HomeHL-GreeceΑνατροπή: Πέρασε τελικά το άρθρο 3 για το ουδετερόθρησκο -Με 151 ψήφους

Ανατροπή: Πέρασε τελικά το άρθρο 3 για το ουδετερόθρησκο -Με 151 ψήφους

Θα τεθεί προς ψήφιση στις 13 Μαρτίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανατροπή στη Βουλή καθώς τελικώς πέρασε η κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Συντάγματος, με οριακή πλειοψηφία 151 ψήφων.

Ετσι, θα τεθεί προς ψήφιση και στη δεύτερη ψηφοφορία της παρούσας Βουλής που ακολουθεί στην Ολομέλεια στις 13 Μαρτίου.

Με 151 ψήφους πέρασαν και οι αλλαγές στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου. Η αναθεώρηση της παραγράφου 3 του άρθρου 3 συγκέντρωσε 167 ψήφους.

Νωρίτερα είχαν διαρρεύσει πληροφορίες ότι η αναθεώρηση του άρθρου 3 απορρίφθηκε με 150 ψήφους. Την είδηση δημοσίευσε και το iefimerida.gr αλλά τελικώς οι πληροφορίες διαψεύστηκαν από την επίσημη καταμέτρηση που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 3 αφορά στους σχέσεις Eκκλησίας και Πολιτείας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει να αλλάξει με το «ουδετερόθρησκο», με την κατοχύρωση δηλαδή, της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους.

Τι είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος ώστε να επισημαίνεται ότι «η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία» αλλά με την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης ότι «ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας».

Επίσης, να καταργηθεί η απαγόρευση της μετάφρασης της Αγίας Γραφής σε άλλο γλωσσικό τύπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε επίσης αλλαγές στις προβλέψεις για την ορκωμοσία των κρατικών αξιωματούχων και δημοσίων λειτουργών κι υπαλλήλων ώστε να γίνει με πολιτικό όρκο, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση ο υπόχρεος επιλέγει αν θα δώσει πολιτικό ή θρησκευτικό όρκο. Επίσης προτείνονται αλλαγές στο όρκο του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών ώστε να δίνουν πολιτικό όρκο.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση