HomeΚΡΗΤΗΣτη βουλή τα μέτρα πρόληψης της νόσου των πουλερικών

Στη βουλή τα μέτρα πρόληψης της νόσου των πουλερικών

Με ερώτηση του βουλευτή Σ. Βαρδάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τα μέτρα πρόληψης της νόσου των πουλερικών, υπέβαλε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Βαρδάκης, έχει προκληθεί ιδιαίτερη ανησυχία τόσο σε καταναλωτές όσο και σε πτηνοτρόφους και κατόχους οικόσιτων πουλερικών από την ενδεχόμενη απειλή επέκτασης της γρίπης των πτηνών στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται και σε εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπ.Α.Α.Τ.) καταγράφηκαν 28 εστίες γρίπης των πτηνών εντός του 2018 στην Βουλγαρία με τελευταία τον Δεκέμβριο του 2018. Ως εκ τούτου, προκειμένου σε αυτή τη φάση να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού στην χώρα μας είτε από τα άγρια πτηνά είτε άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία και να ενισχυθεί το σύστημα εποπτείας και άμεσης ανταπόκρισης, είναι απαραίτητο όλοι οι εμπλεκόμενοι με την διατήρηση και εκτροφή πτηνών να βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ερώτησή του ο κ. Βαρδάκης, η πτηνοτροφία στην Ελλάδα είναι από τους δυναμικότερους κλάδους ζωικής παραγωγής, με υψηλό βαθμό αυτάρκειας και χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ οι χειμερινοί μήνες αποτελούν επικίνδυνη εποχή για την εκδήλωση της γρίπης έχει ιδιαίτερη σημασία η ενημέρωση για την σημασία υιοθέτησης των κατάλληλων μέτρων βιοασφάλειας από τους πτηνοτρόφους και κατόχους οικόσιτων πουλερικών όπως περιγράφονται στην ΥΑ 258971/26.8.2008.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντική η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών των συνόρων όσο και της επιτήρησης όλων των περιορισμών για την θωράκιση της ελληνικής πτηνοτροφίας.

Ο κ. Βαρδάκης ζητά να ενημερωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό σε ποια φάση βρίσκεται η εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών στα πουλερικά και στα άγρια πτηνά της Ελλάδας και με ποιες μεθόδους προτίθεται το Υπουργείο να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση