών, το νέο πλαίσιο προστασίας θα καλύψει περίπου το 80% των «κόκκινων» δανειοληπτών, δηλαδή τουλάχιστον 200.000 περιπτώσεις.

Αγνωστο είναι αν θα υπάρξει αναδρομική εφαρμογή του νέου νόμου για 170.000 εκκρεμείς υποθέσεις, δηλαδή να μην υπάρχει υπαγωγή τους στους ευνοϊκότερους όρους του νόμου Κατσέλη.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα αποτυπωθούν σε κείμενο που θα αποσταλεί προς έγκριση στους Θεσμούς προκειμένου στη συνέχεια να ψηφιστεί στην Βουλή και να τεθεό σε ισχύ την 1η Μαρτίου.

parapolitika.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση