HomeHL-9Πατριαρχείο: Ανησυχία για τη μισθοδοσία των κληρικών της Κρήτης

Πατριαρχείο: Ανησυχία για τη μισθοδοσία των κληρικών της Κρήτης

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την Εκκλησία της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη συνέχιση του διαλόγου, προκειμένου να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία, αποφάσισαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση ο υπουργός Παιδείας με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Μια συνάντηση στην οποία το Φανάρι εξέφρασε την ανησυχία του ότι στο σχέδιο για τη συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την Εκκλησία της Κρήτης.

«Δυστυχώς, εμείς δεν συμμετείχαμε σ’ αυτό τον διάλογο των δύο ή τριών ετών. Το πληροφορηθήκαμε μόλις τον Νοέμβριο από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο» σημείωσε με νόημα ο μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος. Ηταν η τρίτη φορά, όπως είπε ο ιεράρχης, που συναντάται με τον κ. Γαβρόγλου για θέματα κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας. Για τη μισθοδοσία των κληρικών ο λόγιος ιεράρχης υπογράμμισε ότι η μητέρα Εκκλησία αγκαλιάζει όλο τον Κλήρο και μετέφερε στον κ. Γαβρόγλου, τον οποίο χαρακτήρισε σοβαρό άνθρωπο και με ευήκοα ώτα, τον έντονο προβληματισμό του Οικουμενικού Θρόνου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Βαρθολομαίος

Οπως τόνισε, «δεν θέλει το Οικουμενικό Πατριαρχείο να διασαλευτούν τα δίκαια, τα μισθολογικά, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά του Κλήρου. Αυτή την επιθυμία την εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πρόσφατα στον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης». Ο μητροπολίτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο κείμενο που τους δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας δεν γινόταν καμία αναφορά για την Εκκλησία της Κρήτης.

«Μας δόθηκε ένα περιγραφικό κείμενο που δεν είμαστε σε θέση να το ελέγξουμε γιατί δεν είμαστε ειδήμονες. Θέλει επεξεργασία και από τη δική μας πλευρά, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να συνεχιστεί ο διάλογος. Το κείμενο αυτό δεν περιλαμβάνει την Εκκλησία της Κρήτης. Το γεγονός ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος είναι κάτι το ελπιδοφόρο».

Τέλος, η αντιπροσωπεία επανέλαβε και τον προβληματισμό και τις ενστάσεις της επί των προτάσεων αναθεωρήσεως του Συντάγματος και συγκεκριμένα για το άρθρο 3, άρθρο 21, σημειώνοντας πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επιθυμεί την προσθήκη ότι η Ελλάδα είναι «θρησκευτικά ουδέτερο κράτος», καθώς υπάρχει ανεξιθρησκία και δεν διώκεται κανείς.

Διαφήμιση
Διαφήμιση